Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανης και Πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος είναι ένας φωτισμένος άνθρωπος που σε καθηλώνει με την απλότητα και το χιούμορ του. Είναι συνηδειτοποιημενος Χριστιανός αφού πέραν της θεολογίας, έχει εξαιρετικές σπουδές στη Χημεία και έχει διδάξει τη θετική αυτή επιστήμη επί πολλά χρόνια! Θαυμάζω τους κληρικούς που ενώ προέρχονται από τις θετικές επιστήμες, παραμένουν εδραιοι στο Χριστό καθώς "Θεός όπου βουλεται νικαται φύσεως τάξις" όπως ακούσαμε στα Εσπερία του Ευαγγελισμού.
Γνώστης όχι μόνο της θεολογίας αλλά και της θύραθεν παιδείας. Σηκώνει το δικό του μαρτυρικό Σταυρό αφού μεγάλο μέρος της Εκκλησίας της Κύπρου και εκατοντάδες Ναοί, Μονές και Χριστιανικά Μνημεία βρίσκονται υπό κατοχή και συνεχή λεηλάτηση από τους Τούρκους.
Μας υποδέχθηκε με απλότητα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, εκεί που παραμονές της τουρκικής εισβολής του 1974, οι πραξικοπηματιες πολιόρκησαν την περιοχή για να σκοτώσουν το Μακάριο. Οι τρύπες από τις σφαίρες είναι ακόμα εμφανείς στους τοίχους και την πόρτα.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου αυτά τα τρία αυτοκρατορικά προνόμια, τα οποία συνεχίζουν να τηρούνται μέχρι και σήμερα:
- να υπογράφει διά κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι)
- να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες
- να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου
Σε μια κρίσιμη για την Κυπριακή Εκκλησία στιγμή, όταν ο Πέτρος ο Κναφεύς, Πατριάρχης Αντιόχειας, προσπάθησε να υπαγάγει τον θρόνο της Κύπρου υπό τη δικαιοδοσία του, με τη δικαιολογία ότι η νήσος είχε δεχθεί τον Χριστιανισμό από την Αντιόχεια, ο Απόστολος Βαρνάβας παρουσιάστηκε τρεις φορές στον ύπνο του αρχιεπισκόπου Ανθεμίου και του υπέδειξε το μέρος του τάφου του.
Ο Ανθέμιος βρήκε έξω από τη Σαλαμίνα, κάτω από μια χαρουπιά, τον τάφο με το λείψανο του Αποστόλου, μαζί με το ιδιόγραφο του Βαρνάβα κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Η εύρεση του λειψάνου τοποθετείται περί το 488 μ.Χ. Το Ευαγγέλιο, που βρήκε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα ο Ανθέμιος, το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, αποδεικνύοντας στον αυτοκράτορα Ζήνωνα (474-491 μ.Χ.) την αποστολικότητα της Κυπριακής Εκκλησίας. Συνεπώς το επιχείρημα του Πέτρου Κναφέως ότι η ίδρυσή της είχε προέλθει από την Αντιόχεια καταρριπτόταν. Ο Ζήνων επικύρωσε τότε το αυτοκέφαλο, που είχε ήδη αναγνωριστεί στην Εκκλησία της Κύπρου με τον Η΄ κανόνα της Οικουμενικής Συνόδου της Εφέσου, το 431 μ.Χ. Σύμφωνα με το Εγκώμιον του Αλεξάνδρου μοναχού, με χορηγία του αυτοκράτορος Ζήνωνος ο Ανθέμιος έκτισε Βασιλική και Μονή κοντά στον τάφο του Αποστόλου. Το δε λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα τοποθετήθηκε σε κτιστό τάφο στη νότια αψίδα του ναού από τον αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο.
Δώρησα στο Μακαριώτατο την εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας καθώς και το βιβλίο για τον Άγιο Μύρωνα, λείψανο του οποίου φυλάσσεται στη Μονή Κύκκου που είχε Μετόχι στην Κύζικο της Μικράς Ασίας, τόπο του μαρτυρίου του.
Στη συζήτηση που είχαμε με τον Αρχιεπίσκοπο τόνισα την ανάγκη στήριξης και σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ειδικά στην ταραγμένη περίοδο που ζούμε και κυρίως έναντι του δόλιου πολιτικού επεκτατισμού της Μόσχας με όχημα δυστυχώς και την Εκκλησία της Ρωσίας.

Πηγή: Ευστράτιος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.