Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟ ''ΚΑΝΑΛΙ ΈΝΑ'' ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ”

Στην εκπομπή “Ταχείας Δράσης” όπου κάθε Κυριακή 1 - 2μμ.φιλοξενούνται σύλλογοι και σωματεία του Πειραιά με πολιτιστική και κοινωνική αποστολή, (παρουσίαση Κατερίνα Παπαγεωργίου-Τάκης Αβραμίδης πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ) καλεσμένοι στο στούντιο του Καναλιού Ένα ήταν ο πρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητας, Βρεττός Κυπριώτης, και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Παρίσης.
Στη συνέντευξη που διανθιζόταν με τραγούδια από τα Κύθηρα, δέσποζε το εξαιρετικό “εγγλέζικο” χιούμορ του κ. Κυπριώτη, και η ετοιμότητα του κ. Παρίση. Γρήγορα έγινε αντιληπτό πως, αν σε κάθε αρχή υπάρχει μια δύναμη, στην Κυθηραϊκή Αδελφότητα είναι η ενότητα και η πίστη στον κοινό στόχο, που της έχουν χαρίσει μέχρι σήμερα 124 γόνιμα χρόνια ζωής!
Είκοσι χρόνια πρόεδρος και άλλα τόσα μέλος
Ο κ. Κυπριώτης είναι πρόεδρος στην Αδελφότητα εδώ και είκοσι χρόνια, δυναμικός από τότε που εργαζόταν  σε πολυεθνικές και αργότερα στο υπουργείο Οικονομικών. Προηγουμένως ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη της. Γεννημένος στα Κύθηρα έζησε στο νησί μέχρι που τέλειωσε το σχολείο για να συνεχίσει αργότερα τη ζωή του στον Πειραιά. Μιλώντας για την πρώτη του επαφή με την Αδελφότητα τόνισε:
“Βλέπαμε στα νεανικά μας χρόνια οι συνομήλικοι μου κι εγώ, την Αδελφότητα σαν κυψέλη, δεν είχαμε τότε  κινητά, τηλεοράσεις, κομπιούτερ ούτε όμως και χρήματα για να πάμε να διασκεδάσουμε. Η Αδελφότητα ήταν ένα μέρος που αγκάλιαζε όλους τους νέους και τους έφερνε κοντά. Την αγαπήσαμε. Πηγαίναμε εκεί, λέγαμε τα προβλήματα μας, κάναμε τα παρτάκια μας, και κάπως έτσι την ζήσαμε και την πονέσαμε. Εμείς σιγυρίζαμε, εμείς σκουπίζαμε, εμείς οργανώναμε. Απ’  τη στιγμή που νοιώσαμε το αγκάλιασμα της, κρατήσαμε την ζεστασιά μέσα μας ως σήμερα και έτσι συνεχίζουμε με τα νεα παιδιά που μπαίνουν στην Αδελφότητα όπως εμείς πριν χρόνια! Με το ίδιο πνεύμα.”
124 χρόνια πολιτιστικής φιλανθρωπικής δράσης
Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς, ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1899, με πρώτο πρόεδρο τον κυθήριο βιομήχανο Ευστάθιο Δηλαβέρη, που ξεχώρισε για τις πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές δωρεές του.
Στόχος της Αδελφότητας η πολιτιστική, κοινωνική, και εκπαιδευτική συνεισφορά στα Κύθηρα, όπως και η συμπαράσταση στα προβλήματα των Κυθηρίων της παροικίας του Πειραιά και των Αθηνών.
Μεγάλη προσοχή δόθηκε επίσης από την πρώτη στιγμή στους αναξιοπαθούντες κυθήριους, όπως και στους ασθενείς, τους  άνεργους, και τους άπορους.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίστηκε κατα τη διάρκεια της συνέντευξης η σημαντική επισήμανση ξένων που ζουν στα Κύθηρα πως κάθε σημείο του νησιού σε διαφορετική εποχή θυμίζει κι ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου κι ακόμα περισσότερο πως η Κυθηραίκή Αδελφότητα Αθηνών - Πειραιώς βραβεύτηκε το 1987 για το συνολικό πατριωτικό έργο της από την Ακαδημία Αθηνών!
Από τις πιο σημαντικές και γενναιόδωρες δωρεές στην  Αδελφότητα, ήταν το 1949 από τον Βρεττό και την Τασία Μανωλέσου δυο κτιρίων στο κέντρο του  Πειραιά για την στέγαση της.Μέχρι σήμερα σ΄αυτά τα κτίρια πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις της Αδελφότητας.
Συγκεκριμένα σήμερα λειτουργούν υπό την καθοδήγηση 10μελούς Δικοικητικού Συμβουλίου τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών γυναικών, επίσης νέων και μικρών παιδιών. Ενα ακόμα τμήμα που λειτουργεί είναι το φυσιολατρικό.

Πηγή: kanaliena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου