Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/10 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!

Σήμερα 15 Οκτωβρίου η Κυθηραική Αδελφότητα Πειραιώς/Αθηνών ανοίγει τίς πόρτες της ύστερα απο 2 χρόνια αναγκαστικής απραγίας ένεκα Κορονοιού.
Σας περιμένουμε σήμερα στις 8μ.μ- Ναυαρίνου 7 στον ΠΕΙΡΑΙΑ για μια ζεστή κουβέντα, ένα όμορφο κέρασμα, συνάντηση με φίλους πού έχουμε καιρό να δούμε.
Σας περιμένουμε.


Πηγή: Δημήτρης Καλαϊτζάκης
Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ Ε/Γ-Ο/Γ AQUA JEWEL 15 & 16/10

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι το δρομολόγια του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου μας «AQUA JEWEL» της Παρασκευής 15/10, λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων που αναμένεται να επικρατήσουν στη θαλάσσια περιοχή του πλου του , τροποποιείται ως εξής:

Σάββατο 16/10 
Πειραιάς 15:00
Κύθηρα 21:30 – 22:10
Αντικύθηρα 23:50 – 00:05 ( Κυριακή 17/10)
Κίσσαμος 02:00
 
Με εκτίμηση, 
ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ Ν.Ε.

Πηγή: DrakakisTours
Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ενοικιάζονται δύο (2) διαμερίσματα 50τμ το καθένα, 1ου και 2ου ορόφου στην περιοχή Λεύκα Πειραιά (Λαζαρίμου 1).
Τα διαμερίσματα βρίσκονται κοντά σε στάση λεωφορείων, είναι κατάλληλα για φοιτητές, ενώ δεν έχουν κοινόχρηστα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο: 6979470465.

Πηγή: Γιάννης Τζάννες
Φωτογραφία αρχείου

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/10

Κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στα Κύθηρα, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, λόγω των προβλέψεων για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή μας.


Πηγή: Γιάννης Κατσανεβάκης
Φωτογραφά αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ 9 & 10.10.2021

Πηγή: Μητρόπολη Κυθήρων & Αντικυθήρων

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΪΖΑΝΟΣ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021

Το ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021 έχει περάσει πια στην ιστορία, παρότι από την Κυριακή (3/10), όταν «ανέβηκε» στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της Υ.Π.Α. (www.ypa.gr) το σχετικό Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου της Υ.Π.Α., καταγράφει πολύ καλά νούμερα και παρότι σήμερα Πέμπτη, εξακολουθεί να «παίζει» σε πάνω από 150 ιστοσελίδες. Παράλληλα δε γίνομαι αποδέκτης τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων για αποστολή των φωτογραφιών σε καλύτερη ανάλυση, ακόμα υπάρχουν προτάσεις να δοθούν περεταίρω λεπτομερειών για τις εκδηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες, αλλά έχουν γίνει σημείο αναφοράς.
Τα Κύθηρα με την συγκινητική προσπάθεια όλων, συνεργατών, φορέων που στήριξαν με πάθος τις εκδηλώσεις, όπως δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω του Συλλόγου των καταλυμάτων CeriGO, της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης α/φων SKYSERV & του προσωπικού της, που δούλεψε με αυταπάρνηση, των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν το νησί, SEAJETS & TRITON FERRIES & των εταιρειών RENT a CARDrakakis & Panayotis. Υπό την αιγίδα του Δήμου & του αξιότιμου Δημάρχου Κυθήρων, αναμφισβήτητα και με την εξαιρετική παρουσία των 110 αεραθλητών της ΕΛ. Α. Ο. (Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας), των 32 αεροσκαφών της  και του δραστήριου Προέδρου της, έγραψαν ιστορία, με ευρεία απήχηση στο πανελλήνιο.
Παρόλα αυτά η εσωστρέφεια έκανε πάλι το θαύμα της, με τάσεις αυτόχειρα χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις «πανηγυράκι», άλλοι δε με αφορμή την τελετή λήξης και ότι ειπώθηκε εκεί, προσπαθούν να οικειοποιηθούν την πατρότητα του αεροδρομίου, κάνοντας κακό σε ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε από ψύχραιμες φωνές εκτός νησιού με διθυραμβικές εκφράσεις όπως, «κατά γενική ομολογία, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τις αεροπορικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα».
Αναμφισβήτητα οι αρχικοί πρωταγωνιστές έχουν καταγραφεί από την φωτογραφική μηχανή του αείμνηστου Εμμ. Σοφίου, με εξαίρεση (την θεωρώ τυχαία) τον πρωτεργάτη κ. Βύρωνα Δαπόντε, ο οποίος έστειλε την ιστορική επιστολή το 1965 προς την Υ.Π.Α. για την ίδρυση αεροδρομίου στα Κύθηρα και εισέπραξε άρνηση. Όσο για τους Αγρότες που έδωσαν ατρύγητα τα αμπέλια τους, υπάρχει η χρυσή επιγραφή, πάνω από το εντυπωσιακό ελικόπτερο του Αλέξανδρου Ωνάση, η οποία τους αποδίδει Τιμή και Δόξα, αλλά και καταξίωση που είναι δεδομένη από κάθε Κυθήριο.   
Θεωρώ ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και ένα γεγονός που αποτελεί πλέον παρακαταθήκη για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης μορφής τουρισμού αιχμής, του αεροπορικού τουρισμού, να μην κανιβαλιστεί από την μικροψυχία, ευτυχώς ελαχίστων. Ο αεροπορικός τουρισμός (αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας) και προσοδοφόρος είναι και ποιοτικός, χωρίς βέβαια να έχει την δυνατότητα μετακίνησης μεγάλου αριθμού τουριστών, που όμως πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα λόγω της μαζικότητας του, ιδιαίτερα ενοχλητικά για ένα νησί όπως τα Κύθηρα, προορισμό ήπιας μορφής τουρισμού.
Ας αφήσουμε λοιπόν να ευδοκιμήσει ο «σπόρος» που έπεσε, ας θυμηθούμε τα χαρούμενα πρόσωπα, τις ημέρες των εκδηλώσεων και ας αφήσουμε όλους τους Τσιριγώτες να νοιώσουν το αεροδρόμιο προέκταση του σπιτιού τους, με τους βαθμούς ελευθερίας που μπορεί να τους προσφέρει. Μην λησμονούμε να υποστηρίξουμε μαζικά την νεοσύστατη «Αερολέσχη Κυθήρων», συμμετέχοντες ενεργά στις γραμμές της. Η παρουσία της Αερολέσχης έρχεται την σωστή χρονική στιγμή και έχει εντυπωσιακή απήχηση ιδιαίτερα στους νέους.
Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη μιας ομάδας  Γερμανών αεροπόρων, 6 συνολικά υπερελαφρά αεροπλάνα και 9 άτομα. Προσέξτε την διαδρομή, μετά την είσοδο στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τα πεδία προσγείωσης των Αερολεσχών Έδεσσας, Σερρών και Καρδίτσας, ας σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες Αερολέσχες μετείχαν στο ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021. Προσγειώθηκαν λοιπόν την Κυριακή (3/10) στο κανονικό αεροδρόμιο μας, έχοντας ακούσει τα καλύτερα για την φιλοξενία που απλόχερα απόλαυσαν οι Αερολέσχες, καθώς και για τις ομορφιές του ευλογημένου νησιού μας. Έφυγαν την Τρίτη (5/10), επιβεβαιώνοντας ότι εισέπραξαν άψογη εξυπηρέτηση, από το βραβευμένο πλέον «φιλικότερο αεροδρόμιο της Ελλάδος», με τα αναμνηστικά τους δώρα, με φωτογραφία κάτω από τις σημαίες των κρατών μας, πρέσβεις των Κυθήρων, σε φίλους και γνωστούς στην Γερμανία, δηλώνοντας την βεβαιότητά τους για νέο ταξίδι στα Κύθηρα.
Όμως απαραίτητη είναι άλλη μία διαπίστωση, η οποία πρέπει να προβληματίσει τους επαγγελματίες του νησιού. Ο αεροπορικός τουρισμός δεν έχει χρονικά πλαίσια και υψηλή περίοδο. Βασικό υπομόχλιο για την ανάπτυξή του είναι το αεροπορικό καύσιμο, το οποίο ο αξιότιμος Διοικητής Υ.Π.Α. κ. Γ. Δριτσάκος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην τελετή λήξης του ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021, έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα. Η δημιουργία «πάρκου καυσίμων» στον ΚΑΚΘΩ έχει δρομολογηθεί ανεξάρτητα από την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης. Ο άλλος κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντας ανάπτυξής του είναι η εξυπηρέτηση των επισκεπτών σε βασικές διευκολύνσεις, όπως εστιατόρια, καφενεία και άλλα καταστήματα εστίασης, ώστε να έχουν απροβλημάτιστη διαμονή. Δεν μπορεί να απαιτούμε υπέρογκες δαπάνες από το κράτος για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και για την πλειοψηφία των επαγγελματιών εστίασης, ο χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων τους να επικεντρώνεται στο δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου και ολίγον από Σεπτέμβριο. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», γιατί τόσο ο αεροπορικός τουρισμός, όσο και τα εξαιρετικά «μονοπάτια των Κυθήρων» μπορούν να φέρουν επισκέπτες, χωρίς χρονικούς περιορισμούς τουριστικής περιόδου. Με την επικείμενη επέκταση του διαδρόμου το πρόβλημα θα διογκωθεί, γιατί είναι αξίωμα, όταν αναβαθμίζεται ένα αεροδρόμιο και η τοπική κοινωνία αδρανεί, εμφανίζονται «πρόθυμοι  αυτόκλητοι» επενδυτές, και οι αυτόχθονες χάνουν «εντός έδρας», κάτι πολύ λυπηρό για το μέλλον των νέων.
Ας κλείσω αισιόδοξα, με την ευχή να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία των εκδηλώσεων για τα 50 ΧΡΟΝΙΑ του αεροδρομίου μας. Ας μάθουμε από τα λάθη μας, όπως η περιορισμένη ή και εκπρόθεσμη προβολή των εκδηλώσεων και ας μην περιμένουμε την επόμενη μεγάλη επέτειο, τα Κύθηρα μπορούν να αποτελέσουν κέντρο του Ελληνικού Αεραθλητισμού, όσοι έζησαν τις εκδηλώσεις το πιστεύουν. Έχουμε ένα κανονικό, καλοσχεδιασμένο αεροδρόμιο με προοπτική εξέλιξης, έχουμε την «Αερολέσχη Κυθήρων», όρεξη για δουλειά και όραμα είναι η συνταγή της επιτυχίας.

Μ.Φ.Χ. & εκτίμηση
Σταύρος Ι. Παϊζάνος
Α ε ρ ο λ ι μ ε ν ά ρ χ η ς

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ Γ. ΨΑΡΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛ. ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 και επί τη ευκαιρία των 30 ετών από την ίδρυση του Ελληνικού  Ιδρύματος Καρδιολογίας ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., βραβεύτηκε ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου μας κ. Γαβριήλ Ψαρράς για την 25ετή συνεργασία του με το Ίδρυμα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ως επίτιμος Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης, ο Υπ. Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθ. Δημόπουλος και πλήθος καθηγητών Ιατρικής.
Την απονομή στον κο Ψαρρά, έκανε ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κων/νος Τούτουζας 
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου-Κ.Υ Τριφύλλειο, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την βράβευση:
«Είναι γνωστές σε όλους τους Κυθήριους και όχι μόνο, οι ιατρικές δυνατότητες , η αφοσίωση στο καθήκον και η αγάπη για τον ασθενή και τα Κύθηρα του κου Γαβριήλ Ψαρρά.
Ο κος Ψαρράς, έχει δώσει ¨την ψυχή του¨ στο Νοσοκομείο μας και χαίρομαι που το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ αναγνώρισε την προσφορά του και τον τίμησε.  Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος καθώς ήμουν ο Διοικητής που τον όρκισε πριν 15 χρόνια στο Νοσοκομείο Κυθήρων , όπου συνεχίζει να προσφέρει υπεύθυνα τις επιστημονικές και θεραπευτικές του υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη».
 
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Γεώργιος Απ. Μεγαλοκονόμος

Ο ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ «ΚΑΣΙΜΑΤΕΙΟΝ» ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων «ΚΑΣΙΜΑΤΕΙΟΝ»  ζητά  νοσηλευτή/τρια
Τ.Ε με τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών και κοινωνική φροντίστρια
(γηροκόμα) για μόνιμη απασχόληση στο Γηροκομείο.
Αποστείλατε βιογραφικό έως 10/10/2021 στα e-mail: trifylio@otenet.gr  & info@trifilio.gr Πληροφορίες στο τηλ. 2736 0 33301 & 33303.

Πηγή: Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων

Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021

ΎΠΑ - ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΩΝΑΣΗΣ» ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), γνωστοποιεί ότι φέτος το αεροδρόμιο Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του. Ειδικότερα στις 20 Δεκεμβρίου 2021, συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια, από την πρώτη προσγείωση στον τότε χωμάτινο διάδρομο, του θρυλικού Skyvan της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, “Νήσος Μύκονος», με νηολόγιο SX-BBN.

Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων, με πρωτοβουλία του αερολιμενάρχη κ. Σταύρου Παϊζάνου και με τη συνεργασία του  Δήμου Κυθήρων καθώς και με χορηγίες των τοπικών φορέων και ξενοδόχων του νησιού, πραγματοποιήθηκαν  σειρά εκδηλώσεων όπως :  δωρεάν πτήσεις για κατοίκους του νησιού με αεροπλάνα της  Γενικής Αεροπορίας  (παράλληλα με επετειακό Fly In της AOPA Hellas  28/08 έως 2/09),  πτήσεις με αερόστατο, πτήσεις με αλεξίπτωτο  ελεύθερης πτώσης (skydiving), με αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), με αετό βουνού, (όλα με συμμετοχή κοινού) καθώς και η συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και του συγκροτήματος του στον Αβλέμωνα Κυθήρων.  Παράλληλα με το «ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021» και στα πλαίσια του επετειακού Fly In της   Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ. Α. Ο)  διεξήχθηκαν  με εξαιρετική επιτυχία αντίστοιχες εκδηλώσεις, με την συμμετοχή 110 αεραθλητών της ΕΛ. Α. Ο, από 7 διαφορετικά αεραθλήματα και 32 αεροπλάνα (16 έως 19 Σεπτεμβρίου). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση δραστηριοτήτων αερομοντελισμού σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και οι πτήσεις αερομοντελισμού. Το κοινό προσήλθε  στον αερολιμένα, τηρώντας αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία, απόλαυσε το «Air Show» και τους αγώνες αερομοντελισμού και αεροπλάνων, υπερελαφρών, ελαφρών και της  Γενικής Αεροπορίας.
Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα ανήμερα των γενεθλίων του αερολιμένα την 20η Δεκεμβρίου 2021. Στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων  κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς έχουν τοποθετηθεί  αναρτήσεις με παραστάσεις και με θεματολογία τα 50 ΧΡΟΝΙΑ – ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ του αεροδρομίου.  Ο Διοικητής της ΥΠΑ κ. Γεώργιος Ι. Δριτσάκος παρέστη και τίμησε με την παρουσία του την τελετή λήξης του «ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021» που πραγματοποιήθηκε στις  19 Σεπτεμβρίου στο χώρο του αεροδρομίου.

Τα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις 50 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του αεροδρομίου Κυθήρων, συνέπεσαν με την ολοκλήρωση καίριων έργων υποδομής από την Διοίκηση της ΥΠΑ όπως : η αντικατάσταση της κεντρικής μονάδας κλιματισμού, η αντηλιακές μεμβράνες βιοκλιματικής αναβάθμισης του πύργου ελέγχου, το αναβαθμισμένο αμαξοστάσιο των Πυροσβεστικών Οχημάτων, το απαραίτητο έργο της συντήρησης των προσόψεων και της κεντρικής αίθουσας, καθώς και της δημιουργίας 300 επιπλέον τετραγωνικών μέτρων κλειστών χώρων, από αντίστοιχους ημιυπαίθριους και άλλες απαραίτητες εργασίες για την λειτουργικότητα  του κτιρίου του αεροσταθμού, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
Μια ακόμα ξεχωριστή διάκριση για το αεροδρόμιο Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» είναι ότι αποτελεί το φιλικότερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα και το δεύτερο φιλικότερο στην Ευρώπη για την Γενική Αεροπορία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από την AOPA Hellas, η οποία απένειμε και ειδική βράβευση στους υπευθύνους του αερολιμένα. 
Όσον αφορά την αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Κυθήρων φέτος  έχουν διακινηθεί  (αφίξεις /αναχωρήσεις)  17.058 επιβάτες το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021. Η καλύτερη χρονιά από πλευράς επιβατικής κίνησης του αερολιμένα ήταν το 2019 όπου το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου είχαν διακινηθεί 39.584 επιβάτες.
*Σημειώνεται ότι στο link της ιστοσελίδας της ΥΠΑ θα βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και υλικό από τον εορτασμό των 50 χρόνων του αεροδρομίου Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης». 
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΔΡΑΣ 2/10

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το απόγευμα της 2ας/10/2021 στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας η επετειακή ημερίδα του Δήμου Κυθήρων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ύδρας κ. Γεωργίου Κουκουδάκη, συνοδευόμενου από την Αντιδήμαρχο Ύδρας κα. Μαίρη Κάτσικα.
Την ημερίδα συντόνισε ο Καθηγητής-Ερευνητής κ. Νικόλαος Γλυτσός και μίλησαν ο Δήμαρχος Ύδρας και Καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο εκδότης των «Κυθηραϊκών» κ. Μανώλης Καλλίγερος, η Ιστορικός κα. Ελένη Χάρου Κορωναίου και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα. Βάσω Μπόγρη (γραπτώς). Στο τέλος αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, ενώ η εκδήλωση καλύφθηκε από το PHOTO CERIGO (Βαλέριος Καλοκαιρινός) και το ΤΣΙΡΙΓΟ FM (Παναγιώτης Μπαχτής). Κέρασμα προσφέρθηκε από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας.
Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Κυθήρων:
Σεβασμιώτατε,
Κύριε Δήμαρχε Ύδρας, κυρία Αντιδήμαρχε Ύδρας,
Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας,
Κυρίες και κύριοι καθηγητές και εισηγητές,
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι αρχών,
Κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή υποδεχόμεθα σήμερα στο νησί μας τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη με τους εκλεκτούς συνεργάτες του, στο πλαίσιο της αποψινής ημερίδας που διοργανώνει ο Δήμος Κυθήρων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Την ημερίδα αυτή είχαμε από καιρό προγραμματίσει με τον συνάδελφο Δήμαρχο και χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Εγχωρίου Περιουσίας, απόψε γίνεται πράξη.
Η σύντομη αυτή εισήγησή μου στόχο έχει να αναδείξει ορισμένες κοινές ιστορικές πτυχές που ενώνουν την Ύδρα με τα Κύθηρα, στο διάβα των 2 αιώνων που ήδη συμπληρώσαμε από το ένδοξο 1821.
Και μιας και βρισκόμαστε στην πνευματική αυτή ακρόπολη των Κυθήρων, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ας ταξιδέψουμε σε έναν άλλο ναό της Παναγίας, στο Μικρό Καμίνι της Ύδρας, στην περιοχή «Ράχη», όπου θα συναντήσουμε την εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας «του Παπακόκκινου» όπως την ξέρουν οι Υδραίοι. Ο ναός οικοδομήθηκε το 1789 και ανακαινίσθηκε το 1847. Το 1828 ήταν ενορία με 39 οικογένειες σε σύνολο 209 ενοριτών. Ο τελευταίος εφημέριος της εκκλησίας υπήρξε ο παπα-Κωνσταντάκης Παπακόκκινος, μετά τον θάνατό του οποίου έπαψε να είναι ενοριακή εκκλησία. Αναφέρεται πως οι Υδραίοι σφουγγαράδες δεν αναχωρούσαν για το ταξίδι της σπογγαλιείας εάν πρώτα δεν αγιάζανε τα καΐκια τους με την εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Ο Γεώργιος Σαχίνης, στο βιβλίο του για τους ναούς της Ύδρας λέγει χαρακτηριστικά: «ο πανηγυρικός της εορτής, ήταν τόσο μεγαλοπρεπής και γενικός για ολόκληρο το Καμίνι, που δεν παράλλασε καθόλου από την εορτή της Αναστάσεως».
Κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821, τα Κύθηρα καθίστανται τόπος υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων από την επαναστατημένη Ελλάδα, την Κρήτη και την Κύπρο, καθώς ανήκαν στην Αγγλική Διοίκηση και δεν είχαν κατακτηθεί από τους Τούρκους. Στην περίοδο του 1821 λοιπόν ένας από τους επιφανείς πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στα Κύθηρα ήταν και ο Επίσκοπος Ύδρας και Πόρου Γεράσιμος, ένας φλογερός Αρχιερέας που πραγματοποίησε παγκυθηραϊκό έρανο υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων. Ο Γεράσιμος, κατά κόσμον Ράλλης Σπανός, καταγόταν από ονομαστή οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ενώ είχε διατελέσει διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η μόρφωσή του ήταν αξιόλογη και γι΄ αυτό το λόγο χαρακτηρίστηκε ως «εγκρατής παιδείας μεγάλης». Το 1813 χειροτονείται Μητροπολίτης Αιγίνης, παραμένοντας στο νησί του Αργοσαρωνικού για 20 χρόνια, μέχρι το 1833. Από το 1833 μέχρι το 1842 διατελεί Μητροπολίτης Ύδρας, Πόρου και Σπετσών, ενώ μετά την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Ελλαδικής Εκκλησίας μετατίθεται στην Μητρόπολη Ναυπλίου και Άργους. Το 1829 μετείχε της "αρχιερατικής περιοδευτικής επιτροπής" με το υπ’ αριθ. 46 διάταγμα της 18ης Οκτωβρίου 1829. Σ’ αυτήν την επιτροπή ανατέθηκε η σύνταξη θρησκευτικών σχολικών βιβλίων (Ευχολογίου, Σύνοψης και Κατήχησης), με βάση το σχέδιο που είχε εκπονήσει ένας άλλος αξιόλογος εκκλησιαστικός άνδρας και λόγιος της εποχής, ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός.
Η Ύδρα όπως είναι γνωστό παρέμεινε ημιαυτόνομη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ στα Κύθηρα είχαμε την μεγαλύτερη περίοδο Ενετικής κατάκτησης στον ελληνικό χώρο, που ξεκίνησε το 1207 και έληξε το 1797. Έτσι, τα 2 νησιά, απαλλαγμένα από τα δεινά της ημισελήνου, ανέπτυξαν σημαντικούς θεσμούς αυτοδιοίκησης. Στη μεν Ύδρα αναπτύχθηκε ο θεσμός της Δημογεροντίας (πρόγονος του σημερινού Δήμου), ενώ στα Κύθηρα η Εγχώριος ή Επιχώριος Περιουσία που υφίσταται ζωντανή μέχρι σήμερα. Είναι οι 2 παλαιότεροι θεσμοί αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα με συνεχή παρουσία και λειτουργία. Οι κάτοικοι των δύο νησιών ανέπτυξαν με αυτόν τον τρόπο την κοινοτική συνείδηση με δρόμους θα λέγαμε παράλληλους.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, πριν την έκρηξη της Επανάστασης, όταν στα 2 νησιά αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά οι 2 αυτοί πρωτόλειοι θεσμοί αυτοδιοικητικής οργάνωσης, ένας Κυθήριος στην καταγωγή, ο Ιωάννης Κλάδος, βρίσκεται να υπηρετεί στην Ύδρα ως υποπρόξενος της Ρωσίας. Ο Κλάδος ήταν γιατρός και το 1836 εξέδωσε την διατριβή του με θέμα «Περί της Χολέρας εν Αθήναις» ενώ ήταν ο πρώτος που έκανε επιστημονική ανακοίνωση στην έναρξη των εργασιών της εν Αθήναις Ιατρικής Εταιρείας με θέμα «Περί υδροφοβίας». Το 1821 είναι 30 ετών. Γιός του επίσης γιατρού Πιέρου Κλάδου, ο Ιωάννης συνδέθηκε με την Ύδρα καθώς και με την οικογένεια Κουντουριώτη. Στην Ύδρα μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και ο ίδιος μύησε πάνω από 10 άτομα στο νησί. Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση οργάνωσε την αποστολή πολεμοφοδίων, τροφίμων και χρημάτων προς τους επαναστατημένους της Πελοποννήσου, ενώ ειδικά για τους αγωνιστές της Κορίνθου ναύλωσε πλοίο με πολεμοφόδια και 5 κανόνια. Ο Κλάδος συνδέθηκε όπως είπαμε με τους Κουντουριώτηδες με τους οποίους αλληλογραφούσε επί σειρά ετών. Οι προεπαναστατικές αναταραχές στην Ύδρα κατά την περίοδο 1790-1802 και κυρίως η αντιπαράθεση του Βούλγαρη με τους ρωσόφιλους Κουντουριώτηδες, οδήγησε τους τελευταίους στην αποχώρηση από το νησί τους και στην μετάβασή τους στα Κύθηρα πιθανόν λόγω της γνωριμίας τους με τον Κλάδο. Εξάλλου την περίοδο εκείνη στα Επτάνησα καταφεύγουν πολλοί Έλληνες από την υπόλοιπη χώρα. Το 1816 μάλιστα, οι αδελφοί Λάζαρος και Γεώργιος Κουντουριώτης αγοράζουν ένα ακίνητο στον Αβλέμωνα από το Νικόλαο Δαρμάρο, ενώ μαρτυρείται ότι τον Αύγουστο του ιδίου έτους ο Γεώργιος Κουντουριώτης θάβει ένα παιδί του στο Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα. Ο Κλάδος, τέλος, φαίνεται ότι ανέλαβε να προφυλάξει και την περιουσία των Κουντουριωταίων στα Κύθηρα καθώς στα 1828 ο Γεώργιος Κουντουριώτης του στέλνει γράμμα από τον Πόρο που βρισκόταν ζητώντας του να του στείλει μερικά από τα ασημικά που φύλαγε, προφανώς για τις ανάγκες του Αγώνα.
Όμως, και ένας διάσημος Γάλλος ενώνει τα 2 νησιά στην περίοδο αυτή. Είναι ο ζωγράφος και χαράκτης Antoine Laurent Castellan (1772-1838), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών από το 1816. Ο Castellan ταξίδεψε στην Ελλάδα, την Ελβετία, την Τουρκία και την Ιταλία. Το ταξίδι του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1796 από τη Μασσαλία και μέσω Σικελίας προσέγγισε αρχικά στα Κύθηρα, ύστερα τη Μονεμβασιά και έφτασε στην Ύδρα. Τον Μοριά, την περιοχή της Κορώνης και του Ναυαρίνου επισκέφτηκε έξι μήνες αργότερα και από εκεί μέσω Φιλιατρών πέρασε στη Ζάκυνθο. Ως περιηγητής ήταν εξαιρετικά παρατηρητικός και κατέγραψε σε χρονικά υπό μορφήν επιστολών όλες τις εντυπώσεις του από αυτά τα ταξίδια, τις οποίες εμπλούτισε με μοναδικής τέχνης δικές του ζωγραφικές αναπαραστάσεις, με αποτέλεσμα να τον επαινέσει και ο ίδιος ο Λόρδος Βύρων. Ο Castellan ευαισθητοποιείται ιδιαίτερα από την ελληνική μουσική της εποχής και κυρίως από την ελληνορθόδοξη παράδοση και τέχνη. Μέσα στο έργο συνυπάρχουν αρμονικά άνθρωποι, ναοί, μοναστήρια, κρήνες, σπίτια, αρχαιότητες, κάστρα και μουσουλμανικά τεμένη. Οι απεικονίσεις του από την Ύδρα και τα Κύθηρα των αρχών του 19ου αιώνα, που εξέδωσε το 1808 στο βιβλίο του «Γράμματα για τον Μοριά και τα νησιά Τσιρίγο, Ύδρα και Ζάντε» είναι μοναδικά ιστορικά τεκμήρια της προεπαναστατικής περιόδου.
Καθώς οδεύουμε στις αρχές του 20ού αιώνα, βρίσκουμε μια άλλη σημαντική προσωπικότητα να συνδέει τα 2 νησιά. Είναι ο Δωρόθεος Κοτταράς, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, που γεννήθηκε στην Ύδρα το 1888. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στο εκκλησιαστικό δίκαιο στη Λειψία. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1910 από τον Μητροπολίτη Ύδρας Ιωάσαφ και υπηρέτησε επί 9 έτη στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Καρύτση, στην Αθήνα. Στις 18 Δεκεμβρίου 1922 προχειρίστηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης από τον Μητροπολίτη Ύδρας Προκόπιο και αμέσως μετά εξελέγη Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων και χειροτονήθηκε από τους Μητροπολίτες Φθιώτιδος Αμβρόσιο και Σύρου Αθανάσιο. Το 1935, μετά από 13 χρόνια ποιμαντορίας στα Κύθηρα, μετατέθηκε στη Μητρόπολη Λαρίσης και Πλαταμώνος, απ΄ όπου κλήθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο στις 29 Μαρτίου 1956 σε διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος Βλάχου. Απεβίωσε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας τον Ιούλιο του 1957. Ο Δωρόθεος υπήρξε δεινός ομιλητής και η γνώμη του σε ζητήματα Κανονικού Δικαίου ήταν πάντα βαρύνουσα, ενώ διέθεσε την περιουσία του για την αναβάθμιση του κλήρου. Ήταν ο Επίσκοπος που δημιούργησε τα ενοριακά Κοιμητήρια στα Κύθηρα, που αντιμετώπισε την επιδημία της φυματίωσης και συνέβαλε τα μέγιστα στην υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Όμως, τα δύο νησιά, εξακολουθούν να τα συνδέουν σημαντικοί δεσμοί και σήμερα, δεσμοί που δεν βασίζονται μόνο σε προσωπικότητες που έχουν απέλθει, αλλά σε έτι ζώσες. Και μία από αυτές είναι ο σημερινός Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, που το 2005 κλήθηκε στη θέση αυτή από τη νήσο Ύδρα, στην οποία επί 31 χρόνια υπηρέτησε ως κληρικός και στενότατος συνεργάτης μιας μεγάλης μορφής της Εκκλησίας μας, του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Ιεροθέου. Θυμόμαστε όλοι με πόση χαρά παρευρέθη πλήθος πολύ των Υδραίων στην ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου τον Ιούλιο του 2005 στα Κύθηρα.
Αλλά και των Δήμων Κυθήρων και Ύδρας η συνεργασία, είναι σήμερα στενότατη. Εξάλλου με τον συνάδελφο Δήμαρχο εξελέγημεν μαζί το 2014 και έκτοτε συνεργαζόμαστε καθημερινά για όλα τα σημαντικά ζητήματα της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, με αποκορύφωμα της συνεργασίας μας αυτής τη συμμετοχή των Δήμων και των νησιών μας στο Δίκτυο Συνεργασίας Νησιωτικών Δήμων Αττικής, που φέτος συμπληρώνει 5 χρόνια ζωής και μέσω αυτού υλοποιείται στα νησιά μας το πρόγραμμα LEADER καθώς και άλλες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Στο Δίκτυο συμμετέχουν ισότιμα οι Δήμοι Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Αιγίνης, Ύδρας, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Κυθήρων.
Ανέφερα συνοπτικά μερικές πτυχές των κοινών δεσμών της Ύδρας με τα Κύθηρα κατά τους τελευταίους 2 αιώνες. Προφανώς η αναφορά μου αυτή είναι ασθενική και περιορίζεται στα λίγα λεπτά μιας εισήγησης, όμως, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πρόσωπα και καταστάσεις που συνδέουν τα δύο ιστορικά νησιά μας. Χρέος μας να τα αναδείξουμε έτι περαιτέρω και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε.
Σας ευχαριστώ!Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΑ ΜΥΡΤΙΔΙΑ 2/10

Για μεγέθυνση πατήστε πάνω στην πρόσκληση


Χορηγός Επικοινωνίας: TSIRIGO FM 105,6

Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 2 & 3/10 (ΚΥΤΗΕΡΑ ΕΥΕ)

Πηγή: Kythera - Eye (facebook)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ Ε/Γ-Ο/Γ AQUA JEWEL 3 & 4/10/2021

Πειραιάς, 30/9/2021
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι τα δρομολόγια του Ε/Γ - Ο/Γ πλοίου μας «AQUA JEWEL» Παρασκευής 1/10 και Κυριακής 3/10, λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων που αναμένεται να επικρατήσουν στη θαλάσσια περιοχή δραστηριοποίησης του, τροποποιούνται ως εξής:

Κυριακή 3/10
Πειραιάς 07:00
Κύθηρα 13:30 – 14:10
Αντικύθηρα 16:00 – 16:10
Κίσσαμος 18:10 – 18:45
Αντικύθηρα 20:40 – 20:50
Κύθηρα 22:50 – 23:30
Πειραιάς 06:10 ( Δευτέρα 4/10)
 
Με εκτίμηση,
ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ Ν.Ε.

Πηγή: Drakakis Tours
Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΙΩΝ

Αγιασμός θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε  χθες  28-09-2021 στην Νεάπολη Βοιών, στο χώρο όπου ανεγείρεται το νέο κτίριο  του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών.
Τον αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Παναγιώτης  Αρώνης.
Στον αγιασμό από την Δημοτική Αρχή  παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης, οι αντιδήμαρχοι  Κουτσονικολής Χαράλαμπος και Μαρούσης Χαράλαμπος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας  Καλογερίνης Ηλίας,  ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Μπουτέρης, καθώς και τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου και δημοτικοί σύμβουλοι Ραφαηλίδη Βασιλική και Μαυρομμάτης Παναγιώτης.
Από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μονεμβασίας παρευρέθηκε  ο Σταθάκης Παρασκευάς, που είναι  και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου.
Από την Λιμενική Αρχή Νεάπολης παρευρέθη ο Λιμενάρχης Αντιπλοίαρχος Μοτσάκος Θεόδωρος και η Υπολιμενάρχης Πλωτάρχης Χριστοφοράκη Βασιλική.
Το κτίριο  του Λιμεναρχείου Νεάπολης κατασκευάζεται σε οικοπεδική έκταση που βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλης με αποκλειστική χρήση  Λιμεναρχείο την οποία παραχώρησε ο Δήμος για το σκοπό αυτό.
Η κατασκευή του κτιρίου συνολικού προϋπολογισμού  796.906,00 ευρώ χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με αρχικό προϋπολογισμό 180.000 ευρώ, ενώ έχει εξασφαλιστεί  για το 2021 και επιπλέον πίστωση  150.000 ευρώ.
Η συνολική  μελέτη του κτιρίου  (Τοπογραφικά, Αρχιτεκτονικά,  Στατικά  και Ηλεκτρομηχανολογικά ) έγινε από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μονεμβασίας, καθώς και η δημοπράτηση του έργου.
Ανάδοχος της πρώτης φάσης του έργου προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, είναι ο Γ.& Π. Κουτσούκαλης  Ο.Ε.  με ποσοστό έκπτωσης 39%.
Το νέο διώροφο κτίριο Λιμεναρχείου θα έχει  δομημένη συνολική επιφάνεια  514,15  τετραγωνικά μέτρα και θα στεγάσει μαζί και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας.
Το νέο κτίριο πληροί τις προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ


Πηγή: Δήμος Μονεμβασίας