Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΈΓΚΡΙΣΗ ΤΑ ΈΡΓΑ ΆΝΩ ΤΩΝ 50.000€

Κατόπιν απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα έργα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προϋπολογισμό άνω των 50.000 ευρώ δεν θα χρειάζονται πια την προηγούμενη έγκριση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ως εκ τούτου, η σχετική διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 3 του Ν. 2362/1995 κρίνεται αντίθετη προς το Σύνταγμα και εκπίπτει.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Στάθη στο
Capital.gr, «σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν πως είναι αντισυνταγματική και άρα ανίσχυρη η νομοθετική πρόβλεψη που θέτει ως προϋπόθεση των δαπανών που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ για τα κατασκευαστικά έργα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους και Κοινότητες), την προηγούμενη έγκριση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης». 

Οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις προσέκρουσαν στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ ενώ υπερβαίνουν και τα επιτρεπόμενα όρια εποπτείας του κράτους επί των ΟΤΑ. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση, όπως αναφέρουν, δεν συνιστά η προηγούμενη αυτή έγκριση του εποπτεύοντος γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης, όπως αναφέρουν «ως απλό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ». Για την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, «η απαίτηση σύμπραξης της κεντρικής διοίκησης για τη διενέργεια δαπάνης ύψους 50.000 ευρώ, εκτεινόμενη σε περισσότερα έτη, παρεμποδίζει προδήλως, ενόψει του ύψους της, την πρωτοβουλία, την ελεύθερη δράση και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ».

Η απόφαση αυτή αφαιρεί ένα στάδιο γραφειοκρατικής χρονοτριβής αλλά ενδεχομένως και πολιτικά υποκινούμενης επέμβασης της περιφέρειας στις υποθέσεις των ΟΤΑ. Βέβαια, η απόφαση θα πιάσει τόπο μόνο σε όσους ΟΤΑ έχουν στα σκαριά κατασκευαστικά έργα αντίστοιχου επιπέδου. Οπότε, για τον Δήμο Κυθήρων μάλλον δεν έχει προς το παρόν μεγάλη σημασία...

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 6/6/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου