Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΗΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

του Γιάννη Ελαφρού

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά πέντε επιστολές - εκκλήσεις προς τρεις διαφορετικούς αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος απέστειλε τα προηγούμενα 2,5 χρόνια ο δήμαρχος Κυθήρων, προειδοποιώντας για τη δραματική υποστελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση. Τα 23.500 στρέμματα καμένης γης είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων κενών στην αντιπυρική προστασία του νησιού.
Με χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής μοιάζουν οι πέντε επιστολές του δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ». «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια ακριβώς λογική αποδομείται σταδιακά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (Π.Κ.) Κυθήρων, γεγονός που μας ανησυχεί πάρα πολύ ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Το νησί μας διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις που δεν δύναται να εποπτευθούν με τόσο λίγο προσωπικό. Σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος τι ακριβώς θα γίνει; Θα αναμένουμε ώρες επί ωρών ενίσχυση από την Πελοπόννησο; Και εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της τραγικής υποβάθμισης του τοπικού Π.Κ.;». Τραγικά προφητικός ο δήμαρχος Κυθήρων απευθυνόταν στον αρχηγό του Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο στις 13 Μαρτίου 2017, στην πιο πρόσφατη από τις πέντε επιστολές. Υπήρχε και μια ιδιαίτερη αιτία τότε: δεν έφτανε που το κλιμάκιο των Κυθήρων ήταν έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένο, ένας πυροσβέστης πήρε μετάθεση για το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το οποίο περνούσε στη Fraport.
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων έχει μόνο 12 οργανικές θέσεις (για ένα κατάφυτο νησί, 278 τετραγωνικών χιλιομέτρων), εκ των οποίων συνήθως είναι καλυμμένες οι μισές! Η πρώτη επιστολή του νέου (τότε) δημάρχου προς τον (τότε) αρχηγό του Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014: «Οι ανάγκες του τοπικού κλιμακίου είναι εξαιρετικά μεγάλες, καθώς η έκταση του νησιού είναι μεγάλη, ενώ περιοδικά προκύπτουν ανάγκες επέμβασης στα γειτονικά Αντικύθηρα, που απέχουν δύο ώρες με το καράβι της γραμμής». Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί την τοποθέτηση τεσσάρων πυροσβεστών, για να καλυφθεί μέρος των έξι κενών οργανικών θέσεων.
Στις 22 Απριλίου 2016 ο δήμαρχος επανέρχεται με επιστολή προς τον αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά, που έχει αναλάβει πλέον αρχηγός Π.Σ. Το αίτημά του είναι η «άμεση ενίσχυση του προσωπικού του Π.Κ. Κυθήρων και η άμεση διακοπή όλων των αποσπάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», θέτοντας το βάσιμο αίτημα πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε νησιά πρέπει να ενισχύονται σημαντικά από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα δωρεάς ενός πυροσβεστικού οχήματος για τα Αντικύθηρα.
Στις 4 Ιουλίου 2016 ο δήμαρχος, αφού ευχαριστεί τον κ. Καρατζιά για την άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και την επιτυχημένη κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο νησί, ξαναθέτει το αίτημα της άμεσης ενίσχυσης των Κυθήρων σε πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς «σε περίπτωση ενός εκτεταμένου συμβάντος σε συνδυασμό με άσχημες καιρικές συνθήκες ... το υπάρχον προσωπικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς είναι εξαιρετικά μειωμένο για το μέγεθος και τα γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, ο δήμαρχος Κυθήρων με νέα επιστολή του ενημερώνει τον νέο αρχηγό Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο. Τη συγκεκριμένη περίοδο στα Κύθηρα βρίσκονται μόλις τέσσερις πυροσβέστες για 12 οργανικές θέσεις! Εκτός από τις έξι κενές θέσεις, υπάρχουν και δύο πυροσβέστες με απόσπαση. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση στις εκκλήσεις του δημάρχου με αποτέλεσμα την καταστροφική πυρκαγιά.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου