Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΑΝΙΚΑ ΚΥΘΗΡΩΝ 27/8 - ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Την Τρίτη 27 Αυγούστου, το πρωί ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου στα Χριστοφοριάνικα.
Στη Θεία Λειτουργία, θα ψάλλει Βυζαντινή χορωδία που θα επισκεφθεί τα Κύθηρα για την εορτή του Αγίου Φανουρίου, ενώ μετά το πέρας της Λειτουργίας, θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα στους συμμετέχοντες.


Πηγή: Δημήτρης Καλαϊτζάκης
TSIRIGO FM 105,6
Εικόνα αρχείου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2020-2024

Κατά την τετραετία  (2020-2024) ουσιαστικά όμως τη διετία 2022-2024 λόγω covid έγιναν ενδεικτικά τα παρακάτω από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2020-2024

1.Ολοκλήρωση των εργασιών εξωτερικά και εσωτερικά του  κτιρίου στο Γύθειο Λακωνίας, ιδιοκτησίας του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου και σύνδεσή αυτού με τον βιολογικό της πόλης.
Στο άμεσο μέλλον θα γίνει και ενεργειακά αυτόνομο με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Η δαπάνη κατόπιν παρεμβάσεών μας προς τα ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας. Σημειώνεται ότι η όλη εγκατάσταση θα παραμείνει στο κτίριοκαι όταν λυθεί η μίσθωση με το Ελληνικό Δημόσιο.
Ήδη έγινε δημοπρασία για την ενοικίαση, απεγκλωβίσθη από την αναγκαστική μίσθωση, η οποία έχει καθηλώσει το ενοίκιο επί πολλά έτη και αυτό διπλασιάσθηκε.
Σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση, με την οποία επεβλήθη η αναγκαστική μίσθωση, προέβλεπε την εκτέλεση ορισμένων απαραίτητων εργασιών (μόνωση για την εισροή υδάτων κλπ), οι οποίες δεν έγιναν με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2020. Με αλλεπάλληλες, πολύχρονες παρεμβάσεις έγινε επανάκτηση του ποσού και κατατέθηκε στο λογαριασμό της Τράπεζας (περίπου 32.000,00).
2.Σύνταξη μελέτης και εκτέλεση εργασιών διάνοιξης οδού από το Φάρο Μουδαρίου προς το Σηματωρείο, δημιουργώντας ταυτόχρονα, πέραν από την ανάδειξη του μνημείου, σωτήρια ζώνη ασφαλείας όπως απεδείχθη με τη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2021. Έγιναν στερεωτικές εργασίες και ήδη έχει δρομολογηθεί η σύνταξη μελετών από το Δίκτυο Νήσων για την πλήρη αποκατάσταση του  μνημείου, το οποίο κηρύχθηκε ως μνημείο των νεοτέρων χρόνων με ενέργειες δικές μας. 
3.Βελτίωση συντήρηση και διαπλάτυνση της οδού από Μόδι προς παραλία Βλυχάδας και ταυτόχρονα συντήρηση οδού προς Παλιόχωρα.
4. Βελτίωση και συντήρηση αγροτικής οδού προς παραλία Φυρή Άμμο.
5. Βελτίωση και συντήρηση αγροτικής οδού προς παραλία Φούρνοι.
6. Βελτίωση της οδού προς την παραλία Αμμούτσι – Καρπάθι.
7. Αποκατάσταση βατότητας προς παραλία Σπαραγαρείου και απομάκρυνση αυθαίρετα τοποθετημένης πόρτας.
8. Σύνταξη σχεδίου προστασίας δάσους Γερακαρίου.Έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση από αρμόδιες Υπηρεσίες.
9.Σύνταξη μελέτης πλήρους αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της Φρυκτωρίας. Το έργο θα είχε εκτελεσθεί εάν είχαν ανευρεθεί τα υποζύγια για την μεταφορά των υλικών στο σημείο εργασιών και οι δεξαμενές νερού σύμφωνα με την υπόδειξη της αρμόδιας Υπηρεσίας,ταυτόχρονα θα είχαν γίνει στερεωτικές εργασίες στο Κάστρο Κολοκυθιάς και φωτισμός.
10.Τοποθέτηση σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων στην Εγχώριο και στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων για την εύρυθμη λειτουργία της και για λόγους ασφαλείας με  δορυφορική λήψη.
11.Ενεργοποίηση Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνα και ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αεροδρομίου.
12. Καταγραφή και μεταφορά όλων των τιμαλφών της Ιεράς Μονής Μυρτιδίων σε ασφαλές σημείο.
13.Ένοικίαση του κάμπινγκ Καψαλίου μετά από πολύχρονες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλισθούν οι σχετικές άδειες.
14.Ηλεκτρολογικές, ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων.
15. Οικιακός εξοπλισμός κελιών Μυρτιδίων.
16.Έχει προγραμματισθεί άμεσα η κατασκευή δύο wcστο Μελιδόνι και στο Χαλκό σε πρώτη φάση και τοποθετήθηκε ήδη ΙΝΤΕΡΝΕΤ για διαρκή και δωρεάν χρήση. Στο Χαλκό έχουν εξασφαλισθεί όλες οι άδειες εκτός από την Επιθεώρηση Δασικής Εφαρμογής που δεν συνηγορεί. Παρόλο που το Δασαρχείο κα η Δ/νση Δασών συνηγορεί.
17.Σχεδιασμός για πλήρη αποκατάσταση του διαβατικού Χώρας της δεύτερης επέκτασης, καθόσον με απόφαση του Αρείου Πάγου επανήλθε στην Εγχώριο.
18.Εντοπισμός και καθαρισμός για περαιτέρω αξιοποίηση αξιόλογων αγροκτημάτων ιδιοκτησίας μας.
19. Διοργάνωση μαζί με την Ι.Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων της θεατρικής παράστασης «Το Κρυφό Σχολειό».
20. Στελέχωση των γραφείων μας με δύο μόνιμους υπαλλήλους πτυχιούχων μέσω ΑΣΕΠ.
21. Δενδροφύτευση στο πρώην Κάμπινγκ Αυλαίμωνα μετά από έγκριση του αρμοδίου συμβουλίου της Αρχαιολογίας για τη μελλοντική δημιουργία πάρκου.
22. Απομάκρυνση των μόνιμων τρέιλερ στο Πίσω Γυαλό Καψαλίου και απελευθέρωση του χώρου.
23. Παρέμβαση στη δασική Υπηρεσία για την χορήγηση πιστοποιητικών ακαϊας ακόμη και στις περιπτώσεις ιδιοκτησιών για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ώστε να δύνανται οι ιδιοκτήτες των να πραγματοποιούν συμβολαιογραφικές πράξεις, με θετικό αποτέλεσμα.
24. Ασφαλτόστρωση του μεγαλύτερου και δυσκολότερου τμήματος του δρόμου που οδηγεί στο Φάρο Μουδαρίου και στο Σηματώρειο.
25. Διαπλάτυνση του δρόμου από την διασταύρωση Μυλοποτάμου – Πιτσινιανίκων (Μαραθέας) έως τις Καλοκαιρινές. Η διαπλάτυνση αυτή ήταν απαραίτητη όχι μόνο για τα λεωφορεία που πάνε στο μοναστήρι αλλά και για τα πυροσβεστικά οχήματα, (π.χ. στην πυρκαγιά του 2017).
26. Κατασκευή καινούργιας γέφυρας στη θέση Λαγκάδα – Μολιγκάδες του Δημοτικού διαμερίσματος Καλοκαιρινών.
27.Διοργάνωση εκδήλωσης έπαρσης ευμεγέθους Ελληνικής Σημαίας στο Σηματώρειο, στον Φάρο Μουδαρίου την 31η Αυγούστου του 2022 κατά την οποία προσήλθε πλήθος κόσμου και το διερχόμενο πλοίο “AquaJewel”, με την ολιγόλεπτη στάση του έδωσε την δυνατότητα και στους επιβάτες που είχαν προορισμό τα Κύθηρα και την Κρήτη να παρακολουθήσουν μια πρωτόγνωρη και συγκινητική εκδήλωση.
28. Διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης με ομιλητή τον Ιατρό και Ιστορικό κ. Βέρρα Δημήτριο.
29. Βελτίωση της οδού προς την παραλία Χαλκός.
30.Δημιουργία πινακίδων πληροφόρησης για την κάθε παραλία (και με QRcodes).
31.Ηλεκτρονικός εξοπλισμός των γραφείων της ΕΕΠΚΑ και εγκατάσταση προγραμμάτων για υποστήριξη εργασιών προσωπικού.
32.Ολοκλήρωση αποκατάστασης της φθοράς του προστατευτικού τοιχίου στο αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Πατρικίας μετά από 12 χρόνια.
33.Εκπόνηση  μελέτης αποτύπωσης του σπηλαίου Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου (τοπογραφικά, κατόψεις) από εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο και αναμένεται η γεωλογική και βραχομηχανική μελέτη προκειμένου να υποβληθούν αρμοδίως και ληφθεί επιτέλους η άδεια λειτουργίας για την οποία ουδεμία ενέργεια είχε γίνει μέχρι τώρα. Έτσι θα αναδειχθεί το σπήλαιο καιμέσα από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Πολιτισμού.
34.Δημιουργία ζώνης πυρασφάλειας στο δάσος Γερακαρίου.
35.Πλήρη ανακαίνιση τριών κελιών του συγκροτήματος των Μυρτιδίων, κατασκευή εσωτερικών wc και τοποθέτηση καινούργιων επίπλων με προοπτική να ανακαινισθούν και άλλα.
36.Συντήρηση και επισκευή αλεξικέραυνου στο κτιριακό συγκρότημα της Αγίας Μόνης.
37.Διάνοιξη καινούργιας οδού και βελτίωση της υπάρχουσας προς την υπήνεμη στο βοριά αμμώδη παραλία του Ρούτσουνα μέσα από το δάσος Γερακαρίου.
38.Ολοκλήρωση μελέτης αποκατάστασης καμπαναριού στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μόνης και διαδικασία έναρξης εργασιών επισκευής του.
39.Κατόπιν παρεμβάσεών μας επετράπη η πώληση του αλατιού, ακατέργαστου και μη συσκευασμένου σε όλες τις λαϊκές αγορές του Νομού Αττικής.
40.Απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση του IONIANCHANNEL του πανηγυρικού εσπερινού και της αρχιερατικής θείας λειτουργίας κατά την πανηγυρική εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας κάθε έτος.
41.Διάνοιξη και καθαρισμός μονοπατιού Μυλοπόταμος – Αυλαίμωνας σε συνεργασία με το ΚΙΠΑ και επιχορήγηση με το ποσό των 10.000,00 ευρώ στο ΚΙΠΑ για το σκοπό αυτό.
42. Κήρυξη έκπτωτου του εκμισθωτή των παραλιών «Κομπονάδα», «Κακή Λαγκάδα» και δυτικού  τμήματος της παραλίας της Αγίας Πελαγίας, διότι δεν κατέβαλαν τα ενοίκια όπως προέβλεπε η σύμβαση.
43. Δικαστικές διεκδικήσεις  καταπάτησης έκτασης 68 στρεμμάτων στο Καψάλι και υποβολή μήνυσης, 163 στρεμμάτων στο Μόδι και 80 τ.μ. στον Καραβά.
44. Ενέργειες προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και στη Περιφέρεια για την διαχρονικά αδικαιολόγητη υπερχρέωση των καυσίμων από τους εμπόρους στα πρατήρια, έναντι της απέναντι Νεάπολης Λακωνίας, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθόσον τα μεταφορικά αντιστοιχούν στο ποσό των 0,05 λεπτών περίπου ανά λίτρο. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, διεπίστωσε το δίκαιο της διαμαρτυρίας μας και παρέπεμψε την υπόθεση στο Υπουργείο για έλεγχο των εμπόρων, καθόσον δήλωσε αναρμόδια για αυτό! Ήδη ο έλεγχος έχει καθυστερήσει και αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα η όλη υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.
45. Ξεκίνησαν οι νομικές ενέργειες για να περιέλθει στην κατοχή μας το κτίριο του παλαιού τελωνείου στην Αγία Πελαγία, προκειμένου στη συνέχεια να αξιοποιηθεί από εμάς.
46. Καθαρισμός και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων. Φύτευση 100 δενδρυλλίων ελιάς στο χώρο που καθαρίσθηκε μεταξύ του συγκροτήματος και των εξωτερικών κελιών, φύτευση 70 δενδρυλλίων ελιάς σε κτήματα των Μυρτιδίων στην Παλαιόπολη. Το σύνολο των δένδρων ελιάς, μετά τον καθαρισμό των θάμνων πέριξ των Μυρτιδίων ανέρχεται στα 850.
47. Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας σε όλο το συγκρότημα του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων.
48. Απαγόρευση λήψης αδρανούς υλικού «κοκκινάτσα» από την περιοχή των Φρατσίων – Παλαιόπολης – Μητάτων άνευ  αδείας από εμάς, η οποία όμως δίδεται δωρεάν.
49. Τοποθέτηση στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων ανελκυστήρα πλατφόρμας σκάλας (ανελκυστήρας – ράμπας για άτομα με αναπηρία ΑΜΕΑ) προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον Ιερό Ναό και στην Εικόνα της Παναγίας μας, μετά από δωρεά του ομογενή Στάθη Γεωργίου και μετά από πολύχρονη διαδικασία από την Αρχαιολογία η οποία και δεν επέτρεπε την εγκατάσταση.
50. Πραγματοποίηση εκδήλωσης στον Φάρο Μουδαρίου για την γιορτή των Φάρων, όπου τιμήθηκαν οι υπηρετήσαντες εκεί Φαροφύλακες και συναυλία από την χορωδία «Κεύθος».
51. Επιχορήγηση 1.000,00 ευρώ στην χορωδία «Κεύθος», 2.000,00 ευρώ στην Φιλαρμονική Κυθήρων και ήδη θα δοθούν άλλες 3.000,00 ευρώ το 2024 και 2.000,00 ευρώ στον εξωραϊστικό πολιτιστικό σύλλογο του Αυλαίμωνα με την επωνυμία «Ο Φιλόξενος».
52. Μεταφορά και παραμονή των Τιμίων Δώρων επί 3ημερο στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις την 24η Σεπτεμβρίου 2023.
53. Ασφαλτόστρωση παράκαμψης Καλοκαιρινών που οδηγεί στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα.
54. Ολοκλήρωση πρώτης φάσης πυρασφάλειας περιμετρικά του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων με τοποθέτηση  σωλήνων και κρουνών.
55. Αποκατάσταση του φωτισμού του καμπαναριού και περιμετρικά του Ιερού Ναού της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
56. Απόφαση καταμέτρησης χρημάτων κυτίου στο Ιερό Προσκύνημα Μυρτιδίων με την παρουσία πολιτών.
57. Μεταφορά Παναγίας Δέσποινας Βουνού την Κυριακή των Μυροφόρων με το αυτοκίνητο του Ιερού Προσκυνήματος Μυρτιδίων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μουδάρι, όπου αναβίωσε το κατά το παρελθόν τελούμενο πανηγύρι και στην συνέχεια μετέβησαν στον Φάρο Μουδαρίου, όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.
58. Ενδεδειγμένες ενέργειες σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων προς ματαίωση της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων 13.730 τ.μ. και 986 τ.μ. στην παραλία Πιάτσα Παλαιόπολης από την ΕΤΑΔ (εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) πρώην ΤΑΙΠΕΔ, των οποίων διεκδικεί την κυριότητα.
59. Επιστολή προς Κατσικάρη για το αεροδρόμιο.
60. Κατασκευή προτομής Επισκόπου Μελετίου.
61. Εργασίες συντήρησης κτιριακού συγκροτήματος Μυρτιδίων.
62. Στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων Κυθήρων και Πύλου – Νέστορος πραγματοποιήθηκε μεταφορά της Αγίας και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας μαζί με την κάρα του Οσίου Θεοδώρου εκ Κορώνης, στο Γύθειο, στην Καλαμάτα και στην Πύλο, και ομοίως μεταφορά της εικόνας στο Καστέλι – Κισσάμου γεγονός που βοήθησε τουριστικά το νησί με την άφιξη εφέτος αρκετών τουριστών από Κρήτη και Καλαμάτα.
63. Συντήρηση γεώτρησης Μυρτιδίων και τοποθέτηση καινούργιου αντλητικού μηχανήματος διότι λόγω λειψυδρίας υπήρξε μείωση της άντλησης νερού.
64. Συντήρηση χωμάτινης οδού που διατρέχει  την περιοχή «Ρίζες» Μυλοποτάμου, από την διασταύρωση μέχρι τον Ναό της Αγίας Παρασκευής.
65. Συντήρηση χωμάτινης οδού που συνδέει τον Ναό του Αγίου Λέοντος με τον οικισμό των Αλεξανδράδων,
66. Συντήρηση χωμάτινης οδού «Κάμπου» Ποταμού από την διασταύρωση με την επαρχιακή οδό απέναντι από το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και καταλήγει στην διασταύρωση με την κύρια οδό  για Παλαιόχωρα.
Έχει προγραμματισθεί άμεσα η φύτευση με ελαιόδεντρα όλων των κτημάτων των Μυρτιδίων και της Αγίας Μόνης ο αριθμός των οποίων κατά μία εκτίμηση θα περάσει τα 10.000,00 δενδρύλλια.
Ομοίως έχει προγραμματισθεί η επισκευή τριών (3) κελιών ακόμα και του μικρού Ηγουμενείου διότι ευρίσκονται σε κακή κατάσταση εσωτερικά.
Όλα τα παραπάνω έργα έχουν γίνει με την διαδικασία που προβλέπει το δημόσιο λογιστικό και με εντάλματα που πληρώνονται μέσω της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Κυθήρων και αναρτώνται στην Διαύγεια.

Ο Πρόεδρος
Ευάγγελος Βενάρδος

Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

"...Γιατὶ ὁ Θεὸς δὲν ἀποκαλύπτεται παρὰ μόνο ὅταν ἀπομένεις μονάχος. Ὅταν μέσα στὴν ἐρημιὰ τοῦ κόσμου ζήσεις τὴ δική σου γυμνή μοναχικότητα καὶ τὴν παρουσία τοῦ Θεοῦ μόνο. Αὐτὸς εἶναι ὁ κλῆρος τοῦ κάθε ἀνθρώπου ποὺ ζητάει τὸ Θεὸ πάνω στὴ γῆ. Γι' αὐτὸ καὶ περπατῶ ἀδιάκοπα στὴν κάθε μέρα, στὴν κάθε ὥρα, χωρὶς σταθμὸ κι ἀνάπαυλα. Μόνη ἡ ἠχὼ τῶν βημάτων μου μὲ συντροφεύει στὴν ἐρημιὰ τοῦ κόσμου. Καὶ μέσα σ᾽ αὐτὴ τὴν ἐρημιά,ποὺ εἶναι ὅλο γωνιὲς καὶ ὅλο καμπές, καρτερῶ τὸ Θεό. Γιατὶ ξέρω πὼς ὑπάρχει, ξέρω πὼς μὲ περιμένει ἐκεῖ ποὺ σβήνει ὁ δρόμος, σὲ μιὰ γωνιὰ ἢ σ' ἕνα λόφο. Αὐτὴ ἡ ἀναμονὴ εἶναι κιόλας μιὰ γεύση τοῦ Θεοῦ...
...Κι εἶναι ἡ ἀτέλειωτη πορεία μου κι ἡ ἀπέραντη ἐρημιὰ κι ἡ συντροφιὰ τοῦ Θεοῦ ἕνα μεγάλο μαρτύριο καὶ μιὰ μεγάλη ἀνάπαυση".
(Από το βιβλίο του Χρ. Γιανναρά "πείνα και δίψα").
Τωρα που έφτασες στο τέλος του μοναχικού αυτού δρόμου ευχόμαστε να ζήσεις όλο το μεγαλείο του Τριαδικού Θεού.
Εμείς οι Κυθήριοι είμαστε ευγνώμονες που έκανες την κυθηραϊκή γη κομμάτι αυτής της ουρανοδρόμου πορείας. Και οι Έλληνες θα υποκλίνονται πάντα μπροστά σου για την τεράστια πνευματική σου παρακαταθήκη που εύχομαι να γίνει κτήμα κυρίως της νεολαίας μας.
Καλή Ανάσταση
Χρήστο Γιανναρά!
Ο Δήμαρχος Κυθήρων
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ''ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ'' ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23, 24 & 25/8

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του festival:



Πληροφορίες για τους χώρους στάθμευσης και μεταφοράς με λεωφορείο:






Πηγή: Σύλλογος ''Πορτοκαλιά του Καραβά''

ΗΜΕΡΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 31/8 & 1/9/2024

Πηγή: kythira.gr

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ 21/8 (VIDEO)

Δείτε το video από την παρουσίαση του βιβλίου:


Φωτογραφία: Ρενάτα Πανταζίδου - PHOTO CERIGO
Bίντεο - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PHOTO CERIGO

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΧΤΙΑΡΗΣ - ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/8 ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ

Απεβίωσε ο πρώην αερολιμενάρχης Κυθήρων Νίκος Στάχτιαρης.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λογοθετιανίκων, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 11:30 το πρωί.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.


Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ!

Ήταν ίσως η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του Συλλόγου...Και σίγουρα ήταν μια ιδιαίτερη τιμή τόσο για το Μυλοπόταμο, όσο και για ολόκληρα τα Κύθηρα, αυτό που συνέβη το βράδυ της 5ης Αυγούστου 2024, στην Κάτω Χώρα!
Εκείνη τη ζεστή αυγουστιάτικη νύχτα, όπου οι μελωδίες που ερμήνευε με απαράμιλλη τέχνη ο μεγάλος μας Μανώλης Μητσιάς, πλημμύριζαν όχι μόνο την υποβλητική ατμόσφαιρα της μεταβυζαντινής καστροπολιτείας, αλλά κυρίως τις καρδιές και τις ψυχές μας... όλων εμάς, των τυχερών, που είχαμε το μοναδικό προνόμιο να είμαστε εκεί να τον απολαύσουμε!
Τι απολαύσαμε;
Την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού των τελευταίων 50 ετών...
"50 χρόνια χρυσάφι"!
Απολαύσαμε μοναδικές ερμηνείες έργων Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Κηλαηδόνη, Σπανού, Γκάτσου, Μικρούτσικου...
Ακούσαμε και σιγοτραγουδήσαμε την "Ελευσίνα", το "Ποτέ", το "Κοίτα να με θυμάσαι", το "Επειδή σ'αγαπώ", το "Κοίταξε να δεις", αλλά και την "Πιρόγα", ακόμα και ¨τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε"!
Και γίναμε ένα με το μαγευτικό τσιριγώτικο τοπίο, σε μια μοναδική μέθεξη με την απόλυτη και υπέρτατη καλλιτεχνική δημιουργία...
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ για τη μοναδική βραδιά που μας χάρισες...!!!!


Πηγή: Σύλλογος Κοινωφελών έργων Μυλοποτάμου
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PHOTO CERIGO

Ο ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ «GIOSTRA CAVALLERESCA» 2024 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, ως επίσημος καλεσμένος της «Giostra Cavalleresca», συμμετείχε στις εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής Γκιόστρας που πραγματοποιήθηκαν 3 & 4 Αυγούστου 2024 στην πόλη Sulmona της Ιταλίας.
Στην Ιταλία ταξίδεψε το χορευτικό  τμήμα του Συνδέσμου, που συμμετείχε για τρίτη φορά στις εκδηλώσεις, με 18 χορευτές και συνοδευόταν από τον χοροδιδασκάλο Σάκη Κατσούλη και το Μέλος Δ.Σ Δαμιανό  Κασιμάτη.
Η γιορτή αναβιώνει ως ένα σύγχρονο ιπποτικό τουρνουά στο κέντρο της πλατείας Piazza Maggiore, αφιερωμένη στα όμορφα χωριά της περιοχής, με ένα μοναδικό σόου κοστουμιών, πανό και ήχων και με πρωταγωνιστές περίπου τετρακόσιους συμμετέχοντες. Στις 27 Ιουλίου 1995, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύγχρονη έκδοση των ιππικών αγώνων της «Giostra Cavalleresca». Τα τέσσερα Sestieri και τα τρία Borghi, στα οποία έχει χωριστεί η περιοχή της Sulmona,  αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο σε μια μοναδική μάχη (ιππικοί αγώνες) και το έπαθλο των αγώνων (Palio) σχεδιάζεται κάθε χρόνο από έναν διαφορετικό καλλιτέχνη, εμπνευσμένο από την ιστορία, τα σύμβολα, τα μνημεία και τους χαρακτήρες της πόλης Sulmona.
Στη φετινή γιορτή πήραν μέρος  αποστολές από οκτώ χώρες της Ευρώπης: Ιταλία, Μ. Βρετανία  (Σκωτία), Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα, Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία και Ελλάδα, η οποία εκπροσωπήθηκε από ομάδες των νησιών  των Κυθήρων, της Ζακύνθου και της Λευκάδας.
Η αποστολή των Κυθήρων απόλαυσε τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του  χωριού « Borgo Santa Maria della Tomba», που βρίσκεται στα νότια της πόλης της Σουλμόνας και πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία του 14ου αιώνα.
To Σάββατο 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή υποδοχής των καλεσμένων αντιπροσωπειών, παρουσία του Δημάρχου και των τοπικών φορέων, στην αίθουσα του συμβουλίου του Palazzo San Francesco, όπου έγινε και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των αντιπροσωπειών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πλήθος θεατών παρακολούθησαν  την ιστορική πορεία κατά μήκος του Corso Ovidio και τους ιππικούς αγώνες στην Piazza Maggiore, δύο στιγμές οι οποίες έδωσαν στη Sulmona ένα κομμάτι της ιστορίας τους, των παραδόσεων και των τοπικών αναπαραστάσεων. 
Την Κυριακή 4 Αυγούστου όλες οι αντιπροσωπείες είπαν αντίο, μέχρι την επόμενη χρονιά, σε ένα πάρτι με πολλή μουσική και χορό και με τη δέσμευση του Συλλόγου «Giostra Cavalleresca» να κάνει ό,τι καλύτερο για τη συνέχιση της διοργάνωσης.
Η Πρόεδρος του Κ.Σ.Α,  Βάσω  Σαμίου δήλωσε «είμαστε ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή μας σε μια επιτυχημένη γιορτή, όπου τα Κύθηρα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τον πολιτισμό τους και να διευρύνουν τις σχέσεις τους με άλλες χώρες».
Ευχαριστούμε τους φίλους της «Giostra Cavalleresca» για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και ευχαριστούμε τα παιδιά του χορευτικού μας που μαζί με τον δάσκαλό τους Σάκη Κατσούλη, για ακόμη μία φορά, εκπροσώπησαν επάξια τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών.

ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΚΥΘΗΡΑ: ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ, ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΥΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΑΦΥΛΑΚΤΟ ΠΑΛΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

Ένα από τα πλέον ιστορικά μνημεία των Κυθήρων έχει εξελιχθεί σε σημείο-καρμανιόλα για δεκάδες παιδιά τα οποία καθημερινά επιδίδονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα χωρίς κανείς υπεύθυνος να έχει φροντίσει ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση στο χώρο. 
Ο λόγος για το παλιό, βρετανικό υδραγωγείο στο Καψάλι το οποίο αρκετοί νεαροί χρησιμοποιούν ως εξέδρα για να κάνουν παράτολμες βουτιές από μεγάλο ύψος με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ένας ανήλικος τραυματίστηκε στα πλευρά μετά από βουτιά από το υδραγωγείο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι στο Καψάλι να ζητούν από το φορέα που διαχειρίζεται το μνημείο είτε να το περιφράξει είτε να τοποθετήσει σήμανση για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Πέρα από τους κατοίκους, όμως, τον κίνδυνο από την ελεύθερη πρόσβαση στο παλιό υδραγωγείο έχει επισημάνει και ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κυθήρων ο οποίος πραγματοποιεί αθλητικές εκδηλώσεις στην παραλία της περιοχής. Πριν από δύο μήνες, η Διοίκηση του ΝΑΟΚ με έγγραφό της προς το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται το μνημείο είχε ζητήσει να κλείσει η πρόσβαση στην ταράτσα του υδραγωγείου καθώς υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Στο ίδιο έγγραφο, ανέφερε πως πέρα από τους ερασιτέχνες καταδύτες κινδυνεύουν και οι γονείς των αθλητών του Ομίλου οι οποίοι μετατρέπουν την ταράτσα του μνημείου σε εξέδρα υπό το φόβο το κτίσμα να καταρρεύσει.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Πηγή: protothema.gr

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

«ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ» - ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

Στην  συνεδρίαση δεν ήρθαν, στην  ήρθαν.
- Αρχικά υποστήριζαν ότι οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα Κύθηρα δεν ήταν καλές. Αφαιρέσαμε λοιπόν ορισμένες και τροποποιήσαμε άλλες (χωρίς βεβαίως να αλλάζει η βασική λογική για άμεσες λύσεις) για να πετύχουμε ευρύτερες συμφωνίες. Συμφώνησαν αλλά δεν τις ψήφισαν...
- Αρχικά έλεγαν ότι δεν χρειαζόταν να προσέλθουν σε καμία τακτική συνεδρίαση ΔΣ γιατί είχαν ενημερωθεί από τον δήμαρχο και άλλα πρόσωπα στα οποία είχαν εμπιστοσύνη! Τελικά προσήλθαν.
- Τώρα λένε ότι θα συζητηθούν οι προτάσεις το φθινόπωρο.
Η δημοτική πλειοψηφία συναγωνίζεται στα ίσα τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού στη σαφήνεια δηλώσεων και επιλογών. Αυτό μόνο, τίποτα άλλο...
Η δημοτική πλειοψηφία άγεται και φέρεται από έναν άφαντο Δήμαρχο ο οποίος έχει αποτύχει (μετά από 10ετή θητεία) να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης (και της αποχέτευσης και της αποκομιδής των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης και το συγκοινωνιακό και το κτιριακό των σχολείων και και)...
Η δημοτική πλειοψηφία δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από το «εφεύρημα» ότι η αντιπολίτευση «δεν έχει προτάσεις». Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε ενωμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες απλά απορρίφθηκαν από τη δημοτική πλειοψηφία χωρίς καμία ουσιαστική εξήγηση.
Η δημοτική πλειοψηφία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ορισμένες εκρήξεις δικαιολογημένου θυμού συμβούλων της ελλάσσονος αντιπολίτευσης (οι οποίοι μάλιστα αναγνώρισαν το λάθος τους).
Δυστυχώς για τον Δήμαρχο και τους συμβούλους της πλειοψηφίας, η κατάσταση δεν αλλάζει επειδή οι ίδιοι αρνούνται να τη δουν:
- Οι διακοπές στην υδροδότηση είναι συνεχείς.
- Υπάρχουν οικισμοί που δεν έχουν καθόλου νερό.
- Οι βλάβες στο δίκτυο είναι επίσης συνεχείς.
- Δεν υπάρχει ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εμείς «χτυπήσαμε το καμπανάκι του κινδύνου» στο θέμα της υδροδότησης του νησιού. Καταθέσαμε συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις.
Αποδεικνύοντας τη συναινετική μας διάθεση, δεχθήκαμε τροποποιήσεις στις προτάσεις μας.
Θα είμαστε παρόντες σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ διεκδικώντας λύσεις και καταθέτοντας επεξεργασμένες  προτάσεις για τα καυτά προβλήματα Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Υπάρχει όμως ένα μείζον ζήτημα: Τα προβλήματα χρόνο με τον χρόνο μεγεθύνονται, ενώ ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία είναι αποδεδειγμένα ανίκανοι να τα διαχειριστούν. Ο θυμός των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών των νησιών μας δεν μπορεί να κρυφτεί. Κανένας δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των νησιών μας.
ΥΓ. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του αναπληρωτή Δήμαρχου κ. Κομηνού από την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στης 14/08/2024, ο οποίος δήλωσε ότι νοσεί από κορονοϊό. Αλλα σήμερα παρευρέθηκε στο εορτασμό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΥΘΗΑΡΑ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ»

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ - ΌΧΙ ΣΤΑ ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ: ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο η συμπολίτευση δεν παρουσιάστηκε (όλοι τους, κατ’ εντολή Χαρχαλάκη, διότι η εισήγηση τους φάνηκε «μέτρια») ώστε να μην υπάρχει απαρτία και να γλιτώσουν την κατακραυγή των πολιτών για το χάλι της ύδρευσης.

Μετά την κατακραυγή για την απουσία τους, στο 2ο ΔΣ η συμπολίτευση παρουσιάστηκε (όλοι τους, κατ’εντολή Χαρχαλάκη όπως ομολογούν, αν και η εισήγηση παρέμεινε «μέτρια»), ώστε να ξεχαστεί η λιποταξία τους.

Και φυσικά, ως γνήσιοι ταγοί, αρνήθηκαν (όλοι μαζί, κατ’εντολή Χαρχαλάκη όπως ομολογούν) να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες για την παραπάνω ανακολουθία, ώστε να μη φανεί οτι μετάνιωσαν για την υποκριτική στάση που τους υπαγορεύτηκε.

Κι όμως, αφού μετά από 3ωρη συζήτηση αφαιρέθηκαν τα μέτρα στα οποία δεν συμφωνούσαν, ολοκληρώνοντας την εντολή του δημάρχου, με ψήφους 6 κατά – 5 υπέρ η συμπολίτευση καταψήφισε (!!!) τα έκτακτα μέτρα για τη λειψυδρία (με τα οποία... συμφωνούσε), ώστε «να ξαναέρθουν σε ολοκληρωμένη εισήγηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο»! Ώστε η εισήγηση της αντιπολίτευσης δηλαδή να ψηφιστεί μόνο αν παρουσιαστεί από τον δήμαρχο. Κι ας είναι αυτό κάπου στο ... χειμώνα, τόσο νοιάζονται πραγματικά.

Συμπατριώτες, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα, αλλά απέναντι στην κανονικοποίηση μιας διοίκησης μέσω δημοτικών συμβούλων που πρόθυμα θυσιάζουν την αξιοπρέπειά τους, η απάντηση είναι η αποκατάσταση της σημασίας της προσωπικής ακεραιότητας στο δημόσιο βίο. Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τον αγώνα όλων σας.

14/08/2024

Ελεύθερα Κύθηρα

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Σας περιμένουμε στην κορυφαία πολιτιστική δράση του καλοκαιριού.
Το συναπάντημα όλων των Κυθήρων στο καθιερωμένο μεγάλο χορό του νησιού, ανήμερα της Παναγίας, στην κεντρική πλατεία του Ποταμού!
Έναρξη με το χορευτικό συγκρότημα στις 21:00.
Και μετά γλέντι μέχρι το πρωί!

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμού Κυθήρων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 14/8

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87/7-6-2010), όπως ισχύει,
Κ Α Λ Ε Ι Σ Θ Ε
σε μεικτή (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ σε πραγματικό χρόνο), τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων που αναβλήθηκε για πρώτη φορά λόγω μη ύπαρξης απαιτούμενης απαρτίας, και θα γίνει στην αίθουσα «Δήμαρχος Αρτέμιος Καλλίγερος» του Δημαρχείου Κυθήρων (για τους με φυσική παρουσία δημοτικούς συμβούλους), την 14/08/2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00 μ.μ. με το ακόλουθο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
1. Λήψη απόφασης περί πρόσθετων κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της φετινής λειψυδρίας & εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της διακοπής παροχής με πόσιμο νερο για μεγάλο χρονικό διάστημα στης δημοτικές κοινότητες Λογοθετιανίκων, Ποταμού, Φριλιγκιανίκων, Αρωνιαδίκων, Μυλοποτάμου, Μυρτιδίων και όπου αλλού προκύψει. (εισηγητής: Σουρής Ζαχαρίας).

*Οι δημοτικοί σύμβουλοι παρακαλούνται να δηλώσουν τον τρόπο συμμετοχής τους στην συνεδρίαση, (δια ζώσης ή διαδικτυακά), μέχρι μια ώρα πριν την έναρξή της, τηλεφωνικά ή με email στο: depitropi@kythira.gr.

Πηγή: kythira.gr
Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΑ ΠΙΤΣΙΝΙΑΝΙΚΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/8

Πηγή: Κώστας Καλλίγερος

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΈΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η ζήτηση σε νερό είναι η μέγιστη. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να σπαταλούν το νερό αλόγιστα και να το χρησιμοποιούν σε μη επιτρεπόμενες χρήσεις όπως πότισμα, πλυσίματα κ.λπ.
Απευθύνω έκκληση σε όλους για περιορισμό της κατανάλωσης στο απολύτως αναγκαίο. Εάν δεν γίνει αυτό, οι διακοπές υδροδότησης θα είναι αναπόφευκτες ακόμα και σε οικισμούς που θεωρούνται υδροδοτικα ασφαλείς.
Ευχαριστώ.

Πηγή: Ευστράτιος Χαρχαλάκης

''ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ'' - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/8

Αν και τέτοιες μέρες θα έπρεπε να ήμασταν στην παραλία και όχι στα πληκτρολόγια, οι τελευταίες εξελίξεις δεν το επιτρέπουν. Υποσχόμαστε όμως να μην σας κουράσουμε άλλο πέραν τούτου.

Γίναμε θεατές και αναγνώστες πολλών, όμως έτσι ακριβώς όπως ξεκινήσαμε έτσι και θα συνεχίσουμε. Ειλικρινείς και ευθείς απέναντι σε όλους.  Αρχικά είναι αυτονόητο πως μια πολιτική ομάδα σαν τα ΕΚ καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας απειλεί να επικρατήσει στα νησιά μας  (ρατσιστική, σωματική, οικονομική). Για το περιστατικό λοιπόν στο περασμένο ΔΣ, αν η αγανάκτηση για την υπεροπτική στάση και απάθεια του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας για το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού προσβάλει κάποιους, ο Ανάργυρος  και ο Ανδρέας μπορούν να ζητήσουν συγνώμη από όποιον νιώθει ότι απειλήθηκε ή απλά ένιωσε άβολα. Κατά την εκτίμησή μας, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η απουσία μιας έστω τυπικής συγνώμης προς τους 25 συμπολίτες μας (μεταξύ των οποίων και υπερήλικες) που έμαθαν μέσω ανάρτησης στο fb ότι δεν θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο αφότου ήρθαν μεσημεριάτικα, μέσα στη ζέστη του Αυγούστου. Δεν θέλησε η πολυάσχολη δημοτική πλειοψηφία ούτε καν να ενημερώσει πριν την ώρα έναρξης! Αγένεια στην αγένεια.

Όσο για την προσωπική επίθεση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον Επικεφαλής του συνδυασμού μας Ανάργυρο Σοφίο με απειλές ακόμα και για τον εργασιακό του τομέα (γραφή η οποία δεν συνάδει με τον τόπο μας), τον ενημερώνουμε πως καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Ελπίζουμε το ίδιο να ισχύει για όλους. Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούσαμε, εξυπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε είναι αυτά των Δημοτών του Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων, ψηφοφόρων μας ή όχι. Κάθε κάτοικος που θα ζητά την βοήθεια μας, θα την έχει.

Στα δέκα χρόνια Δημαρχίας της παράταξης Καινούρια Μέρα έχουμε ξεχάσει εδώ στα Κύθηρα την έννοια της διεκδίκησης. Τι σημαίνει να υπηρετείς πραγματικά τον θεσμικό σου ρόλο και να μην βάζεις τον καθωσπρεπισμό πάνω από το συμφέρον των συνδημοτών σου. Τι σημαίνει, να ξεχνάμε την πραγματική αιτία ενός προβλήματος και να στεκόμαστε σε λόγια ξεκατινιάσματος και όχι σε ΕΡΓΑ.  Και αυτή η έννοια της διεκδίκησης που έχουμε χαραγμένη στο μυαλό μας δεν πτοείται, δεν υπονομεύεται και δεν αλλοιώνεται. Και αυτό διότι φέρνει αποτέλεσμα: σας παραθέτουμε το ένταλμα πληρωμής που εκδόθηκε την επόμενη μέρα του περιβόητου ΔΣ, 09/08/2024  με το ποσό των 20.000 ευρώ (ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων), πράξη η οποία ουδέποτε είχε ανακοινωθεί και σαφώς την επικροτούμε. Στεκόμαστε λοιπόν στην πολύ ωραία συζήτηση που ακολούθησε τη λήξη της συνεδρίασης που αναβλήθηκε λόγω ΜΗ ΑΠΑΡΤΙΑΣ, και σας προτρέπουμε να δείτε τις προτάσεις και τις απαντήσεις του καθενός.

https://www.youtube.com/watch?v=9-dCu_EXYHE

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

Πηγή: Ελεύθερα Κύθηρα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΠΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΛΑ

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι τελικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας είναι υπαρκτά πρόσωπα και έχουν και άποψη. Το αναφέρω διότι μέχρι πρόσφατα απλά ψήφιζαν ότι εισηγείτο ο κ.Δήμαρχος χωρίς καν να παίρνουν τον λόγο στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η χαρά μας έγινε μεγαλύτερη μετά από την πρόσφατη γραπτή δήλωση της δημοτικής συμβούλου κ.Σταματίνας Βάρδα η οποία απέδειξε ότι έχει μεγάλες ικανότητες στον γραπτό λόγο, ικανότητες που δεν είχαμε αντιληφθεί μέχρι τώρα...
Μας κακίζει η κ.Βάρδα η οποία ήταν απούσα από την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για θέματα υδροδότησης. Η δική της απουσία, (μαζί με το σύνολο των συμβούλων της πλειοψηφίας), οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης και έτσι δεν συζητήθηκαν οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης, που αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα του νησιού αυτή την περίοδο.
Η κ. Βάρδα μάλιστα εξηγεί ότι δεν παρέστη στη συνεδρίαση διότι πριν από μια εβδομάδα ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δήμαρχο και άλλους «ανθρώπους που σέβομαι και εμπιστεύομαι απόλυτα». Η κ.Βάρδα λοιπόν με λίγα λόγια μας λέει ότι αφού την ενημέρωσε ο Δήμαρχος δεν υπάρχει λόγος να ακούσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης, δεν χρειάζεται καν να παραστεί σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ. Ωραία αντίληψη περί δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών έχει η κ.Βάρδα. Τότε να μην συνεδριάζει καν το ΔΣ, ας τους ενημερώνει ο Δήμαρχος και άλλοι τους οποίους εμπιστεύεται... Απλά να ψηφίζουν!
Η κ.Βάρδα αξιολόγησε ως «μη ώριμες» τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υδροδότησης. Απλά επειδή είναι καλός άνθρωπος αποφάσισε να μην μας κατατροπώσει σε μια ανοικτή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να μας τα πει γραπτώς...
Τέλος η κ.Βάρδα μας ενημερώνει ότι δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση διότι «η αίθουσα του ΔΣ δεν είναι η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας», αλλά και γιατί «η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται το πρόβλημα της λειψυδρίας για μικροκομματικούς σκοπούς».
-Πρώτο την παρακαλούμε να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους της για να μην μας μπερδεύει: Υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας (όπως η ίδια δηλώνει) ή δεν υπάρχει (στην ανακοίνωση της η δημοτική πλειοψηφία δηλώνει ότι «το 90-93% των παροχών δεν αντιμετώπισαν ούτε αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα υδροδότησης»); Ας συνεννοηθούν γιατί ο κόσμος «τους έχει πάρει στο ψιλό»...
-Δεύτερο πληροφορούμαστε ότι μετά τη δήλωση της κ.Βάρδα για την Κόκκινη Πλατεία οι εγχώριοι τσάροι παίρνουν τα μέτρα τους...
-Τρίτο την καλούμε να πάμε μαζί σε όποιο χωριό θέλει για να δούμε τι λένε κάτοικοι και παραθεριστές για τα προβλήματα υδροδότησης. Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσει αφού σε όλο το νησί οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας γίνονται δεκτοί με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.
- Τέταρτο ως εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος μου ζητήθηκε δυο φορές από το Διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, να συνδράμω στην υποβοήθηση του έργου, πράγμα που αποδέχτηκα και τις δυο φορές, αλλα «οι ανώτερες δυνάμεις» δεν το επέτρεψαν για να αποκρύψουν την τρέχουσα κατάσταση. Κ. Βάρδα, όπως έχω δηλώσει και δημόσια, δύναμαι να προσφέρω οπότε μου ζητηθεί.
Παρακαλώ θερμά τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να προσέλθουν στην επόμενη συνεδρίαση για να συζητήσουμε λύσεις για το τεράστιο πρόβλημα της υδροδότησης.
Εμείς θα προσέλθουμε με τις προτάσεις μας, με καλή διάθεση αλλά και με αγωνία για το αύριο.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον του τόπου. Και, ναι, την ιστορία θα την γράψουν οι παρόντες και όχι οι απόντες, ούτε οι «δήθεν μάγκες» του πληκτρολογίου...

Με εκτίμηση
Παρασκευάς Δ. Γεωργιλάς
Δημοτικός Σύμβουλος Παράταξης
«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΥΘΗΡΑ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ»