Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η Δημοτική Αρχή, κατά τα φαινόμενα, έχει μεγάλη ανάγκη από μια γερή δόση ρεαλισμού και αυτογνωσίας, γιατί μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί πως όλα γύρω της τρίζουν και καταρρέουν. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους οι κκ. δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας συνεχίζουν να πορεύονται με τόση αισιόδοξα, σφυρίζοντας στο σκοτάδι σαν να μην τρέχει τίποτα, αλλά πολύ φοβουμεθα πως όταν επιτέλους ξυπνήσουν και αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, θα είναι πια αργά.

Όπως γράφαμε τον περασμένο Ιούνιο, το επίσημο πόρισμα των ελεγκτών του κράτους συμπέρανε πως στον Δήμο Κυθήρων παρατηρείται «μη τήρηση της αρχής του υγιούς ανταγωνισμού κατά τη δημοπράτηση δημοσίων έργων». Παρατηρούνται «διαφυγόντα για το Δημόσιο έσοδα». Παρατηρείται «καταστρατήγηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης». Παρατηρείται «μη τήρηση των εκ του νόμου προϋποθέσεων από την Αναθέτουσα Αρχή [δηλ. τον Δήμο] κατά την αποδοχή εγγυητικών επιστολών». Παρατηρείται, κατά συρροήν, «κώλυμα συμμετοχής του αντιδημάρχου στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων».

Αυτά τα συμπεράσματα δεν τα συνέταξαν ούτε η αντιπολίτευση, ούτε ο καταγγέλων εργολάβος κ. Βαρούνης. Τα συνέταξαν υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για λογαριασμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς. Δεν είναι λοιπόν παίξε-γέλασε – πρόκειται για σοβαρότατες κατηγορίες οι οποίες επιφέρουν, εφόσον αποδειχθούν, σοβαρότατες κυρώσεις. Η σημερινή όμως Δημοτική Αρχή δεν δείχνει μέχρις σήμερα να έχει αντιληφθεί την πραγματική σοβαρότητα της κατάστασης αυτής, για την ίδια αλλά και για το νησί.

Την τελευταία εβδομάδα δημοσιεύθηκαν και κυκλοφόρησαν ευρύτατα δύο εμπεριστατωμένα και εκτενή άρθρα που αναφέρονται ευθέως σε«κακουργήματα της δημοτικής αρχής». Ο δημοσιογράφος Βασίλης Τζήμτσος γράφει χωρίς υπεκφυγές στο directNEWS.gr πως «Η υπόθεση θα απασχολήσει τα δικαστήρια του Πειραιά όπου έχουν παραπεμφθεί σε δίκη συνολικά 30 κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους ο δήμαρχος Κυθήρων Θεόδωρος Κουκούλης, συνολικά 20 νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, τρεις πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων, τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιά, ο εργολάβος του έργου και οι υπεργολάβοι».

Ο κ. Τζήμτσος δεν είναι σκανδαλοθήρας, ούτε έχει προσωπικά με τον κ. Κουκούλη? είναι δημοσιογράφος που έχει κάνει την ανάλογη έρευνα, και δεν μπορεί ελαφρά τη καρδία να αγνοηθούν ή να στηλιτευθούν τα όσα γράφει. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια σοβαρή πρόκληση προς τη δημοτική αρχή. Πως απαντάει όμως ο Δήμος στην πρόκληση αυτή; Όχι με στέρεα επιχειρήματα, αλλά με εκκλήσεις προς το συναίσθημα των Κυθηρίων, αποφεύγοντας να αντικρούσει μία-μία της κατηγορίες, όπως λ.χ. το ακανθώδες θέμα των εγγυητικών επιστολών. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται το σταθερό τροπάριο περί οργανωμένης λασπολογίας.

Αυτό που κυρίως κινεί την ανησυχία μας στην απάντηση του αντιδημάρχου Μιχάλη Πρωτοψάλτη είναι η επιμονή στη δαιμονοποίηση του κ. Βαρούνη. Το πρόβλημα δεν είναι εάν ο εργολάβος αυτός «δίνει λυσσαλέο αγώνα εις βάρος του Δήμου για να εξυπηρετήσει προφανώς τα προσωπικά του συμφέροντα» - θα ήταν απορίας άξιον εάν δεν φρόντιζε τα συμφέροντά του! Ούτε το κατά πόσον είναι ή δεν είναι συμπαθής ο κ. Βαρούνης, και το από που κατάγεται. Ένα και μοναδικό θέμα θα έπρεπε να απασχολεί τη δημοτική αρχή: αυτά που κατήγγειλε ο εργολάβος, έχουν ή δεν έχουν βάση; Όλα τα άλλα είναι επουσιώδη.   

Η ανευθυνότητα του χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή τις μέρες αυτές αποτυπώνεται και πάλι στο πρόχειρο και αλόγιστο δελτίο που δημοσίευσε σε απάντηση της παρατήρησής μας σχετικά με τα έργα διαπλάτυνσης του κεντρικού δρόμου στη θέση Πρυτανείο. Πρώτον, είναι ηθελημένη παραπληροφόρηση (και μάλιστα ανόητη, αφού τόσο εύκολα αποδεικνύεται το αντίθετο) το ότι «το πλάτος του δρόμο στο στενότερο σημείο του είναι 8,40 μέτρα», ενώ στην πραγματικότητα είναι μόλις 5,40 μέτρα. Δεύτερον, είναι αστείος ο ισχυρισμός πως «η νομοθεσία... εφαρμόζεται [μόνον] όταν υπάρχει χρόνος να γίνουν απαλλοτριώσεις και όταν διατίθενται πιστώσεις οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του έργου»! Η νομοθεσία είναι νομοθεσία, δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά (κάτι που αδυνατεί, μάλλον, να καταλάβει η δημοτική αρχή) και προπάντων, δεν τίθεται θέμα απαλλοτρίωσης για την εφαρμογή της απόστασης ασφαλείας στέρεων κατασκευών από την άκρη του δρόμου – πρόκειται απλώς για υποχρέωση του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Τρίτον και τελευταίον, ανακυκλώνουν με την επιμονή ανθρώπων που δεν έχουν άλλο επιχείρημα να προτάξουν, το κουρασμένο εκείνο κλαψουρισμα περί «γνωστών κύκλων καταγγελόντων».

Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία δεν έκανε καταγγελία – απλά επεσήμανε ένα από τα πολλά κακώς κείμενα, όπως και θα συνεχίσει να κάνει όποτε χρειάζεται. Όσον αφορά τις δικάσιμες υποθέσεις, θα περιμένουμε να αποφανθεί η δικαιοσύνη, αφού δεν διαθέτουμε ούτε σφαιρική πληροφόρηση, ούτε τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις. Το θέμα είναι από μια πλευρά νομικό, και δεν μας διακατέχει καμία επιθυμία να τιμωρηθούν άτομα για πράξεις που ίσως οφείλονται σε άγνοια νόμου. Η άλλη όμως πτυχή της τόσο θλιβερής αυτής για το νησί μας υπόθεσης είναι καθαρά πολιτική, και στο σημείο αυτό πρέπει να είμαστε σαφείς: μια δημοτική αρχή που επί επτά χρόνια έχει επιδείξει τέτοια συστηματική ανευθυνότητα, τέτοια απίστευτη άγνοια, τέτοια ασυγχώρητη ελαφρότητα, τέτοια υπερφίαλη έπαρση ώστε να διαβάζουμε σήμερα επικεφαλίδες όπως «Στο σκαμνί ο δήμαρχος και ακόμα 29 άτομα για 16 «γεφύρια της Άρτας» στα Κύθηρα» είναι ώρα να τα μαζέψει και να πάει σπίτι της!

Όσο για την παρατήρηση του κ. αντιδημάρχου πως «σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές και δεν φαινεται να υπάρχει ισχυρή εναλλακτική πρόταση», του συμβουλεύουμε να μην χάνει τον ύπνο του. Και εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν, και εναλλακτικά άτομα. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, κάποιοι, βρε αδελφέ, πρέπει να βρεθούν να σηκώσουν το γόητρο αυτού του νησιού από εκεί που το έχουν καταβαραθρώσει ο κ. Κουκούλης και τα παλικάρια του...


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία

Δελτίο Τύπου, 28/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου