Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ 15.4.2017 - ΜΕΤΑ ΑΠΟ 200 ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι και οι πολλοί επισκέπτες των Κυθήρων το βράδυ της Μ. Παρασκευής κατά την περιφορά του Ιερού Επιταφίου στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα.
Προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Εσταυρωμένου λιτανεύθηκε στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και για πρώτη φορά ανήλθε μέχρι το επιβλητικό βενετσιάνικο Κάστρο, το "μάτι του Αιγαίου" όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί που το έκτισαν το 1502.
Εκεί τελέστηκε δέηση στην είσοδο του Ναού της Μυρτιδιώτισσας, όπου η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας φυλάχθηκε για σχεδόν 2 αιώνες για το φόβο των πειρατών.
Οι στιγμές ήταν ιστορικές καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 200 χρόνια, η Μυρτιδιώτισσα επέστρεψε στο Κάστρο των Κυθήρων, λιτανευόμενη μαζί με τον Ιερό Επιτάφιο αφού από την Κυριακή της Ορθοδοξίας μέχρι τη Νέα Δευτέρα παραμένει στον Μητροπολιτικό Ναό και μετά από "Γύρα" 15 ημερών σε όλο το νησί, επιστρέφει στο Θρόνο Της, στο Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων, την Κυριακή των Μυροφόρων.
Όλα τα σπίτια στη Χώρα ήταν φωτισμένα και στην είσοδό τους υπήρχε η εικόνα της Παναγίας με κανδήλι και θυμίαμα όπως απαιτεί το τοπικό έθιμο.
Στην Ιερά Ακολουθία του Επιταφίου και στη Λιτανεία έλαβαν μέρος οι τοπικές αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ απηύθυνε ευχές για Καλή Ανάσταση και δήλωσε την ικανοποίησή του για την άνοδο του Επιταφίου στο Φρούριο των Κυθήρων, ευχόμενος να καθιερωθεί το νέο αυτό τοπικό έθιμο.
Κατανυκτικά και με μεγάλη συμμετοχή πιστών που κατακλύζουν το νησί, λιτανεύθηκαν και οι επιτάφιοι στις άλλες ενορίες των Κυθήρων, αλλά και στα ακριτικά Αντικύθηρα.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου κλήρος και λαός, θα υποδεχθούν στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" το Άγιο Φως που θα φτάσει στο νησί με ειδική πτήση της εταιρείας Global Aviation.Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PhotoCerigo
Πηγή κειμένου: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου