Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΈΝΝΟΙΕΣ; (ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ/ΑΠΟΨΗ)

Πέρασαν τα μέσα Ιουλίου, και ενώ πλησιάζει ταχύτατα ο Αύγουστος, οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Κυθήρων είναι στην κυριολεξία ανύπαρκτες. Δεν περιμένει βέβαια κανείς πολιτισμικές ευαισθησίες από την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά δεν τους έχει ψιθυρίσει ποτέ κανείς ότι ένα, ταπεινό έστω, πολιτιστικό πρόγραμμα αποτελεί βασικό πόλο προσέλκυσης τουριστών; Ότι ο πολιτισμός δεν είναι το κερασάκι της τούρτας προς τέρψιν των ολίγων (όπως μάλλον πιστεύουν), αλλά απαραίτητη υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής, προπάντων όταν πρόκειται για δήμο που ουσιαστικά ζει από τον τουρισμό;
 
Εδώ και δύο χρόνια, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία υπενθυμίζει σε τακτικά διαστήματα την απόλυτη ανάγκη σύστασης δημοτικής συμβουλευτικής επιτροπής για θέματα πολιτισμού, αλλά δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Ο κ. δήμαρχος, λέγεται, φυλάει τον φάκελο «πολιτισμός» για τον εαυτό του, και μάλλον έχει ξεχάσει που τον έκρυψε... Όπως και στο θέμα της επτασφράγιστης ακόμα δημοτικής βιβλιοθήκης, η δημοτική αρχή του κ. Κουκούλη επιλέγει συστηματικά και αβίαστα την απόλυτη αδράνεια από το να δεχθεί την βοήθεια οποιουδήποτε παράγοντα ή φορέα που δεν ανήκει στον στενό κύκλο των κυβερνώντων τον τόπο (στο βαθμό βέβαια που το σημερινό χάος μπορεί να χαρακτηρισθεί διακυβέρνηση).
 
Γνωρίζουμε καλά ότι εργαζόμενος στον Δήμο συνέταξε προ δύο μηνών ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που κάλυπτε ολόκληρη την θερινή περίοδο. Η πρόταση βασιζόταν σε συνεργασία με τους κυριότερους πολιτισμικούς φορείς του νησιού, κανένας από τους οποίους δεν αρνήθηκε την ολόψυχη συμμετοχή του. Το πρόγραμμα αυτό, που συμπεριλάμβανε μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου, αποτελούσε ουσιαστικά δώρο προς τη δημοτική αρχή, αφού τα έξοδα θα ήσαν ελάχιστα και ο Δήμος θα έπαιζε στην  πράξη απλώς συντονιστικό ρόλο. Μέχρις στιγμής, ο κ. Κουκούλης δεν εδέησε καν να απαντήσει αρνητικά στην ολοκληρωμένη αυτή πρόταση. Ίσως να περιμένει την τουριστική σεζόν του Οκτωβρίου...
 
Εις το μεταξύ, την πολιτιστική σκυτάλη έχουν για άλλη μία φορά πάρει οι ανεξάρτητοι σύλλογοι και φορείς, από τη θεατρική ομάδα Φως μέχρι τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, το ΚΙΠΑ, την Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμού και τον πολυχώρο Ζείδωρος. Η μόνιμη απουσία του Δήμου Κυθήρων μόνο μιζέρια και αποδιοργάνωση αποπνέει.

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 17/7/2012



Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον, για την ενημέρωση όλων μας (μιας κι ασχοληθήκατε μ' αυτό το θέμα), μαζί με την πληροφόρηση ύπαρξης του προγράμματος αυτού με τα Πολιτιστικά δρώμενα όπως αναφέρετε παραπάνω, να μας λέγατε αν έχετε κάποια γνώση όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση του συγκεκριμένου εργαζομένου στον Δήμο Κυθήρων που το έφτιαξε και γενικά αν υπάρχουν άτομα στο έμψυχο δυναμικό του Δήμου με σπουδές πάνω σε θέματα Πολιτισμού, που να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Η δυνατότητα κατάρτισης ενός σωστού πλάνου και πολιτιστικού προγράμματος ενός ολόκληρου Δήμου είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο κι απαιτεί την ανάλογη αντικειμενική γνώση, μόρφωση κι εμπειρία πάνω σ' αυτό τον τομέα.
Όσον αφορά την μεμονωμένη αναφορά σε φορείς, συλλόγους αλλά και ιδιώτες, πάντα ενέχεται ο κίνδυνος παράλειψης πολλών που επίσης ενεργά στηρίζουν και προάγουν τον Πολιτισμό στην περιοχή μας, όπως έγινε και στο παραπάνω Δελτίο Τύπου σας.


Φιλικά
Παναγιώτης Μπαχτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου