Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ 8/7 - ΠΡΟΒΟΛΗ Ή ΦΙΑΣΚΟ;


Το πρωί της Κυριακής 8/7, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αλέξανδρου Αρ. Ωνάση, στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων, εκδήλωση στην οποία δεν προσκληθήκαμε επισημα ως τοπικό μέσο ενημέρωσης όπως κι άλλα τοπικά μέσα αντίστοιχα.
Παρατηρώντας τα σχετικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορούμε να κρύψουμε τον έντονο προβληματισμό μας τόσο για το επίπεδο της διοργάνωσης όσο και για την ουσία της εκδήλωσης αυτής.
Φυσικά συγχαίρουμε τον φιλοκυθήριο κ. Γιώργο Χατζηπλή για την δωρεά του, όμως κρίνουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν σχετική διάθεση και οικονομική δυνατότητα προσφοράς, θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητά τους τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες και όχι τις δημόσιες σχέσεις.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Παναγιώτη Μάγειρου που δημιούργησε έναν σύγχρονο αθλητικό χώρο για τα παιδιά μας, έργο το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί με την δημιουργία ανάλογων υποδομών στο νησί, όπως για παράδειγμα με την κατασκευή ενός καινούργιου σχολείου ή ενός κλειστού γυμναστηρίου ή πάντως με μια προσφορά για το κοινωνικό σύνολο.
Εν έτει 2018 κι ενώ οι Έλληνες βιώνουμε μια τρομακτική οικονομική κρίση, είναι τουλάχιστον προκλητικό να πετιούνται χιλιάδες ευρώ για αγάλματα και φιέστες, ενώ την ίδια ώρα συνάνθρωποί μας, να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό...
Η σημερινή εκδήλωση σίγουρα δεν ήταν ανάλογη ούτε του μεγάλου ονόματος "Ωνάση" ούτε των προσδοκιών των διοργανωτών. Ελάχιστος κόσμος, μικρή εκπροσώπηση των τοπικών αρχών και ένα έντονο παρασκήνιο που μετατράπηκε στη δημοσίευση της ομιλίας του κ. Βύρωνα Δαπόντε, που τελικά κόπηκε από την εκδήλωση και που (είτε έχει δίκιο είτε όχι) διχάζει αντί να ενώνει.
Η προσπάθεια να παρουσιαστεί το αεροδρόμιο των Κυθήρων ως "παιδί" του Αλέξανδρου Ωνάση έχει πλέον πέσει στο κενό αφού ξεκάθαρα το ίδιο το Ίδρυμα απέχει από οτιδήποτε αναφέρεται στο Αεροδρόμιο των Κυθήρων, δεν έχει ούτε μία αναφορά στην ιστοσελίδα του, δεν έστειλε εκπρόσωπό του στη σημερινή εκδήλωση, δείχνοντας ουσιαστικά οτι το 2014 δεν ήταν υπέρ στην ονοματοδοσία του αεροδρομίου Κυθήρων.  Πληροφορίες του σταθμού μας ανέφεραν, πως για το Ίδρυμα "το όνομα του Ωνάση είναι ιερό και δεν το χρησιμοποιούμε χωρίς σαφή λόγο", δείχνοντας ξεκάθαρα την ενόχληση του Ιδρύματος για το θέμα. Εξάλλου έχετε δει ποτέ κάποια οδό με το όνομα του Ωνάση; Η χρήση είναι περιορισμένη για να διαφυλάξει την ιερότητα του ονόματος αυτού.
Στα της τελετής, η οργάνωση ήταν επιεικώς απαράδεκτη. ο Μητροπολίτης με τους Ιερείς αφέθηκαν να κάθονται όρθιοι μέσα στο λιοπύρι, καθίσματα υπήρχαν μόνο για τον Υπουργό και τον Διοικητή της ΥΠΑ και οι περισσότεροι εκπρόσωποι τοπικών αρχών ήταν όρθιοι. Κανένας τοπικός βουλευτής και κανένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας δεν παρευρέθηκε, δεν γνωρίζουμε αν είχαν προσκληθεί καν. Ειδικά η απουσία της Περιφέρειας είναι ενδεικτική, αφού μέχρι σήμερα η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει την μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση του διαδρόμου και προετοιμάζεται να δημοπρατήσει τις μελέτες με προϋπολογισμό 400.000 Ευρώ.
Θεωρούμε ότι η επιλογή πρόσκλησης συγκεκριμένων μόνο μέσων ενημέρωσης είναι απαράδεκτη εκ μέρους των διοργανωτών ακόμα κι αν έγινε από αμέλεια. Θεωρούμε επίσης ότι ο μέσος Κυθήριος και κυρίως ο μόνιμος κάτοικος του νησιού θα ήταν πολύ πιο ωφελημένος αν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον ανδριάντα του Αλέξανδρου Ωνάση, δίνονταν για μια κοινωφελή πολιτική στο νησί, αφού η ύπαρξη ή όχι ενός αγάλματος ελάχιστους ενδιαφέρει.
Φυσικά αν το ίδιο το Ίδρυμα Ωνάση "υιοθετούσε" το αεροδρόμιο ή το νησί μας, η άποψή μας θα ήταν τελείως διαφορετική, όμως το Ίδρυμα Ωνάση έχει ξεκάθαρα δείξει την διάθεσή του, παρά τις σκέψεις κάποιων πριν το 2014, ότι λόγω της ονοματοδοσίας θα έπεφτε πακτωλός χρημάτων στο νησί μας από το Ίδρυμα! Φρούδες ελπίδες σε σαθρό υπόβαθρο. Αν το Ίδρυμα είχε άλλη στάση, θα μπορούσε να βοηθήσει π.χ. στο θέμα της επέκτασης του διαδρόμου ή του πάρκου καυσίμων, όμως εξαρχής (από το 2014) ήταν ξεκάθαρο ότι δεν τους ενδιέφερε καθόλου το θέμα και ήταν λάθος η εμμονή ορισμένων στο ζήτημα του ονόματος και η αγνόηση παλαιότερης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά το 2004 για την ονομασία του αεροδρομίου σε "Γρηγόρης Λαμπρινού Κασιμάτης".
Τους Κυθήριους φαίνεται ότι "το άγαλμα δεν τους άγγιξε". Αντίθετα τους αγγίζει η προοπτική αναβάθμισης του αερολιμένα και εκείνο που κρατάμε από τη σημερινή εκδήλωση είναι η αναφορά του Διοικητή της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκου ότι προχωρά και η διαδικασία της επέκτασης του διαδρόμου (με τη δημοπράτηση των μελετών από την Περιφέρεια) και η δημιουργία του πάρκου καυσίμων, αφού φαίνεται ότι μετά το 2014-15 η ΥΠΑ έχει αλλάξει στάση στο θέμα και έχει απομακρυνθεί από την μέχρι τότε άρνησή της να προωθήσει τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου μας.
Φαίνεται ότι πλέον η διαδικασία της αναβάθμισης του αεροδρομίου μας έχει μπει στις σωστές βάσεις, η προμελέτη είναι θετική και τουλάχιστον οι διαδικασίες προχωρούν με την γνωστή βέβαια καθυστέρηση της γραφειοκρατίας, που δεν μπορεί να υπερβεί κανένας. Το θετικό είναι ότι δεν παρουσιάζονται ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις για ένα έργο που θέλει χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά τουλάχιστον όταν γίνει θα έχει γίνει με τον σωστό τρόπο και θα συμβάλει πραγματικά στην ανάπτυξη του νησιού μας.

Πηγή: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Φωτογραφία: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου