Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Σχετικά με τα σχόλια για τον τοίχο στο Καψάλι, που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες,  γιά ενημέρωση των αναγνωστών  αναφέρουμε τα εξής:

Πράγματι τον περσινό χειμώνα,  μετά από θυελλώδης νότιους ανέμους καί    μεγάλη θαλασσοταραχή προξενήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις λιμενικές  εγκαταστάσεις  στο Καψάλι καί όχι μόνο. Το υπόστεγο στο Μώλο, τα τοιχεία στους δρόμους στον εμπρός και στον πίσω Γυαλό, ο χώρος στο Υδραγωγείο παρουσίασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα καί βέβαια το αλιευτικό καταφύγιο στήν Αγία Πατρικία έχει σχεδόν καταστραφεί  με την ίδια θεομηνία.


Εικόνες μετά τις καταστροφές




Ο Δήμος μας λόγω του μεγέθους των καταστροφών,    άμεσα με επιστολές του προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό το πρόβλημα καί ζήτησε την συνδρομή τους για την αποκατάσταση των ζημιών με σύνταξη μελετών και χρηματοδότηση.  Παράλληλα με ίδια μέσα επισκεύασε αμέσως  τα πιο  επικίνδυνα σημεία στο Καψάλι. Ήλθε κλιμάκιο μηχανικών κατέγραψε τις καταστροφές αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας δεν υπήρξε χρηματοδότηση ούτε από την Περιφέρεια ούτε από το Υπουργείο. Αργότερα υποχώρησε το οδόστρωμα στο Υδραγωγείο, και πάλι ο Δήμος με ίδια μέσα και προσφορές απο κατέστησε το οδόστρωμα αυθημερόν. Στο ίδιο σημείο πριν να ξεκινήσει ο Ναυτικός Ομιλος τις δραστηριότητές του, στις αρχές του καλοκαιριού, ο Δήμος απο κατέστησε καί την πλακόστρωση. 

Λόγω της οικονομικής κατάστασης ο Δήμος εφαρμόζει πολιτική υλοποίησης μικρών έργων, γιά να μπορεί να τα χρηματοδοτεί. Η τακτική αυτή είναι αναγκαία αλλά και ευεργετική αφού ένα μεγαλύτερο έργο επιβαρύνεται εκτός από τον ΦΠΑ 23%, με εργολαβικό όφελος 18% καί απρόβλεπτα 15%. Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά γίνεται αντιληπτό τι απομένει για να γίνει το έργο. Με αυτούς τους προβληματισμούς ο Δήμος απευθύνθηκε στην τεχνική υπηρεσία υποστήριξης του Δήμου και ζήτησε να συνταχθεί μελέτη γιά την επισκευή των ζημιών. Συντάχθηκε η υπ´ αριθμό 34/2012   μελέτη εργασιών που προβλέπει την επισκευή καί αρμολόγηση των λιθόκτιστων τοίχων, των θεμελίων τους, καθώς και την αποκατάσταση στις φθορές στα πλακόστρωτα, παραδόθηκε στον Δήμο τον περασμένο Ιούνιο, ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 12.000€.
Τις εργασίες αυτές ο Δήμος με την 296/2012  απόφαση του Δημάρχου και ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται, ανέθεσε  σε Κυθήριο τεχνίτη ο οποίος άμεσα  θα ξεκινήσει τις εργασίες. Κατά της απόφασης αυτής έχει προσφύγει γνωστός εργολάβος, όπως έχει συνηθίσει να κάνει γιά κάθε ενέργεια του Δήμου, προκειμένου να μπλοκάρει την αποκατάσταση των σημερινών ζημιών, με κίνδυνο με μια ισχυρή "συροκάδα" η καταστροφή να είναι ολοκληρωτική, όπως και στην ανακοίνωση  σωστά αναφέρεται. 
Πιστεύουμε ότι γίνεται αντιληπτό  πόση απόσταση υπάρχει από τη θεωρία στην πράξη, πόσα προβλήματα πρέπει να ξεπεράσεις για να κάνεις ένα έργο όσο και μικρό να είναι. Δεν είναι σωστό όμως να αδικούνται καί αυτοί που προσπαθούν,  αυτοί που εργάζονται και παράγουν. Ολοι εμείς στο Δήμο Κυθήρων εργαζόμενοι, Δημοτική Αρχή, καί Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούμε, υπό δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθούμε στα καθημερινά προβλήματα και είναι πολλά, όλοι από τον Δήμο περιμένουν τα πάντα, καλόν είναι να ενισχύονται αυτές οι    προσπάθειες.



Φωτογραφίες μετά την αποκατάσταση των ζημιών




   Δήμος Κυθήρων 

Γραφείο Τύπου &Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου