Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο "ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαφονήσου διοργάνωσε και φέτος το «Γάμο της Σαρακοστής», ένα μοναδικό έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα στην Ελαφόνησο.
Οι πρωταγωνιστές του εθίμου υποδυόμενοι το ζεύγος και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων περνάνε από τα σοκάκια του οικισμού ξεσηκώνοντας τους κατοίκους. Χαρακτηριστικό στοιχείο του εθίμου είναι ο έξυπνος και χιουμοριστικός διάλογος μεταξύ γαμπρού και νύφης βασισμένος σε ειδικό σενάριο που ντόπιοι γράφουν κάθε χρόνο σατιρίζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής. Στο έθιμο συμμετέχουν κάτοικοι και επισκέπτες υποδυόμενοι και αυτοί τους συγγενείς και τους φίλους του παράδοξου ζευγαριού.
Πρόκειται για ένα πραγματικό «δράμα» που τελείται στα σοκάκια του οικισμού της Ελαφονήσου και αποκαλύπτει ιδιαιτερότητες της τοπικής κουλτούρας, τον αυθορμητισμό και το πηγαίο χιούμορ των κατοίκων της νήσου, οι οποίοι κάθε χρόνο μέσα από ένα παραδοσιακό έθιμο πραγματοποιούν μια σύγχρονη σάτιρα. Το έθιμο συμβολίζει χρονικά και την έναρξη της Σαρακοστής περίοδο κατάνυξης και προετοιμασίας για το Πάσχα, αλλά και την πρώτη καθιερωμένη τοπική πολιτιστική εκδήλωση της χρονιάς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του νησιού.


Πηγή: elafonisos.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου