Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Σήμερα είχα τη χαρά να παρευρεθώ και να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό, στην τελετή υπογραφής του Συμφωνητικού Κατασκευής του έργου των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων – ΠΑΓΓΑΙΑ. Η υπογραφή έγινε στο ιστορικό κτήριο «Σίνα» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στο Λόφο Νυμφών, που είναι το πρώτο επιστημονικό ίδρυμα του νέου ελληνικού κράτους, ανεγερθέν το 1842 επί Βασιλέως Όθωνος. Στην τελετή εγκαινίων του κτηρίου είχε παρευρεθεί μέχρι και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!
Στην τελετή παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Αστεροσκοπείου καθηγητής κ. Μανώλης Πλειώνης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Κων/νος Καργάκος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΖΙΤΑΚΑΤ κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος και επιστημονικά και τεχνικά στελέχη του ΕΑΑ.
Το έργο έχει 2 σκέλη: α) τις κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής δομημένης επιφάνειας 1025τ.μ., για την κατασκευή των οποίων υπεγράφη η σύμβαση με συνολικό π/υ 2.765.040€, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και β) τις επιστημονικές υποδομές (όργανα) που θα τοποθετηθούν στο Παρατηρητήριο τμηματικά και έχουν π/υ περίπου 20.000.000€ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η στιγμή είναι ιστορική για το νησί των Αντικυθήρων. Άνθρωποι πολλών φορέων και ειδικοτήτων, από επίπεδο υπουργικό μέχρι απλού διοικητικού υπαλλήλου, συνέβαλαν από το 2017 μέχρι σήμερα, ώστε σε λίγες εβδομάδες να αρχίσουν τα έργα στα Αντικύθηρα, βάσει της αρχικής ιδέας που είχε ο ερευνητής του ΕΑΑ Βασίλης Αμοιρίδης, το 2016-7. Η έκταση του ΠΑΓΓΑΙΑ, 35 στρέμματα, δωρήθηκε από την Εγχώριο Περιουσία.
Σε ένα απομακρυσμένο νησί, που συρρικνώνεται πληθυσμιακά, θα κατασκευαστεί μια μοναδική επιστημονική υποδομή για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, που θα συγκεντρώνει πλήθος επιστημόνων και ερευνητικού προσωπικού, παγιώνοντας τη θέση των Αντικυθήρων ως «Πράσινου Νησιού της Επιστήμης». Εάν το έργο αυτό συνδυαστεί με γενναίες πολιτικές απανθρακοποίησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε το μέλλον αυτού του πανέμορφου τόπου διαγράφεται ευοίωνο, αρκεί οι κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές συνοχής να το αγγίξουν ακόμα πιο ενεργά.







Πηγή: Ευστράτιος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου