Κυριακή 12 Μαΐου 2019

''ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ'': ΤΟΠΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ - ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το 2014, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου μας η παράταξή μας, μια από τις πρώτες ενέργειες του Δημάρχου μας κ. Χαρχαλάκη ήταν η εξέταση της δυνατότητας του Δήμου για την εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, δηλαδή του τοπικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο του Δήμου. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε στενά με τον αείμνηστο Μανώλη Στάθη, για τον οποίο ο χωροταξικός σχεδιασμός υπήρξε στόχος και όνειρο ζωής.
Η εκπόνηση της μεγάλης αυτής χωροταξικής μελέτης δεν μπορούσε (και δεν μπορεί) να γίνει από το Δήμο, αφού απαιτεί πολλές ειδικότητες μηχανικών και ειδικών επιστημόνων (πολεοδόμους, χωροτάκτες, μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους κ.λπ.) και θα έπρεπε να ανατεθεί σε ομάδα επιστημόνων ή σε πολυτεχνική σχολή έναντι μεγάλης δαπάνης.
Από τότε μέχρι και σήμερα, θέτουμε διαρκώς το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού, στην Κυβέρνηση. Ο Δήμαρχός μας έχει κάνει σχετικές παρεμβάσεις στις κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και στα συλλογικά όργανα των Δήμων (ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ). Διαρκές αίτημα ήταν η συνδρομή του Κράτους και η τεχνική υποβοήθηση ειδικά των μικρών Δήμων, προκειμένου να αποκτήσουν σύγχρονο χωροταξικό σχέδιο.
Πριν λίγο καιρό, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της αυτοδιοικητικής κοινότητας, ανακοίνωσε ότι όλοι οι Δήμοι της Χώρας θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 7 του Ν. 4447/2016 και περιλαμβάνει: χωρική οργάνωση και ανάπτυξη, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, ενώ καθορίζει τις οικιστικές περιοχές, τις περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τις περιοχές προστασίας και τις περιοχές ελέγχου χρήσεων γης.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σταθμό για την αυτοδιοίκηση και τη χωροταξική οργάνωση.
Οι χρήσεις γης θα είναι σαφώς καθορισμένες, το περιβάλλον θα προστατευθεί, οι επιχειρήσεις και οι παραγωγικές δραστηριότητες θα έχουν συγκεκριμένη χωροθέτηση, θα οργανωθεί ο δημόσιος χώρος. Πρόκειται για ένα τεράστιο εργαλείο ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου, που πλέον θα γίνει πραγματικότητα εντός των επομένων 3 ετών (κατά την εξαγγελία του Υπουργείου), χάρη στη συστηματική διεκδίκηση των φορέων της αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετείχε δυναμικά και ο Δήμαρχός μας.
Στην προσπάθεια μηδενισμού απαντάμε με ουσία, με έργο για το παρόν και το μέλλον.

Πηγή: ''Κύθηρα Αντικύθηρα - Καινούργια Μέρα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου