Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στις 20-22 Μαΐου 2016 στη Βραΐλα της Ρουμανίας στα πλαίσια του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ταφικής Αρχαιολογίας» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Ρουμανία ή σε άλλη Βαλκανική χώρα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας που εργάστηκε στα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Ανατολική Αττική υπό τη διεύθυνση του Άρη Τσαραβόπουλου, και συγκεκριμένα οι αρχαιολόγοι Γκέλυ Φράγκου, Ευάγγελος Κρουστάλης, και Ντίνα Παπαθανασίου παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν στο Παλιόκαστρο των Κυθήρων το 2010 και 2011 με τον τίτλο «Excavations on the Acropolis of Paliocastro on the Island of Kythera, Greece: Investigating the Relation between the Settlement and the Cemetery». καθώς και «Discussion on Burial Customs in aCemeteryof South-Eastern Attica, Greece». Η ελληνική συμμετοχή σε τέτοιου είδους συνέδρια πάντα συναρπάζει τους υπόλοιπους συμμετέχοντες πόσο μάλλον όταν προβάλλεται ένα νησί με τις αρχαιότητες και την γαλάζια του θάλασσα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού, ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος τιμήθηκε από τον πρόεδρο του συνεδρίου Dr. Valeriu Sirbu, Αρχαιολόγο, υποδιευθυντή του Μουσείου της Βραΐλας και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Βουκουρεστίου, για την προσφορά του στην αρχαιολογία και τη συμμετοχή του πολυετώς στο συνέδριο της Ταφικής Αρχαιολογίας.
Στη συνέχεια, στο Βουκουρέστι, στις 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ρουμάνο-ελληνική ημερίδα με τον τίτλο «Ιστορικές και Αρχαιολογικές Έρευνες στην Ελλάδα και τη Ρουμανία» για να τιμηθεί ο ευεργέτης πολιτισμού Ελλάδας και Ρουμανίας, Ευαγγέλης Ζάππας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου νότιο-ανατολικών σπουδών, της ελληνικής κοινότητας και της Εταιρείας Βυζαντινού Πολιτισμού στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, στα πλαίσια των 150 χρόνων από την ίδρυση της Ρουμάνικης Ακαδημίας. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι πρώτος χρηματοδότης στην ίδρυση της Ρουμάνικης Ακαδημίας ήταν ο Ευαγγέλης Ζάππας, γνωστός μας από το Ζάππειο της Αθήνας, ο οποίος έζησε στη Ρουμανία. Σε αυτό το πλαίσιο η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση από τον Άρη Τσαραβόπουλο της ζωής και του έργου του Ζάππα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.         
Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος και η ομάδα του με τους αρχαιολόγους Vasilica Lungu, Γκέλυ Φράγκου, Ευάγγελο Κρουστάλη και Cătălin Bojică παρουσίασαν τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο «Κάστρο» των Αντικυθήρων. Παρουσιάστηκε η έλληνο-ρουμάνικη συνεργασία που πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια στην ανασκαφή του Κάστρου των Αντικυθήρων, οι ανασκαφές στο νησί, οι οχυρώσεις, η βυζαντινή ιστορία του νησιού και τέλος συζητήθηκε ο πόλεμος και η πειρατεία που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.
Μετά την εκδήλωση ο Άρης Τσαραβόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ρουμάνικο πολιτιστικό ιστότοπο Europunkt.ro, η οποία δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο: Ζήσαμε μαζί και ως φιλοξενούμενοι και ως γείτονες εκατοντάδες χρόνια, καιρός να γραφτεί μια μη-εθνικιστική ιστορία του βαλκανικού χώρου στην οποία επαναλήφθηκε η πρόταση ίδρυσης μιας ομοσπονδίας των αρχαιολόγων των Βαλκανικών (ή καλύτερα της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης).
Τέλος, επανέρχομαι στη Βραΐλα, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, όπου ζούσαν πολλοί Έλληνες και Κυθήριοι. Στην ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού βρήκαμε εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.


Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στην ελληνική εκκλησία της Βραΐλας. Με λεπτομέρεια της εύρεσης της εικόνας.




Παρουσίαση για τα Κύθηρα χωρίς Κυθηρίους δεν γίνεται! (από δεξιά) η Αλεξάνδρα Λουράντου, η Καλλιόπη Κασιμάτη και ο αρχαιολόγος κ. Άρης Τσαραβόπουλος
Πηγή Δ.Τ. - φωτογραφίες: Γκέλυ Φράγκου
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Λουράντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου