Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΑΣ ΚΟΙΤΑΧΤΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΌΛΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ''ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ''...

Η αναστολή των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, που ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά την άτολμη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δημιούργησε αντιδράσεις στους κόλπους της εκκλησίας μας. Ένας απ' τους Ιεράρχες που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση, ήταν Σεβασμιώτατος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και αυτό ήταν γνωστό σε όλους.
Φτάνουμε λοιπόν στην Παρασκευή 20/3 ημέρα τέλεσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου και ο Μητροπολίτης μας γίνεται θέμα σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, επειδή τέλεσε τους Χαιρετισμούς με ανοιχτές τις πόρτες για τους πιστούς, αγνοώντας το νόμο.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβαίνει τους νόμους ειδικά οταν αυτοί επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας και σε αυτό το κομμάτι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μαζί με κάποιους ιερείς μας, έκαναν μεγάλο κι επικίνδυνο λάθος, ακόμα κι αν γνωρίζουμε όλοι, ότι το έκαναν ορμώμενοι από τη βαθιά κι αγνή πίστη τους.
Ο Μητροπολίτης αποτελεί παράδειγμα για τους πιστούς, ειδικά στις μικρές κοινωνίες γι αυτό η ευθύνη που έχει και η στάση που πρέπει να επιδεικνύει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ειναι ακόμη μεγαλύτερη.
Από την άλλη ο τρόπος προβολής του θέματος και όλο αυτό το κύμα κατακραυγής στα social media που ακολούθησε δεν με έπεισαν για την ''αγνότητα'' των προθέσεων κάποιων και για το αποτέλεσμα όλης αυτής της πανελλήνιας προβολής.
Αναρωτιέμαι όλο αυτό έγινε για να περιοριστεί ο ''αντάρτης'' επίσκοπος και να τηρήσει το νόμο ή για να πληγεί σαν προσωπικότητα;
Ήταν γνωστό οτι και την Πέμπτη 19/3 τελέστηκαν ιερές ακολουθίες στα Κύθηρα, με τη συμμετοχή πολύ μικρού αριθμού πιστών. Αλήθεια τι έκαναν οι αρχές για να τηρηθεί ο νόμος που επέβαλε η κυβέρνηση;
Αναρωτιέμαι δεν υπήρχαν άνθρωποι στο νησί ή εκτός νησιού με θεσμικό ή μη ρόλο να μιλήσουν και να συζητήσουν με τον Μητροπολίτη το θέμα αυτό ή να απευθυνθούν το πρωί της Παρασκευής 20/3 στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και να λυθεί το θέμα θεσμικά, αλλά προτιμήθηκε η επιλογή της πανελλήνιας προβολής και ο στιγματισμός ενός ασκητικού Ιεράρχη;
Αναρωτιέμαι επίσης αν οι Κυθηρίοι που επέκριναν τον Μητροπολίτη τους με τόσο σκληρό τρόπο, αν το έκαναν πραγματικά με το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού ή για ορισμένους αυτό αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία, να βγάλουν τ' απωθημένα τους εναντίον του (διεκδικήσεις για την Εγχώριο Περιουσία, μη τέλεση γάμων σε καιρό νηστείας και σε μοναστήρια κτλ) και να τον πλήξουν ευρύτερα.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν προσφέρεται ούτε για απερισκεψίες αλλά ούτε και για ''ξεκαθαρίσματα λογαριασμών''.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Κυθήρων και Αντικυθήρων, είναι ένα υπόδειγμα Ιεράρχη και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο νησί μας, είτε συμφωνεί κάποιος σε όλα μαζί του είτε όχι και είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε στα νησιά μας.
Οι Ιεράρχες και οι ιερείς όμως είναι κι αυτοί άνθρωποι και οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Γι' αυτό λοίπόν την επόμενη φορά πριν ''σταυρώσουμε'' κάποιον ας κοιταχτούμε πρώτα όλοι μας στο καθρέπτη για να δούμε με ειλικρίνεια αν είμαστε πρώτα εμείς σωστοί απέναντι στον εαυτό μας, στους συνανθρώπους μας και στους νόμους και μετά να κρίνουμε τους άλλους με αυτό τον τρόπο.
Όπως και να έχει οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τηρούνται από όλους μας, για να μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από αυτή την θανατηφόρα δοκιμασία του κορωνοϊού, υγιείς κι ενωμένοι.

Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6

Φωτογραφία αρχείου: pemptousia.gr

7 σχόλια:

  1. ''Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Κυθήρων και Αντικυθήρων, είναι ένα υπόδειγμα Ιεράρχη και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο νησί μας, είτε συμφωνεί κάποιος σε όλα μαζί του είτε όχι και είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε στα νησιά μας''. Αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πηχιαίοι τίτλοι των ειδήσεων όπως: ''Συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ'' και ''συντάχθηκε δικογραφία εις βάρος του'', με λυπούν βαθύτατα. Μόνο απέραντος σεβασμός και αγάπη πρέπει στον Σεπτό και ταπεινό ποιμενάρχη του νησιού μας κ.κ. Σεραφείμ, έχοντας πάντα στην καρδιά μας πριν την αφήσουμε στο να εκφέρει την οποιαδήποτε κρίση, το γεγονός ότι η θυσιαστική του αγάπη πρός όλους εμάς τους Τσιριγώτες αδιακρίτως, δεν θα του επέτρεπε να πράξει κάτι άλλο πέρα από την πνευματική ωφέλειά μας και τη σωτηρία των ψυχών ενός εκάστου ημών.

      Διαγραφή
  3. Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία δυστυχώς έκαναν την εμφάνισή τους ξανά στο νησί μας. Ανίδεοι περί της αληθινούς πίστεως και ας κραυγάζουν για το αντίθετο, φτηνοί "πολιτικάντηδες" ορατοί και αόρατοι, βρήκαν ευκαιρία να διασύρουν έναν από τους πιο ΑΞΙΟΥΣ Ιεράρχες της εκκλησίας μας.
    Σεβασμιότατε, γνωρίζετε πολύ καλύτερα από όλους μας ότι ο ίδιος ο Χριστός μας είναι πάνω από όλα και από όλους. Εσείς είστε εκλεκτό και αγαπημένο τέκνο Του, οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα. Σε ότι αφορά το ποίμνιό σας να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία του είναι μαζί σας. Οι προσευχές μας σας συνοδεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, ολοι κανουμε λάθη, αλλα οταν κατεχεις τετοια θεση που προφανως επιρρεαζεις συνειδησεις, σκεψεις, αποφασεις, πρεπει να περνας δυο φορες από το μυαλο σου (και τρις)την σταση που θα κρατησεις. Ο κοσμος ειναι τρομοκρατημενος και εσυ τον βαζεις σε διλλημα με την πιστη του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ μου άνθρωπε..όποιος έχει πίστη δε μπαίνει στη διαδικασία την οποία περιγράφετε κι ούτε έχει τέτοια διλλήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήθελα να δω σχόλια ,αν ...ο μη γένοιτο...τα Κύθηρα είχαν κρούσματα σαν τα χωριά της Κοζάνης..Εκ του ασφαλούς οι θεωρίες πάνε κι ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή