Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Αγαπητή  Συμπατριώτισσα,  Αγαπητέ  Συμπατριώτη.

Στην εποχή της  κρίσης  και της έλλειψης οικονομικών πόρων, οι πολίτες  - σε ένα σημαντικό ποσοστό -  για  να ξεπεραστούν  τα  αδιέξοδα που παρουσιάζονται επιλέγουν να  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο  στους έχοντες ανάγκη συμπολίτες τους όσο και στην προστασία του απειλούμενου, από παράγοντες υψηλού κινδύνου,  περιβάλλοντος.
Με αυτό ως δεδομένο ο Δήμος Κυθήρων  προχωρεί στην δημιουργία και παρουσίαση ενός  Προγράμματος Εθελοντισμού για το νησί μας, απευθυνόμενος σ’ όλους τους κατοίκους του  και ιδιαίτερα στους περισσότερο ευαισθητοποιημένους.
Πιστεύουμε ότι όσοι μπορούν πρέπει να ανταποκριθούν στην Πρόσκληση που απευθύνουμε για  να βοηθήσουν την κοινωνία μας να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τα προβλήματά της και να αναβαθμίσει περισσότερο το πλούσιο  Κυθηραϊκό  περιβάλλον, το οποίο αποτελεί συνάμα την καλύτερη επένδυση για το μέλλον των Κυθήρων και των Κυθηρίων.
Στη διάρκεια των  μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου όσοι  ανταποκριθούν  μέχρι  τότε στην  Πρόσκλησή μας θα ενημερωθούν πλήρως για  τις σχεδιαζόμενες δράσεις μας και τους στόχους μας. Δηλώσεις και αιτήσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού θα  γίνονται δεκτές όλο τον Οκτώβριο.  Ας δείξουμε λοιπόν την προθυμία και την αλληλεγγύη μας ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών . Ας δώσουμε δυναμικό παρόν στην προσπάθεια που ξεκινάμε.

                                                                              Με   φιλικούς    χαιρετισμούς

                Θεόδωρου  Γ.  Κουκούλης
Δήμαρχος   Κυθήρων


ΔΗΜΟΣ  ΚΥΘΗΡΩΝ                                         

                              Δελτίο Τύπου  9/10/2013

Το  σύνολο  της  Ελληνικής  Κοινωνίας  βρίσκεται αντιμέτωπο με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας. Διάφοροι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, προσπαθούν με εθελοντικές δράσεις να βοηθήσουν τους βρισκόμενους σε  ανάγκη συμπολίτες μας.
Ο Δήμος Κυθήρων επιθυμώντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Θεοδώρου  Γ. Κουκούλη, απευθύνει ανοικτή  πρόσκληση σε  όσους μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν, να έλθουν σε επαφή με τον Δήμο μας δηλώνοντας συμμετοχή στο  «Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Δήμου Κυθήρων».  Έτσι συντονισμένα και οργανωμένα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βοηθηθούν ανήμποροι συμπολίτες μας και βέβαια να υλοποιηθούν  συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις οι οποίες χωρίς κόστος  θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.
Το σχετικό Πρόγραμμα έχει ως εξής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ       ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Δήμου  Κυθήρων


                                     Γίνε κι εσύ εθελοντής.

Βοήθησε την τοπική κοινωνία.
Βελτίωσε  το περιβάλλον, κάνε πράξη το όνειρό μας και το όνειρό σου
για μια πραγματικά καλύτερη κοινωνία
για ένα πιο όμορφο και καθαρό περιβάλλον.



               Πρόγραμμα   Εθελοντισμού   Δήμου      Κυθήρων

Ο  εθελοντισμός
είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος  αφιερώνει πρόθυμα λίγο από το χρόνο του στην κοινωνία  που ζει, προκειμένου να την κάνει πιο δυνατή, πιο περήφανη, περισσότερο ανθρώπινη και αλληλέγγυη.
Σύμφωνα με τις  ιδιαίτερα κρίσιμες οικονομικές  συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντική η στήριξη των οικογενειών και των  ηλικιωμένων, που βιώνουν  πρωτόγνωρες ανατροπές στο βίο τους  φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την φτώχεια, την αβεβαιότητα, την ανεργία, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες ασχολούνται ενεργά με  διάφορες μορφές εθελοντισμού. Στην πατρίδα μας, όλο και περισσότεροι  Έλληνες αφιερώνουν  γενναιόδωρα το χρόνο τους  για να υπηρετήσουν τον συνάνθρωπο και να προστατεύσουν  το περιβάλλον.
Οι πολίτες των Κυθήρων οφείλουν  να είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός δυναμικά παρόντες σε αντίστοιχες δράσεις. Άλλωστε, ο εθελοντισμός  δείχνει πόσο υψηλός είναι ο δείκτης πολιτισμού μιας  κοινωνίας , ενώ παράλληλα αποτελεί δείγμα υψηλού επιπέδου ανθρωπιάς και πολιτικής ωριμότητας.

Μέσω  της  εθελοντικής  προσφοράς
             Αποκτάται κοινωνική ευαισθητοποίηση  και ευθύνη
             Ενδυναμώνεται η κοινωνική αλληλεγγύη και δημιουργείται νέος κύκλος   ζεστών και  αξιόλογων κοινωνικών επαφών
Προσφέρεται αίσθημα ικανοποίησης και προσωπικής πληρότητας.

Αγαπάμε τον τόπο μας,
φροντίζουμε το νησί μας
και συμμετέχουμε στην αναβάθμιση
της ποιότητας της ζωής μας.


Πώς μπορείς να βοηθήσεις:

Το  Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Δήμου Κυθήρων αποτελείται από επιμέρους τομείς στους οποίους μπορεί ο καθένας μας να συνδράμει, ανάλογα με τις δυνατότητες, τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τον χρόνο που διαθέτει:
Κοινωνική μέριμνα(Βοήθεια φτωχών, μοναχικών ηλικιωμένων στο σπίτι, (η εν λόγω δράση σε συνεργασία με την Ομάδα Κοινωνικής Φροντίδας της Μητροπόλεώς μας)Παιδικός Σταθμός Φρατσίων ( καθαριότητα, μαγειρείο).
Πολιτισμός – Αθλητισμός ( Προετοιμασία  και οργάνωση  πολιτιστικών εκδηλώσεων).
Περιβάλλον (Περιβαλλοντικές δράσεις, υιοθέτηση χώρων, καθαριότητα αλσών, οδών, πλατειών, πυροπροστασία  κ.λ.π.).
Toυρισμός ( Στελέχωση γραφείων ενημέρωσης επισκεπτών κατά τη θερινή και Πασχαλινή  περίοδο,π.χ στο Διακόφτι).
Για τις δράσεις των τομέων μπορείτε να ενημερώνεστε  από τον Υπεύθυνο Εθελοντισμού  ( Αντιδήμαρχο , κ. Νίκο Μεγαλοκονόμο) ή από την ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων .

Πώς θα γίνεις εθελοντής

Συμπληρώνοντας μια αίτηση στο Γραφείο  του Ποταμού ή στο Δημαρχείο στη Χώρα.
Αναλόγως με τον τομέα στον οποίο θέλεις να προσφέρεις, θα σου προταθεί η αντίστοιχη δράση μας.
Για πληροφορίες Ιστοσελίδα Δήμου Κυθήρων: www.kythira.gr, τηλ: 2736031213,-33219, email: kythira@otenet.gr

Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου