Σελίδες

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ - ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΥΘΗΡΩΝ

Με λαμπρότητα έγινε το απόγευμα, η υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Κάρας του Οσίου Θεοδώρου του εκ Κορώνης, στο Μητροπολιτικό Ναό της Καλαμάτας. Τα Ιερά Θησαυρίσματα, έφερε ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη, ενώ στο ναό της Υπαπαντής τους υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.Χρυσόστομος με πλήθος ιερέων της Μεσσηνίας.
Μια μεγάλη αποστολή από το νησί των Κυθήρων με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ και τον Δήμαρχο Κυθήρων, Στράτο Χαρχαλάκη,  έφτασε το απόγευμα στην Καλαμάτα μέσω της Νεάπολης Λακωνίας, όπου ήρθαν ακτοπλοϊκώς, από τα Κύθηρα,  μαζί με την εικόνα και τα ιερά λείψανα, διανύοντας χιλιόμετρα για να φτάσουν στο ναό της Υπαπαντής στις 6 το απόγευμα.
Στην υποδοχή της εικόνας και των ιερών λειψάνων το “παρών” έδωσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, ο αντιδήμαρχος ΚΕΠ και Φιλαρμονικής, Ηλίας Κουτίβας, ο Διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Δημήτριος Λυμπερέας, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μεσσηνίας, Αντώνης Μπουζαλάς, ενώ την εικόνα υποδέχτηκε με τιμές η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, και αρκετός κόσμος που προσήλθε παρά τον καύσωνα, να προσκυνήσει την εικόνα. Ακολούθησε δοξολογία, με την εικόνα να έχει προγραμματιστεί να παραμένει στην Καλαμάτα μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, οπότε και στις 3 θα αναχωρήσει για Πύλο, όπου θα γίνει και η αδελφοποίηση των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Κυθήρων.
Η Μητρόπολη Μεσσηνίας αναφέρει: Με αισθήματα πνευματικής χαράς και αγαλλίασης και με την παρουσία πλήθους πιστών έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου, η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και της Τιμίας Κάρας του Οσίου Θεοδώρου του εκ Κορώνης καταγομένου και εν Κυθήροις ασκήσαντος. Τα Ιερά Σεβάσματα κόμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ με την συνοδεία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, του Προέδρου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας κ. Ευαγγέλου Βενάρδου Αντιστράτηγου ε.α. της ΕΛΑΣ και των λοιπών μελών της Επιτροπής, καθώς και συνεργατών του Δήμου Κυθήρων. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας, όπου έλαβε χώρα η Υποδοχή, προέστη αυτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχών, του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Αθ. Βασιλόπουλου, του Διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Δημητρίου Λυμπερέα, εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και της 77 Μονάδας Επιστράτευσης, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κ. Αναστ. Ηλιόπουλου και του Προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας κ. Παν. Λύρα.
Εκφράζοντας τα συναισθήματα του Μεσσηνιακού Λαού και τα προσωπικά του, ο Σεβ. Μεσσηνίας ευχαρίστησε εκ καρδίας τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων, όσο και την συνοδεία του για την μεταφορά των Ιερών Σεβασμάτων, τονίζοντας το Ορθόδοξο ήθος και φρόνημα του Σεβασμιωτάτου Κυθήρων και την αγάπη του για την Εκκλησία και την τοπική Εκκλησία των Κυθήρων, την οποία διακονεί υποδειγματικά. Αντιφωνών ο Σεβ. Κυθήρων ευχαρίστησε για την μεγαλειώδη υποδοχή και ανέλυσε τους πνευματικούς δεσμούς της Μεσσηνίας με τα Κύθηρα και ιδιαίτερα λόγω της καταγωγής του Οσίου Θεοδώρου του εκ Κορώνης καταγομένου.
Τα Ιερά Σεβάσματα θα παραμείνουν στην Καλαμάτα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουνίου οπότε και θα μεταφερθούν στην Πύλο, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των Δήμων Κυθήρων και Πύλου – Νέστορος, ενώ το πρωί της Κυριακής θα μεταφερθούν στην Κορώνη όπου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ. Θερμή ήταν η υποδοχή της αποστολής από τα  Κύθηρα με τον Δήμαρχο Κυθήρων να εκφράζει την ικανοποίησή του-“Είμαστε όμοροι Δήμοι και έχουμε και κοινά προβλήματα.-Τα Κύθηρα είναι η φυσική προέκταση της Πελοποννήσου, με ιστορικούς, γεωγραφικούς και πολιτιστικούς δεσμούς-Να τα θεωρείται και εσείς οικεία γεωγραφικά και ουσιαστικά”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κυθήρων προσκαλώντας τον Δήμαρχο Καλαμάτας αλλά και κάθε Μεσσήνιο να επισκεφτεί τα Κύθηρα.




ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Την Παρασκευή 14-6-2024, θα τελεσθεί στον ως άνω Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στις 7 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 6,30 μ.μ., Εσπερινός και Ιερά Παράκληση.
Το Σάββατο 15-6-2024 και ώρα 7 π.μ., θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 4,30 η θαυματουργός Εικόνα και η Κάρα του Αγίου, θα μεταφερθούν στην πόλη της Πύλου, όπου στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή τους, έμπροσθεν του Ενοριακού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει η τέλεση Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
Την Κυριακή 16-6-2024 και ώρα 7 π.μ., τα ιερά κειμήλια θα μεταφερθούν στην πόλη της Κορώνης, γενέτειρα του Οσίου Θεοδώρου, όπου στις 7,45 π.μ., θα λάβει χώρα η υποδοχή τους στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Ελεήστριας, ενώ στη συνέχεια θα τελεσθεί δυσαρχιερατική θεία Λειτουργία από τους Σεβαμιωτάτους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.
Την 11 π.μ. της ίδιας ημέρας, τα ιερά θησαυρίσματα θα αναχωρήσουν για την Νήσο των Κυθήρων, όπου και φυλάσσονται ως πολύτιμοι πνευματικοί θησαυροί χάριτος και αγιασμού.

 

Πηγή: messinialive.gr
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγουλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου