Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ κ. ΔΙΚΑΊΟΥ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Ο κ. Δικαίος Β. Βαγιακάκος γνωστοποίησε στο Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, με την από 28 Μαΐου 2012 επιστολή του, την απόφαση αυτού και της συζύγου του κ. Ελένης Μπελιά να διαθέσουν το ποσό των 12.000,00 ευρώ για τον εμπλουτισμό των συλλογών του τμήματος της Λακωνικής Βιβλιογραφίας της Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Ἐν Ἀθήναις τῇ 28 Μαΐου 2012
Πρός
Τό Ἐφορευτικό Συμβούλιο τῆς Δημοσίας Κεντρικῆς Βιβλιοθήκης Σπάρτης
Λυκούργου 135, Σπάρτη

Ἔχω τήν τιμήν νά σᾶς γνωρίσω τά ἐξῆς:

Θεωρῶ ὅτι ἡ κατά Δεκέμβριον 2011 βραβευθεῖσα ἀπό τήν Ἀκαδημίαν Ἀθηνῶν διά τό ἔργον της Δημοσία Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης διατηρεῖ τήν παράδοσιν καί προάγει οὐσιαστικά τόν πολιτισμόν τῆς ἰδιατέρας μας πατρίδος, τῆς Λακωνίας.
Χάρις εἰς τήν δραστηριότητα τῆς Διευθύντριας τῆς Βιβλιοθήκης κυρίας Ἑλένης Τζινιέρη-Τζανετάκου καί χάρις εἰς τήν ἀφοσίωσιν τῶν συνεργατῶν της ἐπιτελεῖται εἰς τήν Βιβλιοθήκην μέγα ἔργον, τό ὁποῖον σήμερον, ὑπό τάς παρούσας οἰκονομικάς συνθήκας, τάς ὁποίας διέρχεται ἡ πατρίδα μας, ἀντιμετωπίζει ἀνυπερβλήτους δυσκολίας διά τήν πραγματοποίησή του.
Κατόπιν αὐτοῦ, ἡ σύζυγός μου Ἑλένη Δ. Μπελιᾶ καί ἐγώ εἰς ἀναγνώρισιν τοῦ ἔργου τῆς Δημοσίας Κεντρικῆς Βιβλιοθήκης Σπάρτης, ἀπεφασίσαμεν νά διαθέσωμεν τό ποσόν τῶν 12.000 εὐρώ, ἀποκλειστικῶς καί μόνον διά τήν προμήθειαν κατ’ ἔτος ἐπιστημονικῶν βιβλίων, ἐντύπων ἤ ψηφιακῶν, ἀφορώντων κυρίως τήν ἱστορίαν τῆς Λακωνίας.

Μετά τιμῆς
Δικαῖος Β. Βαγιακάκος»



 Εφορευτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη σημαντικότατη αυτή δωρεά, η οποία προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που διέρχεται η πατρίδα μας, με ευγνωμοσύνη και ιδιαίτερη ικανοποίηση, αφού το ποσό αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας και τη βιωσιμότητα του τοπικού τμήματος της Βιβλιοθήκης μας, ο εμπλουτισμός των συλλογών του οποίου είχε ήδη διακοπεί, λόγω της δραστικής περικοπής των εσόδων.

Επίσης με την αριθμ. 9/1/29.05.2012 απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το Τμήμα της Λακωνικής Βιβλιογραφίας μετονομάστηκε σε «Δικαίος Βαγιακάκος», ως ελάχιστη απόδοση τιμής στο δωρητή για την προσφορά του στην επιστημονική έρευνα της Λακωνίας και ιδιαιτέρως της Μάνης, την οποία αποδεικνύει·
  • το πλούσιο συγγραφικό του έργο για τη γλώσσα, τη λαογραφία και την ιστορία,
  • η ίδρυση και η επί 46 συναπτά έτη λειτουργία της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών της οποίας υπήρξε εμπνευστής και ακάματος εργάτης,
  • η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, της οποίας επί μακρόν χρονικό διάστημα υπήρξε διευθυντής και υπεύθυνος σύνταξης του Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης,
  • η ενεργός συμμετοχή του σε Επιστημονικές Εταιρείες,
  • η συμμετοχή του στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων που αφορούν τη Λακωνία,
  • η επιμέλεια όλων των επιστημονικών εκδόσεων της Εταιρείας [19 τόμοι του περιοδικού ΛΑΚΩΝΙΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙ και 17 τόμοι ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ].

Τέλος το Εφορευτικό Συμβούλιο ευχαριστεί για μια ακόμη φορά και εξαίρει τον κ. Δικαίο Βαγιακάκο και την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του και ερανίστρια του έργου του κ. Ελένη Μπελιά για τη δωρεά τους και τους εύχεται να έχουν υγεία και δύναμη να συνεχίζουν το δημιουργικό έργο τους.

Πηγή: Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου