Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ & ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Οι επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή στην Α' Πειραιά και Νήσων κ. Κώστα Κατσαφάδου για το δημογραφικό πρόβλημα, τα επιδόματα των τριτέκνων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ:

Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να  επεκταθούν διατάξεις νόμων έτσι ώστε να μονιμοποιηθούν και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ  κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, το άρθρο 47 του νόμου 4440/2016 προβλέπει ότι, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το Ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να μη προσφύγει κατά δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες έχει διαταχθεί η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων στις υπηρεσίες τους, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.
Το ίδιο προβλέπει και το άρθρο 54 του νόμου 4447/2016 για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά στους ΟΤΑ.
Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι οι διατάξεις του νόμου πρέπει να προβλέπουν ίση μεταχείριση για όλους τους συμβασιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί, όπως και για συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Με τον νόμο 4440/2016 και συγκεκριμένα στο άρθρο 47, προβλέφθηκε ότι, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παραιτηθεί από την άσκηση ενδίκων µέσων ή από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων µε τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων σε υπηρεσίες του - εν προκειμένω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή σε φορείς εποπτευόμενους από αυτό, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού νομικών προσώπων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις των συγκεκριμένων συμβασιούχων να μετατραπούν πλέον σε αορίστου χρόνου.
Στο ίδιο σκεπτικό, επίσης, με τον νόμο 4447/2016, στο άρθρο 54 προβλέπεται η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά στους ΟΤΑ.
Και στις δυο περιπτώσεις, η απόφαση θα πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη ως προς την αναγκαιότητα των υπαλλήλων στους εν λόγω οργανισμούς.
Αντιστοίχως, στο Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στον ΟΑΕΔ προσλήφθηκαν πέντε υπάλληλοι για την καταγραφή, ταξινόμηση, ηλεκτρονική καταχώρηση και δημιουργία ενός διαδραστικού ηλεκτρονικού αρχείου, όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Μετά από δύο έτη εργασίας (Μάιος 2009-Μάιος 2011), ζήτησαν προσωρινή δικαστική εντολή και διατάχθηκε η προσωρινή επάνοδος τους, η οποία έληξε στις 16.12.2011. Κατόπιν, και έχοντας δουλέψει ήδη 2,5 χρόνια, προσέφυγαν δικαστικώς και δικαιώθηκαν (Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 1498/2014), με απειλούμενη μάλιστα, χρηματική ποινή του Δημοσίου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ αυτή την ώρα εκκρεμεί η εκδίκαση της Έφεσης του Δημοσίου.
Όσον αφορά δε, την αναγκαιότητα των εν λόγω υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ, είναι παραπάνω από αυτονόητη, καθώς ο ΟΑΕΔ χρήζει υπαλλήλους και μάλιστα εξειδικευμένους ηλεκτρονικά.
Επειδή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και δεν μπορεί αυτός να είναι επιλεκτικός,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πρόκειται να επεκτείνει τις διατάξεις των νόμων 4440/2016 και 4447/2016 και στην περίπτωση των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που έχουν δικαιωθεί δικαστικώς;

Πειραιάς 11 Ιανουαρίου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων

Το θέμα της πολιτικής της Πολιτείας για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας, συζητήθηκε στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου.
Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής υποστήριξε πως πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα «μία βόμβα που βρίσκεται στα θεμέλια του Κράτους και του Έθνους», καθώς οι θάνατοι είναι πλέον πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολλά. Όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Να κοιτάξουμε πώς θα δώσουμε κίνητρα σε όσους μεταναστεύουν και φεύγουν από τη χώρα, να μείνουν εδώ και να μπορέσουν να κάνουν οικογένειες. Ενδεικτικά να σας πω ότι η Ελλάδα κατέχει την 3η χαμηλότερη θέση στον ευρωπαϊκό δείκτη γεννήσεων και έχει τον υψηλότερο ρυθμό γήρανσης πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να έχω μία ξεκάθαρη θέση ότι σε σχέση με τη 2η αξιολόγηση και το μεσοπρόθεσμο, τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα των φοιτητών δε θα πειραχτούν», ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος.
Επικαλούμενος στοιχεία και έρευνες, ο Βουλευτής επισήμανε ότι σήμερα γεννιούνται κατά μέσο όρο 1,4 παιδιά ανά γυναίκα στην Ελλάδα, όταν χρειαζόμαστε περίπου 2,1 παιδιά για να κρατήσουμε τον πληθυσμό μας σταθερό.
«Πρέπει να πειστούν οι νέοι να μείνουν στη χώρα μας για να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Δεν είμαι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής. Με την φορολόγηση η ιερή πράξη του τοκετού έχει ΦΠΑ 24% και δεν είναι λαϊκισμός. Τα τρία τελευταία χρόνια η θνησιμότητα ανέβηκε στο 3,8 ανά 1000 παιδιά από 2,7 που ήταν. Είναι προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούν. Δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στους δανειστές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.
Παράλληλα, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του δημογραφικού άρχισε να εμφανίζεται από το 1990, ενώ με εντολή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκπονήθηκε η ειδική μελέτη (1992) για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
«Δυστυχώς όμως, από τις επόμενες Κυβερνήσεις δεν υπήρξε οργανωμένη και συνεχής αντιμετώπιση του ζητήματος. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2004 ήταν εκείνη που εφάρμοσε αρκετά μέτρα ανάσχεσης του δημογραφικού προβλήματος, ενώ για πρώτη φορά επέκτεινε τα μέτρα αυτά όχι μόνο στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και στις τρίτεκνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.
Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι η εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων, δίχως διάκριση για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, η φορολογία και η έλλειψη εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τους δημογραφικούς δείκτες.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων οφείλεται στην ανασφάλεια που έχει κάποιος για να κάνει παιδί και δεσμεύτηκε ότι με τη δεύτερη αξιολόγηση «δεν πρόκειται να αλλαχθεί τίποτα στα οικογενειακά επιδόματα.»

Πηγή: Γραφείο Τύπου Κώστα Κατσαφαδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου