Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑ ΚΟΝΤΟΛΙΑΝΙΚΑ



   Είναι πλέον γεγονός  για τα Κύθηρα η λειτουργία της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης μας, η οποία μετά από για σειρά επίμονων προσωπικών ενεργειών του Δημάρχου και των συνεργατών του που ενστερνίστηκαν και υιοθέτησαν το όραμά του, παραδίδεται με υπερηφάνεια στον Κυθηραϊκό λαό. Όταν το 2008 πετύχαμε  την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα « Θησέας » την ανακατασκευή του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κοντολιανίκων πιστέψαμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα έπρεπε να λειτουργήσει εκεί μια σύγχρονη Δημοτική  Βιβλιοθήκη.
Μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων παρεμβάσεων στο κτήριο ( κονιάματα, δάπεδα, κουφώματα, εσωτερικός τοίχος, τσιμεντοστρώσεις, σκεπή, ηλεκτρολογική  και υδραυλική εγκατάσταση),καθώς και την ανέγερση αποθήκης και σύγχρονων αποχωρητηρίων ( το ένα μάλιστα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες), δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού απέτρεψαν τη λειτουργία της ήδη από το 2011. Η προσπάθεια όμως του Δημάρχου, κ. Θεοδώρου Γ. Κουκούλη, και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής βρήκε ανταπόκριση από Κυθηρίους και μη Κυθηρίους δωρητές. Σε προσκλητήριο του Δημάρχου προς χορηγούς να βοηθήσουν την Βιβλιοθήκη με όποιον τρόπο μπορούσαν πραγματικά, Κυθήριοι από τις Η.Π.Α. εξασφάλισαν την υποδομή των  βιβλιοστασίων      (ραφιών)  αποστέλλοντας μεγάλο αριθμό από αυτά σε ελαφρώς  μεταχειρισμένη κατάσταση. Επίσης, τα δύο μεγάλα τραπέζια με τα καθίσματά τους για τους αναγνώστες της Βιβλιοθήκης τους δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το γραφείο του υπαλλήλου και τα δύο κλιματιστικά προσέφεραν οι εξής: Εταιρεία Polypraxis( Aθ. Βλαχογιάννης, Ι. Μπαβέας, Μ. Μπαβέα, Ν. Πινάτσης), Χρ. Μπαβέας, Αγγελ. Μπαβέα, Παν. Λουράντος, Αποστ. Γεωργιάδης και Παν. Μουλός.
Εξάλλου, η κα Λένα Στρατηγού προσέφερε τόμους του γνωστού περιοδικού Νational Geographic σε πανόδετη βιβλιοδεσία. Όλους τους  ανωτέρω ευχαριστούμε θερμά.
Επίσης, ο Δήμαρχος κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία ήλθε σε επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Εμμ. Αρώνη για να ζητήσει  οικονομική στήριξη, ώστε  να διαμορφωθεί και ο υπαίθριος  χώρος της Βιβλιοθήκης. Το  Ίδρυμα υποσχέθηκε βοήθεια και αναμένεται η επίσημη απάντησή του για το ύψος του ποσού.
Επί πλέον  μια ομάδα εθελοντών με επικεφαλής τον κ. Δημ. Κουτραφούρη αφιέρωσε  χρόνο για να βοηθήσει στην λειτουργία της Βιβλιοθήκης  καταγράφοντας και τακτοποιώντας τα βιβλία στα ράφια σε συνεργασία με  την υπάλληλο του Δήμου, κα. Καλλιόπη Κασιμάτη. Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Βιβλιοθήκη στις 16/2/2013 στην οποία παρευρέθησαν ο κ. Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος, Μ. Πρωτοψάλτης, η ανωτέρω ομάδα  διευρύνθηκε με ανθρώπους που προσφέρθηκαν να αφιερώσουν και αυτοί χρόνο για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας. Η Δημοτική Αρχή  τους ευχαριστεί και θα αξιοποιήσει  προτάσεις της  για την πρόοδο του τόπου .

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η παιδική Βιβλιοθήκη του Λιβαδίου μεταφέρθηκε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα δημιουργηθεί ένας χώρος για τα  παιδιά. Ήδη πολλά σχολεία  έχουν  επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη και αρκετές εκδηλώσεις έχουν γίνει εκεί με σκοπό την γνωριμία των παιδιών  με τον χώρο και την ώθησή τους  στην ανάγνωση των βιβλίων. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ελπίζουμε μόλις  ολοκληρωθεί η τακτοποίηση θα μπορεί να  λειτουργεί καλύτερα  και να χρησιμοποιείται από τους  αναγνώστες χωρίς καμμία δυσκολία.
Το ωράριό της είναι για το κοινό Τρίτη 8-15,Τετάρτη 15-20.30, Παρασκευή 15-20.30, Σάββατο 9.30-14.30. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το ωράριο θα γίνει κατορθωτό να διευρυνθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Δεσμευόμαστε να πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο και ωφέλιμο για την ανάπτυξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που κοσμεί το νησί μας  και λειτουργεί ως όαση πνευματικής επικοινωνίας και εργαστήριο των γραμμάτων και των τεχνών το οποίο θα δώσει σημαντική ώθηση στη νεολαία των Κυθήρων και όχι μόνον.

Τέλος, ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά  όσους εργάζονται εθελοντικά  για τις πολύπλευρες δράσεις της Βιβλιοθήκης και απευθύνουμε διαρκές προσκλητήριο για ενεργή συμπαράσταση και ενίσχυση  αυτής της προσπάθειας.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ                                          




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου