Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΥΘΗΡΩΝ 23.5.2012

Την Τετάρτη 23.5.2012 στις 8 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο καφενείο "Η Γωνιά του Μηνά" στο Πάνω Λιβάδι Κυθήρων από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που συμμετέχουν στα παζάρια του νησιού και πιο συγκεκριμένα στο παζάρι του Λιβαδίου. Στη συγκέντρωση αυτή από τις τοπικές αρχές παρευρέθηκαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μεγαλοκονόμος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιβαδίου κ. Νίκος Βάρδας και ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Φατσέας. Η συζήτηση ξεκίνησε με την ενημέρωση για την υπάρχουσα κατάσταση από τον κ. Νίκο Δάβαρη και στη συνέχεια τον λόγο πήραν διαδοχικά ο κ. Μεγαλοκονόμος και ο κ. Βάρδας, εξηγώντας στους παρευρισκομένους την νομοθεσία που επικρατεί, τις υπάρχουσες δυνατότητες τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και τη θέση της Δημοτικής αρχής.



Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι απλή από νομικής πλευράς ειδικά μετά τις περυσινές καταγγελίες που έγιναν. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Φατσέας κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος, εκφράζοντας τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις του από τους προλαλήσαντες, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική κι αντιπολίτευση  στην Δημοτική αρχή, μάλλον άστοχη και τραβηγμένη, σίγουρα όμως άτοπη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Εν τέλει οι παραγωγοί μετά από διαβουλεύσεις κατέληξαν στην απόφαση, με προσωπική τους ευθύνη να ξεκινήσει και φέτος το παζάρι στο Λιβάδι Κυθήρων την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα. Επίσης αποφάσισαν τον διαχωρισμό των πάγκων των αγροτικών προϊόντων από τους πάγκους με άλλα είδη οι οποίοι θα τοποθετούνται σε ξεχωριστό μέρος σε κοντινή απόσταση.
Όπως όλοι οι παρευρισκόμενοι έτσι κι εμείς συμφωνούμε στην διατήρηση των παραδοσιακών παζαριών με καθαρά όμως παραδοσιακά, τοπικά και αγροτικά προϊόντα τα οποία θέλει να βρει και ο επισκέπτης του νησιού. Τα υπόλοιπα προϊόντα δεν έχουν θέση σε αυτούς τους θεσμούς και φυσικά υπάρχουν αρκετά νόμιμα μαγαζιά που λειτουργούν στο νησί για όποιον θελήσει να τα προμηθευτεί. Ελπίζουμε να βρεθεί η νομική φόρμουλα που θα προστατεύσει και τα παραδοσιακά παζάρια της περιοχής μας αλλά και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Κύθηρα επαναφέροντας την ισορροπία και πάλι στην μικρή μας τοπική κοινωνία.


Κείμενο / Επιμέλεια: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες / Βίντεο / Μοντάζ: Photo Cerigo - Βαλέριος Καλοκαιρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου