Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΆΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ & ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Επιδοτούνται τα πρατήρια βενζίνης έως και 19,5 λεπτά ανά λίτρο, με αποτέλεσμα πριν από το Πάσχα να υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής, για όλο το 2019.
Σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, με στόχο την ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας.
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο επεκτείνεται πλέον και στις αεροπορικές μεταφορές των νησιωτών, το μέτρο θα το «απολαμβάνουν» και άλλοι δικαιούχοι, ενώ παρατείνεται η πιλοτική εφαρμογή του για τη μεταφορά των καυσίμων στα νησιά για όλο το 2019.
«Οι αρνητικές πτυχές της νησιωτικότητας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των επιβατών από και προς τα νησιά, αντιμετωπίζονται με την τροπολογία, όπου προστίθεται στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες των νησιωτών και η αεροπορική μεταφορά, ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας», ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός εξηγώντας ότι η επιδότηση θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει.
«Επιδοτούμε τους νησιώτες μας για να έχουν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν επιδοτούμε τις αεροπορικές ή τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές εταιρείες», πρόσθεσε.
Επίσης προστίθενται ορισμένοι ακόμη δικαιούχοι στο μέτρο, όπως τα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στα νησιά, αλλά και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι υπηρετούν σε νησιά. Ισχύει ήδη για τους αναπληρωτές καθηγητές και τους επικουρικούς γιατρούς, ενώ πλέον επιδοτείται η κλίνη για τις αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 μιλίων.
Οπως έκανε γνωστό ο Ν. Σαντορινιός ύστερα από διαβουλεύσεις που έγιναν στη Βουλή αλλά και με την περιφέρεια, τους δήμους και τα επιμελητήρια της Κρήτης, εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης για τη μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς.
Ανέφερε ακόμα ότι η κοινή υπουργική απόφαση για την επιδότηση των πρατηριούχων καυσίμων που βρίσκονται στα νησιά έχει εκδοθεί και έχει πάρει ΦΕΚ, τα πρατήρια βενζίνης θα επιδοτούνται μέχρι και με 19,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.
Αυτό σημαίνει, όπως υπογράμμισε, ότι πολύ πριν από το Πάσχα θα υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής, η οποία παρατείνεται για 6 επιπλέον μήνες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Ν. Σαντορινιός, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια, 9.500 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, ενώ το μεταφορικό κόστος των προϊόντων των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 43%.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου