Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΥΡΙΟΙ!


Η χρονική γειτνίαση του ιλαροτραγικού δημοτικού συμβουλίου της 26/3 με την 1η Απριλίου μας έδωσε την ευκαιρία να σατιρίσουμε ελαφρά τα συμβάντα με τη μορφή πρωταπριλιάτικου αστείου. Αλίμονο! Που να φανταζόμασταν ότι ο επίσημος απολογισμός του Δήμου, με τη μορφή του σημερινού δελτίου τύπου, θα καθιστούσε κάθε δική μας προσπάθεια διακωμώδησης πτωχή και ανούσια.

Τα γεγονότα της 26/3 συμπεριλάμβαναν μεταξύ άλλων ωραίων έκρηξη θυμού και μελοδραματική αποχώρηση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, αποχώρηση μετά ηχηρών διαμαρτυριών του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, υστερική έκρηξη οργής του κ. δημάρχου κατά την οποία κινδύνευσε η ακεραιότητα της έδρας του, και τελικά, τρικυμιώδη αποχώρηση του δικαιολογημένα απηυδισμένου προέδρου με τα λόγια «Εγώ φταίω που έφερα το θέμα στου συμβούλιο. Εγώ που σας άκουσα. Όπου δεν με ακούσατε, την έχετε πατήσει! Παραδεχθείτε το!». Πώς περιγράφει τα δραματικά αυτά γεγονότα το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής; Μα με την εξαίσια (ειρωνική άραγε;) φράση «Η συζήτηση επεκτάθηκε για αρκετή ώρα με εντάσεις και αποχωρήσεις συμβούλων»…

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μετά από κουραστική, συχνά φλύαρη και κατά στιγμές μάλλον άναρχη τρίωρη συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που έθεσαν προ του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Λεωνίδας Κοντόζης και άλλοι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας, φάνηκε τελικά να επέρχεται μια από κοινού αποδεκτή θέση. Ο Παναγιώτης Πρωτοψάλτης σωστά παρατήρησε πως «δεν πρέπει να ταμπουρωνόμαστε πίσω από τις θέσεις μας», και μαζί με τον Βύρωνα Πρωτοψάλτη της Πρωτοβουλίας και τον Α’ αντιδήμαρχο έμοιαζαν να συγκλίνουν σε μια πρόταση που θα συνδύαζε την μελέτη των συγκεκριμένων προβλημάτων με την ταχύτερη δυνατόν επίλυσή τους.

Το διαμορφούμενο κλίμα τορπίλισε ο κ. δήμαρχος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε, σωστά κατά τη γνώμη μας, στα προβλήματα κόστους και χρηματοδότησης αφενός, και σπατάλης νερού αφετέρου, διατύπωσε μια πρόταση η οποία αναφερόταν μόνο στο πρώτο σκέλος των όσων είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί, δηλαδή «στη λεπτομερή καταγραφή προβλημάτων και αναγκών», όχι όμως και στην επίλυσή των. Είναι πιθανόν να επρόκειτο για απλή παράβλεψη, αφού ο κ. Κουκούλης, αδιάθετος ων, είχε παραμείνει αποτραβηγμένος στο γραφείο του καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Δυστυχώς ο κ. Δημήτρης Φατσέας, αντί να ζητήσει επαναδιατύπωση της πρότασης, επέλεξε να αποχωρήσει θορυβωδώς, κάνοντας χρήση αντικοινοβουλευτικών μάλλον εκφράσεων. Το τι επακολούθησε μπορούν άπαντες να παρακολουθήσουν, αρχής γενομένης από το 63° λεπτό του δεύτερου μέρους της βιντεοσκόπησης της συνεδρίασης. Όταν τελικά, μετά από παρατεταμένο διάλειμμα, η συνεδρίαση συνεχίσθηκε, οι εναπομείναντες δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα την ακόλουθη απόφαση: «Να κληθούν οι αρμόδιοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων & Κοινοτήτων να αναλάβουν την πλήρη καταγραφή στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα των προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις ανα περιοχή, και ιδιαίτερα για τις περιοχές όπου εντοπίζεται πρόβλημα, προκειμένου να ληφθούν από το ΔΣ αποφάσεις που θα βοηθήσουν στη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων».

Η απόφαση αυτή, υπό τον όρο να εφαρμοσθεί ειλικρινά και αποφασιστικά, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους – εκφράζουμε όμως την απορία γιατί χρειάσθηκε να προηγηθεί τόσος άσκοπος σαματάς, που μόνο να υποβιβάσει το κύρος του δημοτικού συμβουλίου κατάφερε. Οι κάθε μορφής υστερικές αντιδράσεις και αποχώρησεις δημοτικών συμβούλων για οποιοδήποτε λόγο στη μέση μιας συνεδρίασης μαρτυρούν μάλλον θιγμένο εγωισμό παρά υπεύθυνη πολιτική στάση.

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 3/4/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου