Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Στις 8 και 9 Ιουλίου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη εργασίας ως νέος Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Γιάννη Βουτσινά και τους συνεργάτες του.

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου, ο Περιφερειάρχης, μαζί με τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και τον χωρικό Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Κατσανεβάκη επισκέφθηκαν τα ακριτικά Αντικύθηρα, όπου έγινε ξενάγηση στο νησί, προσκύνημα και κέρασμα στο Ναό του Αγ. Μύρωνος, επίσκεψη στο Περιφερειακό Ιατρείο και συνάντηση με τους λιγοστούς κατοίκους.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία και των Αντιδημάρχων και μελών της Διοίκησης του Δήμου, όπου με τρόπο αναλυτικό και τεκμηριωμένο ο Δήμαρχος Κυθήρων παρουσίασε στην Περιφερειακή Αρχή το σύνολο των αιτημάτων του Δήμου σχετικά με τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων, σε 3 κύριους άξονες: α) ήδη ενταγμένα έργα που δεν έχουν προχωρήσει, β) αιτήματα νέων εντάξεων με πλήρη ωριμότητα και γ) έργα σε διαδικασία ωρίμανσης. Επιπλέον έγινε διεξοδική συζήτηση για το μείζον ζήτημα της ανάγκης επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων/απογειώσεων και του γενικού σχεδίου ανάπτυξης στον Αερολιμένα Κυθήρων, ζήτημα με πολλές και ιδιάζουσες προεκτάσεις, που θα τεθεί σε νέα βάση από το Φθινόπωρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τη Δημοτική Αρχή για τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει για μια σειρά θεμάτων και δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει τους επόμενους μήνες με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ακολούθησε επίσκεψη στον ΧΥΤΥ στη θέση «Λαχνός», όπου υπήρξε ενημέρωση για τη λειτουργία του έργου από την ανάδοχο εταιρεία, η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον ΕΔΣΝΑ.

Επίσης, έγινε προσκύνημα στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα και ο Δήμαρχος κάλεσε τον Περιφερειάρχη να παραστεί στον εορτασμό στις 24 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Γέφυρας στο Μάκρωνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια (ΠΔΕ) με ποσό σύμβασης 1.400.000€ και ολοκληρώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία «ALPHA DELTA CONSTRUCTIONS». Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την Τ.Κ. Μητάτων, αλλά για όλο το νησί, αφού με την κατασκευή της καινούργιας προεντεταμένης γέφυρας Μάκρωνα, ενισχύεται η οδική ασφάλεια και διευκολύνεται η πρόσβαση από και προς τις τουριστικές περιοχές της Παλαιοπόλεως και του Αβλέμωνα, που μέχρι σήμερα ήταν δυσχερής κυρίως για μεγάλα οχήματα και τουριστικά λεωφορεία. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εγκρίθηκε στις 15/7/2008 από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Αττικής. Η έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου έγινε με την απόφαση 61/2009 της Νομαρχιακής Επιτροπής Υποδομών της Νομαρχίας Πειραιά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την 387/2011 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την πρόταση ένταξης του έργου στο Π.Ε.Π. Αττικής (ΕΣΠΑ), στη Θεματική Προτεραιότητα «Περιφερειακές – Τοπικές Οδοί». Το έργο δεν προχώρησε τότε για μια σειρά πολιτικών κυρίως λόγων και εντάχθηκε εντέλει στον π/υ της Περιφέρειας το 2016 κατόπιν αιτήματος της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Η σύμβαση υπεγράφη στις 22-06-2020, ενώ η επίβλεψη έγινε από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής.

Η άριστη σχέση του Δήμου μας με την Περιφέρεια Αττικής, έχει ως αποτέλεσμα την χρηματοδότηση έργων άνω των 27.000.000€ από το 2014 μέχρι σήμερα στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήδη ολοκληρωμένα και σε χρήση από τους πολίτες ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής, όπως (ενδεικτικά): διαχείριση απορριμμάτων/ΧΥΤΥ, Πλατεία Φρατσίων, Τηλεέλεγχος Δικτύων Ύδρευσης, Νέο Γήπεδο στο Μανιτοχώρι, Τοιχίο Αγ. Πελαγίας, μεγάλα έργα οδοποιίας (Κακή Λαγκάδα, Μόρμορης, Διακοπουλιάνικα, Αγ. Αναστασία, Περιφερειακός Ποταμού Αντικυθήρων, Μελιδόνι), Τοιχίο Αγ. Πελαγίας, Μονάδες Αφαλάτωσης, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Νέο Δίκτυο Ύδρευσης Αγ. Πελαγίας κ.λπ.

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει και εντείνει τη συνεργασία της με τον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε σύντομα να είναι σε θέση να ανακοινώσει τα νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στην τρέχουσα θητεία που μόλις ξεκίνησε. Εξάλλου, όπως και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε, είναι εξαιρετικά σημαντική η δουλειά που έχει γίνει από το Δήμο στο στάδιο των μελετών και της ωρίμανσης των έργων, όπου η Δημοτική μας Αρχή επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια



Πηγή: kythira.gr
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PHOTO CERIGO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου