Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

16η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 7.7.2015 (VIDEO, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων στις 7 Ιουλίου το απόγευμα υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Ο κ. Δήμαρχος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση προς το σώμα για όλες τις τρέχουσες δραστηριότητες του Δήμου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εξής :

• Στην επίσκεψη γνωριμίας (Fam Trip) 45 εκπροσώπων μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων της Βόρειας Ελλάδας στα Κύθηρα (13 και 14 Ιουνίου) που στόχο είχε την παρουσίαση του νησιού ως νέου προορισμού. Ο κ. Δήμαρχος τόνισε τη σημασία της τουριστικής αγοράς της Β. Ελλάδας για το νησί, που ενισχύεται από τις απευθείας πτήσεις Θεσσαλονίκης – Κυθήρων με την Astra Airlines.
• Στην εκστρατεία «Αναπνέω» που έλαβε χώρα στα Κύθηρα στις 27 και 28 Ιουνίου σε συνεργασία του Δήμου με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και την Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis. 
• Στην δράση ψηφιοποίησης των ιστορικών αρχείων του Δήμου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. 
• Στην επιτυχή συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς, από την οποία προέκυψε ο καθημερινός φωτισμός του Κάστρου της Χώρας από τις 19 Ιουνίου μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου. 
• Στην ολοκληρωμένη διαφήμιση των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του νησιού μέσα από την έκδοση καλαίσθητης ενημερωτικής αφίσας. Ιδιαίτερη αφίσα εκδόθηκε και για το Σπήλαιο Μυλοποτάμου που από την 1η Ιουλίου λειτουργεί κανονικά. 
• Στην έναρξη λειτουργίας του Camping Καψαλίου, στο οποίο έχουν εκτελεστεί κατά τρόπο άψογο όλες οι εργασίες συντήρησης με ευθύνη της Αναπτυξιακής Εταιρείας. 
• Στο τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου προς τον Αναπλ. Υπουργό Μεταφορών και τον Διοικητή της Υ.Π.Α. για την έγκριση της επέκτασης της επιδοτούμενης αεροπορικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας μέχρι και τα Κύθηρα, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου κατά τα τελευταία χρόνια. 
• Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία εγκρίθηκε η πρόσληψη έξι (6) εργατών πυρασφάλειας στο Δήμο Κυθήρων διάρκειας τριών μηνών, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα. 
Αναφορικά με την σίτιση των δικαστικών αντιπροσώπων και εφορευτικών επιτροπών, επισημάνθηκε ότι η δαπάνη αυτή δεν είναι σύννομη κατά την άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς υπερβαίνει το προσήκον μέτρο και έχει ζητηθεί από πολλούς Δημάρχους να υπάρξει σαφές και συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει πλήρως τη νομιμότητα και σκοπιμότητα της συγκεκριμένης δαπάνης. Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του κεντρικού δρόμου, ο ανάδοχος έχει υποβάλει αίτημα πληρωμής του 1ου λογαριασμού που δεν έχει πληρωθεί και ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, η Διευθύνουσα Υπηρεσία της Περιφέρειας θα εισηγηθεί παράταση της προθεσμίας περάτωσης μέχρι 15 Οκτωβρίου. Δυστυχώς το έργο είναι θύμα της έλλειψης ρευστότητας στο Δημόσιο και της εν γένει καθυστέρησης που παρατηρείται στις πληρωμές τους τελευταίους μήνες, ενώ από το Δήμο ασκείται η μέγιστη δυνατή πίεση για την άμεση και έγκαιρη ολοκλήρωσή του μόλις ομαλοποιηθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. 
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση του τομέα αποκομιδής απορριμμάτων μετά την πρόσληψη του εποχιακού προσωπικού 
(που για πρώτη φορά καθυστέρησε τόσο πολύ), στην αποκατάσταση των λακκουβών με ψυχρό ασφαλτόμειγμα που συνεχίζεται αδιάκοπα, στην παραγγελία καλαθιών απορριμμάτων, καινούργιων παγκακιών και πινακίδων σήμανσης που θα παραληφθούν και θα τοποθετηθούν σταδιακά και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού. 
Το Δ.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα, ενώ ενέκρινε τις μελέτες τριών σημαντικών έργων στο πλαίσιο υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2015, που παρά την αυξανόμενη γραφειοκρατία και τη δυσμενή συγκυρία, υλοποιείται άκρως ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. ενέκρινε τις μελέτες για τα εξής έργα:
• Ανόρυξη Γεωτρήσεων Δήμου Κυθήρων, προϋπολογισμού 40.000€ με το Φ.Π.Α. (χρηματοδότηση: ίδιοι πόροι). Το έργο αφορά στην ανόρυξη τριών γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση της επάρκειας ύδατος στο νησί, στις θέσεις Σκουλαντριάνικα, Παναγία Οδηγήτρια Καλάμου, Κοκκινοχώραφα και Σύλακα. Επί του θέματος αυτού ο κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης ανέλυσε διεξοδικά την πορεία έγκρισης των αδειών γεωτρήσεων και τη σχετική διαδικασία που είχε φέρει εις πέρας η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας την τεράστια σημασία τους για την απρόσκοπτη υδροδότηση των οικισμών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ύδατος. 
• Ανακαίνιση Δημοτικών Χώρων Υγιεινής, προϋπολογισμού 25.000€ με το Φ.Π.Α. (χρηματοδότηση: ίδιοι πόροι). Το έργο αφορά στην πλήρη ανακαίνιση των Δημοτικών Χώρων Υγιεινής στον Καραβά, τα Μητάτα, την Εκκλησία των Μητάτων, την Πλατειά Άμμο και τη Χώρα. 
• Ασφαλτόστρωση οδών προς παραλίες, προϋπολογισμού 250.000€ με το Φ.Π.Α. (χρηματοδότηση: ΣΑΤΑ). Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση του δρόμου προς Καλαδί (μαζί με το Parking) και στην ασφαλτόστρωση μεγάλου τμήματος δρόμου προς την παραλία της Φυρής Άμμου και της Κακής Λαγκάδας. 
Παράλληλα ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση του Σχολείου Φρατσίων στον τοπικό Σύλλογο για έξι χρόνια καθώς και τη δωρεάν παραχώρηση ενός δωματίου στον Ξενώνα Φρατσίων προς το Ναυτικό Όμιλο για τη διαμονή προπονητή. 
Η συνεδρίαση αυτή, ήταν η τελευταία πριν την έναρξη ισχύος των πειθαρχικών ποινών που επιβλήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεπεία των οποίων, για τους επόμενους έξι (6) μήνες το Δ.Σ. θα συνεδριάζει με μειωμένη σύνθεση και θα εφαρμοστεί το άρθρο 69 παρ. 2 του Ν. 3852/2010. Αναφορικά με την ποινή της έκπτωσης που επιβλήθηκε στον κ. Μιχάλη Πρωτοψάλτη, το σώμα ενημερώθηκε ότι ο κ. Πρωτοψάλτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ως εκ τούτου σύμφωνα με το Νόμο θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του μέχρι τη έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας. 
Κληθείς ο κ. Δήμαρχος να σχολιάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης (ποινικές και πειθαρχικές) που αφορούν σε αιρετούς του Δήμου Κυθήρων δήλωσε ότι είναι λάθος, όσοι έχουν την ιδιότητα του αιρετού να χαρακτηρίζονται αυτόματα και ως «ένοχοι», λάθος που οφείλεται σε σοβαρό έλλειμμα παιδείας καθώς οι αιρετοί δαπανούν χρόνο και κόπο εις βάρος του προσωπικού και οικογενειακού τους βίου για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων της καθημερινότητας και στην πλειοψηφία τους εκτελούν τα καθήκοντά τους με αίσθημα ευθύνης και ευσυνειδησία, ενώ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα γραφειοκρατίας και παραλογισμού του Κράτους (πολυνομία, έλλειψη οργάνωσης, καθυστέρηση στις εγκρίσεις των αποφάσεων κ.λπ.) που ελάχιστοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται. Παράλληλα δήλωσε ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι ισχυρό και αδιαπραγμάτευτο στο Ελληνικό και εν γένει Δυτικό Σύστημα Δικαίου και πρέπει να διαφυλαχθεί καθώς αποτελεί την κορωνίδα της Δικαιοσύνης σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ενώ έδωσε έμφαση στην τεράστια ανάγκη συνεργασίας όλων των αιρετών προκειμένου να προοδεύσει ο τόπος, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αντιθέσεις και διαφωνίες πρέπει να γίνονται επί πολιτικών και αναπτυξιακών επιχειρημάτων, με ηπιότητα, ηρεμία, σύμπνοια και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας για το καλό του τόπου.
το video της συνεδρίασης:


Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Κάμερα - Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου