Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

3-10-2013

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: « Επισκεψιμότητα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς Κυθήρων»

Κύριε Υπουργέ,

Το νησί των Κυθήρων διαθέτει πολύ σημαντικά μνημεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού. Ειδικότερα, το Κάστρο ή «Φορτέτσα» στη Χώρα του νησιού, χτισμένο την περίοδο της Ενετοκρατίας, στο πιο αμφιθεατρικό σημείο της Χώρας, με κτίσματα στο εσωτερικό του (εκκλησίες και ιστορικό-ενετικό αρχείο Κυθήρων), συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους τουριστών τη θερινή κυρίως περίοδο. Η δυνατότητα  όμως  επίσκεψης  περιορίζεται αισθητά καθώς δεν είναι δυνατή η είσοδος στον χώρο πέραν του επίσημου ωραρίου (7:30-2:30μ.μ), ενώ θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα αυτή και τις απογευματινές ώρες ειδικά τους θερινούς μήνες.

Επιπρόσθετα προβλήματα επισκεψιμότητας παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές ιστορικού-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως στο Ενετικό κάστρο «Καστέλο» του Αβλέμονα, στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιοχώρας στο κέντρο του νησιού και στο σύμπλεγμα των 4 εκκλησιών (μοναδικών στον ελλαδικό χώρο) του Αγίου Δημητρίου στο Πούρκο, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα. Στους συγκεκριμένους χώρους δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο κοινό έστω μερικές μέρες  της εβδομάδας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου α) να  επεκτείνει το ωράριο επίσκεψης στο Κάστρο της Χώρας κατά τους θερινούς κυρίως μήνες; β) να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών και στις υπόλοιπες αξιόλογες τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων;


Η ερωτώσα βουλευτής 

Μαρία Ρεπούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου