Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σήμερα θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένα ζητήματα της τελευταίας εβδομάδας.
Καταρχήν, ο Δήμος μας, συμμετείχε για 23η συνεχόμενη φορά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «PHILOXENIA 2023» στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση συγκεντρώνει το κοινό της Βόρειας Ελλάδας, στο οποίο τα Κύθηρα είναι έτσι και αλλιώς γνωστός προορισμός. Το περίπτερο του Δήμου μας επισκέφθηκαν χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών πολλοί τουριστικοί πράκτορες και επαγγελματίες που είχαν B2B συναντήσεις με εμένα και τους εκπροσώπους του Δήμου. Σημαντικές συναντήσεις είχαμε και με την SEAJETS και τη SKY EXPRESS. Η έκθεση έγινε στον απόηχο της εξαιρετικής φετινής σεζόν, η οποία έκλεισε για το νησί μας με σχεδόν 94.000 αφίξεις (Μάιος-Οκτώβριος), αριθμός ρεκόρ της τελευταίας 15ετίας, 13.000 περισσότερες αφίξεις από το 2022 που ήταν μέχρι σήμερα η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών! Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική προβολής που υλοποιούμε όχι απλά αποδίδει, αλλά αποτελεί εγγύηση για την επέκταση της σεζόν που εν μέρει έχει ήδη επιτευχθεί όπως δείχνουν τα στοιχεία αφίξεων της άνοιξης και του φθινοπώρου. Θετικότατα ήταν επίσης τα σχόλια των επαγγελματιών του τουρισμού για τη συνολική εταιρική παρουσίαση του Δήμου μας (λογότυπο, σχεδιασμός, έντυπα), παρουσίαση που ξεφεύγει από τα τετριμμένα (κλασικές φωτογραφίες τοπίων κ.λπ) και εισάγει το νησί μας στη νέα εποχή της τουριστικής προβολής.
Την εβδομάδα που πέρασε, υπογράψαμε και τη σύμβαση για τη «Μελέτη δημιουργίας ασφαλούς μαρίνας και έργου αποτροπής φυσικών επιχώσεων της υπάρχουσας μαρίνας Αγίας Πελαγίας Κυθήρων», που χρηματοδοτείται με 60.000€ από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα μπορούμε πλέον να αξιώσουμε σημαντική χρηματοδότηση για ένα απαραίτητο λιμενικό έργο στην Αγ. Πελαγία. Η δημοπράτηση έγινε από το Λιμενικό Ταμείο, όπως και όλη η διαδικασία συμβασιοποίησης. Τις επόμενες εβδομάδες υπογράφονται οι συμβάσεις και για τις υπόλοιπες λιμενικές μελέτες, για τη Μαρίνα στο Καψάλι (180.000€/ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ), για το αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Πατρικίας (50.000€/ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ), για το αλιευτικό καταφύγιο στο Διακόφτι (50.000€/ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) και για το λιμάνι της Πλ. Άμμου, το αλιευτικό καταφύγιο Πίσω Γυαλού και την τοποθέτηση ναύδετου στο Καψάλι (75.000€/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ). Καταφέραμε, δηλαδή, να ξεκινήσουμε μια σειρά σημαντικών λιμενικών μελετών, ώστε σε 1 χρόνο περίπου από σήμερα (μετά και τις αδειοδοτήσεις) να μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση όλων αυτών των λιμενικών έργων.
Τέλος, χθες βράδυ (Σάββατο 18/11), συμμετείχα στην ανοικτή συζήτηση που πραγματοποίησε ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμού, στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού, με αντικείμενο την πορεία των έργων της ευρύτερης περιοχής. Καταρχήν εκφράζω τον προβληματισμό μου για τις (μεμονωμένες ευτυχώς) απόψεις «ο Δήμαρχος θέλει να καταστρέψει και να ερημώσει τον Ποταμό και να τον κάνει όπως ο Ποταμός των Αντικυθήρων». Είναι γνωστές απόψεις, κινούμενες μεταξύ γελοιότητος και προσβολής, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, όπως θα καταδείξω παρακάτω. Επί των θεμάτων που τέθηκαν με την επιστολή του Συλλόγου, απάντησα τα ακόλουθα:
1. Θέατρο Ποταμού: ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Η Οικονομική Επιτροπή με την 102/2023 απόφασή της παρέλαβε τις μελέτες και πλέον έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου. Απαιτείται έγκριση της Αρχαιολογίας, του ΣΑ, του ΥΠΠΟ, του Δασαρχείου και έκδοση ΑΕΠΟ. Συνεπώς η αδειοδότηση θα απαιτήσει κάποιους μήνες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 715.000€ και το έχουμε ήδη προτείνει για χρηματοδότηση στην ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) αλλά και στην Περιφέρεια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος θα μισθώσει τον χώρο με μακροχρόνια μίσθωση (προφανώς σε κάποιον θεατρικό επιχειρηματία), ώστε να λειτουργεί χωρίς να επιβαρυνόμαστε με τα τεράστια κόστη συντήρησης και λειτουργίας.
2. Γήπεδο Ποταμού: το έργο έχει ξεκινήσει. Η σύμβαση υπεγράφη στις 22-08, ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και πριν λίγες ημέρες οι μηχανικοί της Περιφέρειας μαζί με τον ανάδοχο επισκέφθηκαν το χώρο και έδωσαν τις σχετικές οδηγίες. Πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 με όλες τις απαραίτητες υποδομές (κερκίδες, φωτισμό, αποδυτήρια, WC κ.λπ.).
3. Αστικό Σχολείο. Η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε και μέσα στο μήνα υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CLLD/LEADER με 350.000€. Η Δημοτική μας Αρχή επικαιροποίησε τις ελλιπείς μελέτες που υπήρχαν, υπέγραψε τριμερή προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια (μόνο για αυτή τη σύμβαση χρειάστηκε σχεδόν 1 έτος!), προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου, έλαβε όλες τις αδειοδοτήσεις και πλέον το έργο ξεκινάει.
4. Ανάπλαση Ποταμού. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με πιστώσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Δίκτυο Νήσων Αττικής, που σύμφωνα με το Ν.4674 αποτελεί φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης. Αδυνατώ να κατανοήσω – και αναμένω από το Σύλλογο σχετικές διευκρινίσεις – πώς ένα έργο ανάπλασης μεταβάλει τον χαρακτήρα του οικισμού «από επιχειρηματικό/εμπορικο/πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο/κεφαλοχώρι» σε τουριστικό προορισμό αλλά και γιατί αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό. Ο Ποταμός είχε αμιγώς εμπορικό χαρακτήρα πριν πολλά χρόνια. Πλέον είναι κυρίως ένας τουριστικός οικισμός που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες λόγω του Παζαριού, του Μουσείου του Μηχανισμού και της εν γένει γραφικότητάς του. Μια μελέτη ανάπλασης όπως αυτή που κάναμε, ούτε επηρεάζει αρνητικά τον οικισμό, ούτε θα τον μετατρέψει σε κάτι που δεν είναι. Η μελέτη μπορεί φυσικά να βελτιωθεί, αλλά δεν δέχομαι την άποψη «είναι άχρηστη, πετάξτε τη στα σκουπίδια». Όπως γενικά δεν δέχομαι την ισοπέδωση και το μηδενισμό. Σε κάθε περίπτωση οι μελετητές θα έρθουν και θα βελτιώσουμε ό,τι απαιτείται.
5. Παζάρι Ποταμού. με την ψήφιση του Κανονισμού, το Παζάρι σώθηκε από την οριστική κατάργησή του, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι εκτός τόπου και χρόνου και αγνοεί την πραγματικότητα. Κάθε άλλη λεπτομέρεια μπορεί να συζητηθεί πάντα, όμως, στο πλαίσιο του Νόμου. Η πρόταση να εξετάσουμε την ένταξη του Παζαριού στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι αξιόλογη και θα την εξετάσουμε. Πάντως, ο χαρακτήρας του Παζαριού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλοιωθεί: θα συνεχίσει να είναι υπαίθρια κυριακάτικη αγορά προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής και άμεσων υποπροϊόντων αυτών. Δεν είναι λαϊκή αγορά, ούτε γιουσουρούμ και δεν πρέπει να γίνει!
6. Εξωτερική σύνδεση Parking Ποταμού. Η Δημοτική μας Αρχή έχει αναλώσει πολλές ενέργειες πάνω στο ζήτημα αυτό. Έχουμε έτοιμη τη μελέτη και κάθε χρόνο εγγράφουμε στον Π/Υ τη σχετική πίστωση. Απομένει η σύμφωνη γνώμη μόνο ενός ιδιοκτήτη, που ελπίζω να δοθεί άμεσα, ώστε να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση και διάνοιξη της οδού.
7. Πολεοδομικό-Χωροταξικό. Είμαστε μέσα στους 70 πρώτους Δήμους (από τους 332) που το Τεχνικό Επιμελητήριο δημοπράτησε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Κυθήρων. Το ΤΕΕ κατακύρωσε τον διαγωνισμό με την με αρ. Α8/Σ34/17-10-2023 στην Ένωση Οικονομικών Φορέων {ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. - MTC – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΙΚ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. - ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ε.Ε. - ΝΕΞΟΥΣ ΝΤΙΖΑΙΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ε.Ε. – ORBIS ENGINEERING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ι.Κ.Ε. - ORBIS ENGINEERING - ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ Κ. - ΚΑΝΔΗΛΑ Θ. Ο.Ε. - ΚΑ.ΠΑ. Ο.Ε.}, Αριθμός Προσφοράς ΕΣΗΔΗΣ 262996, με Οικονομική Προσφορά 623.938,49 ευρώ (χωρίς Απρόβλεπτα και ΦΠΑ), με μέση τεκμαρτή έκπτωση 7,43% επί του συνόλου της προεκτιμώμενης αμοιβής της Υπηρεσίας. Το Σχέδιο της Σύμβασης είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μόλις εγκριθεί και υπογραφεί, οι μελετητές θα έρθουν στο νησί μας για διαβούλευση με το Δήμο και τους Φορείς. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι μια τεράστια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης αλλά και προστασίας του τόπου μας από φαραωνικές επεμβάσεις, για τις επόμενες δεκαετίες. Στο σημείο αυτό, και απαντώντας στον φίλο μου το Μανώλη Αναστασόπουλο που χθες ξέχασα να του απαντήσω, θέλω να ενημερώσω ότι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ κ. Δημήτρης Κουτζής (μέλος του Τμ. Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ), ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ το Τοπικό Πολεοδομικό των Κυθήρων (όπως και όλα τα ΤΠΣ της Ελλάδας!) με «επιχειρήματα» άλλων δεκαετιών, ξεθωριασμένα και πολυπαιγμένα, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα! Εξάλλου, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ όλα τα έργα των Κυθήρων (Μάκρωνας, Μόρμορης, δρόμοι, αφαλατώσεις κ.λπ) και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Στην επόμενη δημόσια συζήτηση λοιπόν, θα ήθελα από τον φίλο μου το Μανώλη Αναστασόπουλο, μετά τα γνωστά κηρύγματα περί λαού και κεφαλαίου και ΕΕ, να δώσει μια πειστική απάντηση για αυτή την στάση των συντρόφων του που συστηματικά λένε ΟΧΙ σε όλα τα έργα και τις αναπτυξιακές δράσεις.
8. Αποχετευτικό Ποταμού. Οι μελέτες που παραλάβαμε το 2014 ήταν ανεφάρμοστες, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από την ΑΕΠΟ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014. Όπως τόνισα και προεκλογικά, τα μεγάλα αυτά έργα δεν γίνονται εύκολα. Ιεραρχούνται. Και μια σωστή Δημοτική Αρχή οφείλει να ιεραρχεί. Το πρώτο έργο διαχείρισης λυμάτων λοιπόν που οφείλαμε να ολοκληρώσουμε ήταν το νοτίου τμήματος, καθώς εκεί υπάρχει νόμιμα αδειοδοτημένος αποδέκτης (Καψάλι), κατασκευασμένος για να δέχεται λύματα 7.500 κατοίκων που σήμερα λειτουργεί για 600 άτομα! Η μελέτη για το έργο του νοτίου τμήματος δεν έγινε σε ένα χρόνο, όπως παραπλανητικά ακούστηκε χτες. Η μελέτη ξεκίνησε το 2018-9, με αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους μηχανικούς για τις βέλτιστες δυνατές λύσεις, με ενίοτε αλλαγή πλάνων και σχεδίων, με το πολύ δύσκολο τοπογραφικό υπόβαθρο κ.λπ. Το έργο αυτό οδεύει προς σύμβαση, συνεπώς μια μεγάλη εκκρεμότητα λύνεται. Το αποχετευτικό του Ποταμού (που πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση και με της Αγ. Πελαγίας) θα γίνει με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής (αλλιώς σε 10 χρόνια πάλι τα ίδια θα λέμε) και έχει προταθεί στη νέα περιφερειακή αρχή για χρηματοδότηση. Τέτοια μεγάλα έργα δεν γίνονται ούτε σε μία ούτε σε δύο θητείες. Θυμίζω ότι ο ΧΥΤΥ στο Λαχνό (που αφορά ΚΑΙ τον Ποταμό και είναι η αιτία για την καθαριότητα στο νησί μας), δημοπρατήθηκε πρώτη φορά το 1996 (!), μετά ξανά τη δεκαετία του 2000 (!), τρίτη φορά και οριστική το 2015 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018!
Εγώ, πέραν των ανωτέρω, θέλω να θυμίσω την ουσιαστική στήριξη του Ποταμού μέσω του προγράμματος CLLD/LEADER: Φιλαρμονική, Συνεταιρισμός, ιδιώτες πρωτογενούς τομέα και τουρισμού-υπηρεσιών, με ποσά πολύ μεγάλα, που έδωσαν πραγματική ανάσα μέσα σε συνθήκες κρίσης (για αυτά δυστυχώς κανείς δεν είπε τίποτα στη χθεσινή συγκέντρωση). Και εκτός από όλα αυτά, να θυμίσω πάλι ό,τι έχουμε κάνει/προγραμματίσει/προγραμματίζουμε για την περιοχή, όπως ακριβώς τα είχα δημοσιεύσει προεκλογικά, σε πείσμα όσων εξακολουθούν να λαϊκίζουν με τις γνωστές φράσεις-καραμέλα «ο Δήμαρχος μισεί τον Ποταμό», που εν τέλει μόνο τους εαυτούς τους προσβάλουν και ουδένα έτερο.
• Ανακαινίστηκε υποδειγματικά το Δημαρχείο του Ποταμού
• Έγιναν νέες γεωτρήσεις στην περιοχή, αντικαταστάσεις και παραλλαγές δικτύων ύδρευσης
• Τοποθετήθηκαν νέες πινακίδες σήμανσης και αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι, καλάθια)
• Επιλύθηκε το πρόβλημα στέγασης του Νηπιαγωγείου Ποταμού, με τη συνεργασία Δήμου-Γονέων-Νηπιαγωγών. Η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου από τα ακατάλληλα Containers στον Ποταμό, στο σύγχρονο κτήριο της Αγ. Πελαγίας ήταν μια πράξη εκπαιδευτικά και κοινωνικά επιβεβλημένη
• Ανακαινίστηκαν και πιστοποιήθηκαν οι παιδικές χαρές Ποταμού και Αγίας Πελαγίας, ενώ μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί η εκ νέου γενική ανακατασκευή τους
• Χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες ανάπλασης του Ποταμού από το ΤΠκΔ και ολοκληρώθηκαν. Το έργο έχει συνολικό π/υ 3.000.000€ και θα ενταχθεί σε χρηματοδότηση
• Ολοκληρώθηκαν μετά από μακρά διαδικασία λόγω της πολυπλοκότητάς τους οι 5 μελέτες για την ολοκλήρωση του Δημοτικού Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού. Το έργο έχει π/υ 715.000€ και ευρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης
• Λιθόστρωτα στο Κάτω Χωρίο Ποταμού
• Νέες γεωτρήσεις ύδρευσης
• Ανακαίνιση και καθαρισμός δεξαμενών και αντλιοστασίων
• Τηλεχειρισμός δικτύων ύδρευσης (ΕΣΠΑ)
• Νέος φωτισμός Πλατείας Ποταμού
• Νέες γεωτρήσεις-αντικατάσταση γεωτρήσεων (έχουν δημοπρατηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα γίνουν μέσα στο χειμώνα, προς σύμβαση): Κουμέλια, Μοσχάτο, Γήπεδο Ποταμού, Πλακουτά, Ψωμά, Διακοπουλιάνικα και Πετρούνι
• Νέα δίκτυα ύδρευσης (προς σύμβαση με πόρους του Προγράμματος ΤΡΙΤΣΗΣ): α) νέος καταθλιπτικός αγωγός από δεξαμενή Πετρουνίου μέχρι δεξαμενή TACAN (3740μ), β) αντικατάσταση παλαιού αγωγού αμιάντου από διασταύρωση οδών Πετρουνίου/Διακοπουλιανίκων μέχρι δεξαμενή Ποταμού (3770μ), γ) αντικατάσταση αγωγού των γεωτρήσεων Πλακουτά, Κουμέλια, Συνεταιρισμός έως δεξαμενή TACAN (755μ)
• Ολοκληρώθηκε το Μουσείο Μηχανισμού Αντικυθήρων με χρηματοδότηση του Προγράμματος LEADER
• Μετεγκαταστάθηκε το ΚΕΠ στο ισόγειο του Δημαρχείου παρέχοντας σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες στους Δημότες
• Ξεκινάει άμεσα η ανακαίνιση και αναβάθμιση του Αστικού Σχολείου με π/υ 350.000€ από το Πρόγραμμα LEADER (προς υπογραφή σύμβασης)
• Ξεκίνησε το νέο γήπεδο 11Χ11 στον Ποταμό που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και περιλαμβάνει και αποδυτήρια, κερκίδες, WC, περίφραξη, φωτισμό κ.λπ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΤΑΜΟ:
• Εξωτερική σύνδεση Parking Ποταμού: απομένει η σύμφωνη γνώμη ενός μόνο ιδιοκτήτη για να ξεκινήσει το έργο
• Ολοκλήρωση και αδειοδότηση όλων των μελετών για την ΕΕΛ Αγ. Πελαγίας και την ΕΕΛ Ποταμού (με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής). Τα έργα αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς
• Συντήρηση και ανάδειξη του Γεφυριού στην είσοδο του Ποταμού
• Κόμβος εισόδου Ποταμού
• Δρόμος Αγ. Χαραλάμπους Ποταμού (Δυτική Περιφερειακή Οδός)
• Μεταφορά νερού αφαλάτωσης Αγ. Πατρικίας προς Ποταμό (η μελέτη έχει ξεκινήσει)
Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα έργα. Δεν γίνονται ούτε με θεωρίες, ούτε με αναμασημένες δαιμονοποιήσεις, ούτε με φωνασκίες και φυσικά ούτε με συνέδρια και ημερίδες! Γίνονται με προγραμματισμό που απαιτεί μια μακρά διαδικασία μελέτης, αδειοδότησης, ωρίμανσης και με κανέναν άλλο τρόπο. Αλλά για αυτά, θα μιλήσουμε αναλυτικά την άλλη Κυριακή.
Enjoy the day!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφία αρχείου Διονύση Ανδρόνικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου