Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΛΑΣΣΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου μας στις 7/12 καταθέσαμε το παρακάτω αίτημα συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων Θεοδωρικάκου του καλοκαιριού του 2019. Με τον συγκεκριμένο νόμο αλλοιωνόταν η λαϊκή ετυμηγορία και νοθευόταν η σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ υπέρ της παράταξης του Δημάρχου και ταυτόχρονα μεταβίβαζαν σοβαρές αρμοδιότητες, που παραδοσιακά ασκούσαν τα Δημοτικά Συμβούλια, σ' αυτές τις επιτροπές, Η απόφαση ΣτΕ δημοσιεύτηκε στις 2.12.2022.

"Κύριε Πρόεδρε,
μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ  που ακυρώνει τις αντισυνταγματικές διατάξεις που αλλοίωσαν την σύνθεση εκλεγμένων οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενόψει θεμάτων ακυρότητας αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής του Δήμου μας σας ζητώ:
α) Να διαβιβασθεί αίτημα της Οικ. Επιτροπής προς τον ΥΠΕΣ που να ζητάει άμεση νομοθετική ευθυγράμμιση με την απόφαση του ΣτΕ χωρίς προσχήματα και παλινωδίες.
β) Παραπομπή όλων των υπό αίρεση μελλοντικών αποφάσεων της ΟΕ στο Δημοτικό συμβούλιο για επικύρωση και νομιμοποίηση μέχρι την ύπαρξη της νομοθετικής ρύθμισης που προανέφερα. "
Η πλειοψηφία έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα και αποφάσισε να ζητήσει ταχεία νομοθετική ρύθμιση και οδηγίες εφαρμογής.
Η παράταξη μας υπογραμμίζει ότι η επίσημη ανακοίνωση - περίληψη απόφασης του ΣτΕ (και όχι δημοσιεύματα όπως ισχυρίζεται ο κ. Βορίδης) δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση και είναι άμεσα εκτελεστή.
Κατά συνέπεια εμείς με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο και τη συνταγματική τάξη καλούμε τον Δήμαρχο Κυθήρων και τον πρόεδρο του ΔΣ, μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, σύμφωνα με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράσθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 βάσει του νόμου ν. 4555/2018, να παραπέμπουν  εισηγήσεις προς λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό συμβούλιο εν αναμονή των ρυθμίσεων του ΥΠΕΣ που μόνο με την επαναφορά των διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι μπορεί να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα. Μέχρι τότε δεν συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Έχοντας δε, πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, καλούμε το Δήμαρχο να μην προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων από το εν λόγω όργανο, το οποίο με τη σημερινή του σύσταση πάσχει και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις του είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.
Η συνέχιση υπεράσπισης των αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων Θεοδωρικάκου απο τον κ. Δήμαρχο και στην τελευταία συνεδρίαση υπογραμμίζει την άρνηση του να δεχτεί συγκλίσεις που θα βελτίωναν τις αποφάσεις του Δήμου σε όφελος των δημοτών , και έχουν σαν αποτέλεσμα την αδιαφάνεια, τις αναθέσεις στην εκλογική πελατεία, και τις αστοχίες στην εκπόνηση μελετών και υλοποίηση έργων. Πιθανή επιμονή του στη συνέχιση λειτουργίας της ΟΕ με παράνομη σύνθεση και αρμοδιότητες, θα επιφέρει ακυρότητα αποφάσεων για τις οποίες τη συνολική ευθύνη θα έχει ο κ.Δήμαρχος και η παράταξη του.
Ευτυχώς αυτή την φορά είχαν γνώσιν οι φύλακες... (επισυνάπτεται η απόφαση ΣτΕ).






Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γιώργος Διδυμιώτης
Μάνος Τριφύλλης
Χρυσούλα Φατσέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου