Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟΥ

Σε λίγες μέρες κλείνουν πέντε μήνες από την ανάληψη της διαχείρισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από την ομάδα εθελοντών Φίλων της Βιβλιοθήκης. Ένας πρώτος, πρόχειρος απολογισμός των δραστηριοτήτων του πενταμήνου δείχνει πως τα αποτελέσματα του εγχειρήματος μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά.
Ακόμα και πάνω στην αιχμή του καλοκαιριού, η Βιβλιοθήκη άνοιγε κανονικά στις τακτές ώρες για την εξυπηρέτηση του κοινού. Μάλιστα, από αυτή την εβδομάδα, με την προσθήκη της Τρίτης (6-8 μ.μ.), η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή καθημερινά πλην Κυριακής.
Σύμφωνα με το Βιβλίο Δανεισμού, στο διάστημα αυτό δανείσθηκαν 530 βιβλία σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, ενώ εγγράφηκαν ως δανειστές 112 Κυθήριοι και μόνιμοι κάτοικοι των Κυθήρων.  Έγιναν 47 ξεχωριστές καινούργιες δωρεές βιβλίων, που κυμάνθηκαν ποσοστιαία από έναν τόμο μέχρι πολλές δωδεκάδες.
Παράλληλα, χάρη στη γενναιοδωρία των Κυθηρίων της Αυστραλίας και της Καλιφορνίας, η βιβλιοθήκη μπόρεσε να αποκτήσει απαραίτητα είδη υποδομής, από καινούργιο υπολογιστή, σαρωτή, και εκτυπωτή μέχρι σκίαστρα, γραφική ύλη και είδη γραφείου.  Πέρα από την οικονομικής φύσεως αυτή βοήθεια, πολλοί Κυθήριοι προσέφεραν αφιλοκερδώς εργασία και υπηρεσίες για της ανάγκες της βιβλιοθήκης.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη Έλληνες και ξένοι φίλοι του νησιού, καθώς και διακεκριμένοι Κυθήριοι της διασποράς. Μεταξύ πολλών άλλων σημειώνουμε την επίσκεψη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, του καθηγητή George Huxley και της συζύγου του, του πολιτικού Στρατή Στρατήγη και του αρχαιολόγου Άρη Τσαραβόπουλου.
Ιδιαιτέρως εντυπωσιακό υπήρξε το έργο ανάπλασης και διευθέτησης της αυλής της βιβλιοθήκης που έφερε εις πέρας ο Αυστραλοκυθήριος George Poulos (Γιώργος Τζωρτζόπουλος) με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Αρώνη (Aroney Trust), την Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αυστραλίας, την Κυθηραϊκή Αδελφότητα Καλιφορνίας αλλά και από τον ίδιο προσωπικά. Το αποτέλεσμα είναι ένας ευμορφότατος χώρος, σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Ηλία Βασιλειάδη, κατάλληλος τόσο για ήρεμη ανάγνωση όσο και για διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες που θα διοργανωθούν μελλοντικά. Την εκτέλεση του έργου έφερε εις πέρας άψογα και σε χρόνο ρεκόρ ο εργολάβος Ρεφάτ Χαλίλ, υπό την επίβλεψη του μηχανικού Γιάννη Σχινά.


Στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης συνεχίζονται οι εργασίες διοργάνωσης και ταξινόμησης των παλαιότερων βιβλίων και των πολλών καινούργιων δωρεών. Με την προσεχή έναρξη του σχολικού έτους, προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας με τα σχολεία του νησιού, καθώς και των πολύ πετυχημένων δραστηριοτήτων για παιδιά που διοργάνωσαν τον περασμένο χειμώνα οι εθελοντές της παιδικής ομάδας.

Γιάννης Σταθάτος
για την Ομάδα Εθελοντών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου