Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΆΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1421/2013) απέρριψε την προσφυγή σωματείων από τη νησιωτική Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων ακόμα και σε δασικές εκτάσεις και περιοχές Natura 2000.

Σύμφωνα με τον Κυθήριο δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη στο
Capital.gr, «Το Συμβούλιο της Επικρατείας άνοιξε το δρόμο για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.λπ.) σε όλη την Επικράτεια, αφού έκρινε ότι η υπουργική απόφαση (12.11.08) με την οποία εγκρίθηκε το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης εγκρίθηκε και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι συνταγματική και σύμφωνη με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Για την εγκατάσταση, κατ’ εξαίρεση και «υπό την συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε δασικές εκτάσεις ακόμα κι αν οι επεμβάσεις αυτές μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής.
  Αυτό επιτρέπεται κατά το ΣτΕ μόνον εάν η θυσία της δασικής βλάστησης αποτελεί το μοναδικό πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση των επίμαχων αναγκών (εγκατάστασης αιολικών συστημάτων, κ.λπ.) και εφόσον οι επεμβάσεις περιορίζονται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο». 

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Στάθης, τονίζοντας κάτι που αφορά άμεσα τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, το Ε Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απεφάνθη πως «επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κ.λπ. και στα μικρά νησιά με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.
 
Όπως αναφέρουν οι δικαστές και στα μικρά νησιά δεν αποκλείεται η εφαρμογή μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, όπως είναι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την ανάπτυξη των οποίων τα μικρά νησιά αποτελούν το κατεξοχήν προσφερόμενο πεδίο εφαρμογής τους».

Προσωρινό εμπόδιο στις Σημαντικές Περιοχές για Πουλιά (ΣΠΠ) όπως είναι
 υδρότοποι και ακατοίκητες νησίδες αλλά και σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας, όπως έχουν ανακηρυχθεί τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, αποτελεί η υποχρέωση σύνταξης εντός διμήνου ειδικής ορνιθολογικής μελέτης που θα ενταχθεί στο χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Στάθη, βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών η έλλειψη αυτής της μελέτης είναι μη νόμιμη, πλην δεν είναι αναγκαίο να ακυρωθεί η διάταξη του χωροταξικού πλαισίου ως προς την ως επίμαχη παράλειψη, «δεδομένου ότι η πλημμέλεια αυτή είναι δυνατόν να καλυφθεί εκ των υστέρων, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας του σωματείου που έχει προσφύγει στο ΣτΕ».

Ο Θανάσης Μπινιάρης, γράφοντας για λογαριασμό του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας, παρατηρεί πως «
H απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής μας κατά του Χωροταξικού Σχεδίου των ΑΠΕ δεν μας εξέπληξε. Το ανώτατο δικαστήριο έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι το τελευταίο καταφύγιο των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος τουλάχιστον για ορισμένα ζητήματα. Ειδικά για τις ΑΠΕ γνωρίζαμε ότι το ΣτΕ κρατά ευνοϊκή στάση».

Προσθέτει όμως ότι «Την ίδια στιγμή που το Δικαστήριο αφήνει απροστάτευτες τις προστατευόμενες περιοχές, έρχεται η πραγματικότητα να βάλει φρένο στην επέκταση των ΑΠΕ: έχει γίνει πια φανερό ότι οι ΑΠΕ όπως τις θέλει το Χωροταξικό δεν είναι εφικτές σε μια χώρα που βυθίζεται στη φτώχια. Το χρέος του ΛΑΓΗΕ [Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ] αυξάνεται όσα περισσότερα αιολικά και φωτοβιλταϊκά μπαίνουν στο σύστημα και οι ίδιοι οι παραγωγοί αναγνωρίζουν ότι η διαχείριση του φορτίου σε ώρες αιχμής της προσφοράς είναι προβληματική. Και ποιος τελικά θα πληρώσει το κόστος των γραμμών μεταφοράς για νέες ΑΠΕ; Η κατάρρευση της οικονομίας φαίνεται να
 
ευνοεί τους τόπους μας που μπορεί να γλιτώσουν από τα ανεγκέφαλα σχέδια υπέρ των ΑΠΕ, ωστόσο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα».

Μπορεί ίσως η θετική πτυχή της κατεστραμμένης μας οικονομίας να είναι πως για κάποιο αόριστο διάστημα θα γλιτώσουμε από τις κακώς εννοούμενες επεμβάσεις-μαμούθ – ως πότε όμως;
Ας μην επαναπαυόμαστε. Κυθήριοι, ξυπνήστε!

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 15/4/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου