Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΈΛΑΒΕ

19-9-2013

Ερώτηση
 Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα»

κ.Υπουργέ,

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας συμβάλλοντας με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην ανάπτυξή αυτής. Ειδικότερα η συμβολή του στον τομέα των εσόδων είναι κρίσιμος παράγοντας για την αποφυγή νέων επώδυνων μέτρων.

Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το φαινόμενο της ύπαρξης χιλιάδων καταλυμάτων που παρανόμως ενοικιάζονται, χωρίς να έχουν δηλαδή την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας. Ο αριθμός μάλιστα αυτός λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της συνακόλουθης μείωσης των εισοδημάτων αυξάνεται αντί να περιορίζεται. Καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά δέχτηκα κατά την επίσκεψή μου στο νησί των Σπετσών  (13-15/9) από κατοίκους και φορείς  του νησιού.

Τα διαφυγόντα έσοδα συνολικά για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως, κυμαίνονται μεταξύ τα 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επιπλέον τα χρήματα  αυτά  διογκώνουν την παραοικονομία ενώ θα μπορούσαν ως νόμιμη δραστηριότητα να δημιουργήσουν και να στηρίξουν πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Τα νόμιμα καταλύματα στερούνται επίσης σημαντικά έσοδα τα οποία στην σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητα για την βιωσιμότητα και επιβίωσή τους.

Επειδή η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων που ανταγωνίζονται ξενοδοχεία και νόμιμα καταλύματα εξελίσσεται σε μέγιστο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και συνακόλουθα για την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αντιμετωπίσει την παράνομη αυτή δραστηριότητα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Ρεπούση

Και η απάντηση:

Πηγή: Γραφείο Μαρίας Ρεπούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου