Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 8 ΚΑΙ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013


Δελτίο Τύπου - 08/1/2013
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, την Κυριακή των Φώτων στις 6:30’ το απόγευμα, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου. Στη συνεδρίαση αυτή προέδρευσε ο κ. Μιχάλης Δ. Πρωτοψάλτης, ο σύμβουλος δηλαδή που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και απολαμβάνει  κατά τεκμήριο της εμπιστοσύνης των Δημοτών, όπως  χαρακτηριστικά η νομοθεσία  αναφέρει. Μοναδικό  θέμα,  η εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού  Συμβουλίου και η εκλογή  των μελών   της Οικονομικής Επιτροπής. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θεόδωρος Κουκούλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Παναγιώτης Πρωτοψάλτης, Βρεττός Πρωτοψάλτης, Νίκος Μεγαλοκονόμος,  Στράτος Κασιμάτης, Λάζαρος Βέζος,  Σταύρος Βενέρης, Καλλιόπη Καρύδη, Γιώργος Κ. Κομηνός, Μανώλης Λουράντος, και Δημήτρης Φατσέας αλλά και αρκετοί Δημότες.
Πριν από  την έναρξη της συνεδρίασης ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κυθήρων, κ.κ. Σεραφείμ, ευλόγησε την Βασιλόπιτα, ενώ προσφέρθηκαν γλυκά στους συμβούλους και στους παρευρισκόμενους. Οι ευχές και οι παραινέσεις όλων ήταν να περάσουμε την νέα χρονιά, με συνεννόηση και συνεργασία για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, ώστε ο Δήμος να συνεχίσει να είναι ο ισχυρός  φορέας που θα εκπροσωπεί τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του,  χαρακτήρισε επιτυχή την πορεία του Δήμου την χρονιά που πέρασε, αφού είναι από τους ελάχιστους Δήμους της Χώρας που κανονικά πληρώνει τους εργαζόμενους, εξοφλεί τους προμηθευτές και τους συναλλασσόμενους, δεν έχει δάνεια και υποχρεώσεις και παρά τις δραματικές περικοπές χρηματοδοτήσεων ανταποκρίνεται στις ανάγκες υλοποίησης μικρών και μεσαίων έργων. Ο Δήμαρχος εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι το 2013 με την αναμενόμενη βελτίωση της κατάστασης στην πατρίδα μας τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα. Συγκεκριμένα η ομιλία του Δημάρχου ήταν η παρακάτω :
"Σεβασμιότατε, σεβαστέ Πάτερ Φρουμέντιε,
Κυρίες και κύριοι Δημ. Σύμβουλοι, κύριοι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων,
αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,
εισήλθαμε ήδη, με την ευλογία του Θεού, στο Νέον έτος , το 2013.
Ένα έτος το οποίο - σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις - θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την πατρίδα μας, για το σύνολο των Ελλήνων και μάλιστα για τις οικογένειες με παιδιά , για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους .
Ελπίζουμε ότι η κρίση η οποία πλήττει την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία , -κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική αλλά και κρίση αξιών- θα ξεπερασθεί με την κοινή προσπάθεια, την συλλογικότητα, την εργατικότητα, την αλληλεγγύη, την ομόνοια, την ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων. Βελτιώνοντας το επίπεδο της παιδείας μας, της κατά κεφαλήν καλλιέργειας, και με την βοήθεια του Θεού θα αποφύγουμε την κατάρρευση και την χρεωκοπία.
Με περισσότερη δουλειά και λιγότερες παράλογες απαιτήσεις, με ουσιαστικότερη προσφορά και μειωμένο εγωισμό μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε σ’ αυτήν την μεγάλη προσπάθεια οικονομικής και πνευματικής προόδου της πατρίδας μας.
Όσον αφορά στα του Δήμου Κυθήρων, οφείλουμε να τονίσουμε ότι διήλθαμε το 2012 με επιτυχία, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δρώντας σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Δώσαμε σκληρό αγώνα σ’ όλα τα επίπεδα και αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι περισσότερες από τις προσπάθειες μας είτε πέτυχαν είτε άνοιξαν τον δρόμο για την επιτυχία.
Ο Δήμος Κυθήρων κατατάσσεται -σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα και τα επίσημα στοιχεία- ανάμεσα στους λιγοστούς δήμους της Ελλάδος που δεν βρίσκονται στο «κόκκινο», δεν οδηγούνται σε στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές του ή τους αναδόχους των έργων του, δεν προβαίνει σε ρυθμίσεις χρεών με τις Τράπεζες, γιατί δεν έχει χρέη προς τις τράπεζες.
Συντηρήσαμε με ελάχιστα κονδύλια το σύστημα υδρεύσεως, τον δημοτικό φωτισμό, εκτελέσαμε μικρά, αλλά ουσιαστικά, έργα στα νησιά μας, εξυπηρετήσαμε στο μέγιστο δυνατόν τους δημότες και τους επισκέπτες μας. Κι αυτά μετά από τις κατά 60% περικοπές από την κρατική επιχορήγηση και με μηδενική βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη πηγή, είτε αυτή λέγεται Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, είτε Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, ή Εγχώριος Περιουσία είτε οτιδήποτε άλλο, π.χ.: δωρεές ή έκτακτες επιχορηγήσεις.
Με χρηστή διαχείριση και ιεράρχηση αναγκών η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει και το 2013 να υπηρετεί το κοινό καλό με όλες της τις δυνάμεις.
Με περισσότερη εργατικότητα και με την βοήθεια όποιων εθελοντών θα προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τους δημότες μας, τους αποδήμους μας και τους επισκέπτες μας.
Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου δημοτικούς συμβούλους, το προσωπικό του Δήμου μας και όποιον άλλον, πολιτικό ή πολίτη αυτής της πατρίδας για την συνεργασία και την βοήθειά τους στον αγώνα τον προσωπικό ,αλλά και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού μας Συμβουλίου για την πρόοδο και την πνευματική και οικονομική ανάταση των δύο νησιών μας.
Θερμές ευχές για ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά σε όλους σας, στους συμπατριώτες μας των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, τους ευρισκομένους εντός Ελλάδος, σ’ άλλα μέρη της καθώς και στους αποδήμους μας ιδιαιτέρως τους της μακρινής Αυστραλίας που τιμούν με την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και το ήθος τους την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Η σκέψη μας και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά τους.
Ο Επιφανείς Χριστός να προστατεύει και να καθοδηγεί όλους μας.
Καλή Χρονιά."
Τυχερός φαίνεται ότι θα είναι την νέα χρονιά ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μεγαλοκονόμος, αφού του έτυχε το φλουρί της Βασιλόπιτας. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεξελέγη ο Λάζαρος Βέζος, Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Δ. Κομηνός και Γραμματέας επανεξελέγη ο Βρεττός Πρωτοψάλτης.  Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν από την πλειοψηφία οι Μιχάλης Πρωτοψάλτης, Νίκος Μεγαλοκονόμος, Σταύρος Βενέρης, και Αντώνης Λαχανάς, από την μειοψηφία ο Μανώλης Λουράντος και Γιώργος Κ. Κομηνός. Η ψηφοφορία και στις δύο περιπτώσεις είναι μυστική.  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής εκ του νόμου, είναι ο Δήμαρχος.
Την Δευτέρα το μεσημέρι στο Δημαρχείο έγινε από τον Δήμαρχο η κοπή της Βασιλόπιτας των εργαζομένων στο Δήμο, ενώ τυχερή ήταν η κ. Μαρία Καλοκαιρινού αφού σ' αυτήν έτυχε το "φλουρί".

Δελτίο Τύπου - 09/1/2013
Τρίτη 8-1-2013 επέτειος του μεγάλου σεισμού του 2006.
Όπως γίνεται κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κκ Σεραφείμ βρέθηκε στην Πλατεία των Μητάτων για να τελέσει την καθιερωμένη δοξολογία. Παρά το τσουχτερό κρύο οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν με την προσέλευσή τους. Τον Δήμο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάζαρος Βέζος ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βρεττός Πρωτοψάλτης. Ο Σεβασμιότατος κατά την σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επισκευή του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος ο οποίος έχει πληγεί από τον μεγάλο σεισμό. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών υποστύλωσης, την ολοκλήρωση των μελετών, εξέφρασε την ευχή την νέα χρονιά να εξευρεθούν οι πόροι για την επούλωση του τραύματος του ναού.


Δήμος Κυθήρων
Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου