Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Δε συνηθίζω να ανοίγω ηλεκτρονικούς διαλόγους με ανθρώπους που είναι αντίδικοι της Εγχωρίου Περιουσίας, πολλώ δε μάλλον όταν οι σχετικές υποθέσεις δεν έχουν κριθεί ακόμα οριστικώς και τελεσιδίκως. Θα κάνω όμως μια εξαίρεση, διευκρινίζοντας εκ προοιμίου ότι δεν πρόκειται να επανέλθω ούτε φυσικά να ανταπαντώ σε κάθε λογής ανεύθυνη, αδικαιολόγητη και εμπαθή μομφή στο πρόσωπό μου, από όπου και αν εκφράζεται. Εξάλλου η καλλίτερη απάντηση σε όλους αυτούς είναι η στήριξη που καθημερινά λαμβάνω από την κοινή γνώμη των νησιών μας (χωρίς φυσικά να την έχω επιδιώξει ούτε στο ελάχιστο), που με συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τη στάση που έχω τηρήσει τόσο στο ακτοπλοϊκό όσο και γενικότερα στα ζητήματα της Εγχωρίου Περιουσίας και των κοινών.

Απαντώ λοιπόν στον κ. Πάνο Χατζηγιάννη, ο οποίος στις 17 Ιανουαρίου 2014, δημοσιοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) συγκεκριμένες μομφές και κατηγορίες για το πρόσωπό μου που ξεφεύγουν πολύ από τα κοινώς αποδεκτά όρια της ευπρέπειας και του ήθους που όλοι όσοι κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις έχουν χρέος να τηρούν.

Λέει ο κ. Χατζηγιάννης επί λέξει (τα σχετικά αποσπάσματα έχουν εκτυπωθεί, επικυρωθεί και τηρούνται εις χείρας νομικού για κάθε περαιτέρω διαδικασία): «οι ακραίες θέσεις του ομιλητή… απέσπασαν χειροκροτήματα. Όμως θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ίσως να μην τον ενδιαφέρει ούτε το καράβι ούτε οι Αντικυθήριοι, αλλά η αμοιβή του δικηγόρου για την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια… Θα μπορούσε λοιπόν ο κ. Χαρχαλάκης να μας ενημερώσει πως έχει καθορισθεί η αμοιβή δικηγόρου για τις διαδικασίες αυτές και σε τι ποσό;».

Να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί είναι να αποδείξω στον κ. Χατζηγιάννη την αγάπη μου για το νησί μου, νησί για το οποίο ο κύριος αυτός αγνοεί πλήρως τις ιδιαιτερότητές του, τις ανάγκες του αλλά πάνω απ΄ όλα τις επί χρόνια συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις μου (όπως και πολλών άλλων Αντικυθηρίων βέβαια) σε αυτό. Οφείλω όμως να απαντήσω καθώς οι εμπαθείς αυτές αναφορές στο πρόσωπό μου συνιστούν άκρως συκοφαντική μομφή και είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τόσο την τιμή και την υπόληψή μου όσο και τις θέσεις μου.

Η άποψή μου για νομική οδό στο ζήτημα της ακτοπλοΐας δεν είναι ακραία θέση όπως λέει ο κ. Χατζηγιάννης.
Ακραίο είναι να προσπαθεί κανείς να δει τον Υπουργό Ναυτιλίας παρακαλώντας και ικετεύοντας.
Ακραίο είναι να αγωνιά μια ολόκληρη κοινωνία για το θέμα του Πειραιά και της Κρήτης και να μην υπάρχει καμία διάθεση μαχητικότητας από πλευράς των υπευθύνων.
Ακραίο είναι να χαρακτηρίζεται ανόητη και δικομανής μια ολόκληρη κοινωνία που συνεχώς επικροτεί τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για τη νομική οδό.
Ακραίο είναι να έχει κάποιος άποψη για τα Αντικύθηρα και τις ανάγκες τους όταν δεν έχει ιδέα για το νησί και τις ιδιαιτερότητές του.
Ακραίο είναι να προτείνει κάποιος την αλλαγή της διοικητικής υπαγωγής των νησιών μας και μάλιστα να επιμένει (τους αληθινούς λόγους θα τους μάθουμε;;;) σε αυτό.
Ακραίο είναι να μας διαβεβαιώνουν διαρκώς ότι θα λυθεί το θέμα πολιτικά και ότι κάθε διαφορετική άποψη είναι επικίνδυνη.
Ακραίο είναι να υπερκαλύπτουν το Δήμο στα αυτονόητα όλοι οι άλλοι θεσμικοί και συλλογικοί φορείς, επειδή ο ίδιος για κάποιους άγνωστους ακόμα λόγους αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε νομικές και δυναμικές ενέργειες.
Ακραίο είναι να βαφτίζουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα την στασιμότητα και τη χλιαρότητα.
Ακραίο είναι να μην υπάρχει συγκροτημένη τοπική παρέμβαση προς το ΥΕΝ και να παρακολουθούμε απαθείς πότε τη συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό, πότε του Αντιδημάρχου μόνου του, πότε του Αντιδημάρχου με τον κ. Αλοίζο, πότε όλων μαζί και πότε κανενός.


Ερωτώ λοιπόν:
Είναι ακραίος ο Αντιπεριφερειάρχης της Σάμου που προχωρά σε μηνυτήρια αναφορά κατά του ΥΕΝ για τα ζητήματα της ακτοπλοίας;

Είναι ακραίος ο Δήμος Κισσάμου που επίσης προχωρά σε δυναμικές ενέργειες;

Είναι ακραίοι όσοι συνυπέγραψαν το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας των Μυρτιδίων (του κ. Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου) που κάνει σαφή λόγο για νομική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας;

Είναι ακραίοι οι κάτοικοι της Ικαρίας και των Φούρνων;

Είναι ακραίο το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που υιοθέτησε ομόφωνα και κατά γράμμα την άποψή μου ότι οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται; Να υπενθυμίσω ότι σχετική ενημέρωση στον κ. Κατσικάρη παρείχα εγώ και όχι άλλοι που όφειλαν, και πάνω σε αυτήν την ενημέρωση εκδόθηκε η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι ακραία τα Κυθηραϊκά Σωματεία που συνυπέγραψαν όμοιο Ψήφισμα με εκείνο των Μυρτιδίων και κάνουν και εκείνα λόγο για δυναμικές νομικές ενέργειες;

Είναι ακραία δηλαδή μια ολόκληρη κοινωνία με τους θεσμούς, τους φορείς, τους συλλόγους και τους κατοίκους της;

Κανείς δεν είπε ότι τα δικαστήρια θα μας φέρουν το πλοίο και κανείς δε θεώρησε τη νομική οδό ως πανάκεια. Η νομική οδός, όμως, αποτελεί το ισχυρότερο μέσο άσκησης πίεσης προς πάσα κατεύθυνση, απείρως ισχυρότερο από την όποια πολιτική οδό, που δυστυχώς έχει μετατραπεί σε δύσβατο ανηφορικό και αποκεκομμένο μονοπάτι.

Και επειδή ο κ. Χατζηγιάννης φτάνει στο σημείο να αφήσει σαφή υπονοούμενα για την οικονομική διαχείριση των νομικών διαδικασιών, τα οποία φυσικά επιστρέφω, αφενός τον ενημερώνω ότι o Δικηγόρος ΔΕΝ έλαβε καμία αμοιβή για τη σύνταξη και αποστολή των εξωδίκων των Αντικυθηρίων προς το ΥΕΝ, αφετέρου του προτείνω να αναλάβει ο δικός του Δικηγόρος τη νομική διερεύνηση του ακτοπλοϊκού ζητήματος των νησιών μας και μάλιστα να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Χατζηγιάννης την οικονομική διαχείριση της υπόθεσης. Εγώ πάντως θα συμβάλλω οικονομικά κατά το μέγιστο δυνατό.

Δεν δίνω λοιπόν πιστοποιητικά πατριωτικής αγάπης και ενδιαφέροντος στον κ. Χατζηγιάννη, που απέχει παρασάγγας από την τραγική πραγματικότητα των Αντικυθήρων και των κατοίκων τους. Του προτείνω, όμως, όπως και σε όσους στηρίζουν τις απόψεις του, να πάει να μείνει στα Αντικύθηρα μέχρι το Πάσχα, χωρίς μόνιμο γιατρό, χωρίς σύνδεση με Πειραιά, Γύθειο και Κρήτη, χωρίς καθημερινό ζεστό ψωμάκι από τον φούρνο της γειτονιάς του, χωρίς τα διάφορα αγαθά και προϊόντα τη στιγμή που τα χρειάζεται, χωρίς τις ανέσεις που έχουν οι υπόλοιποι κάτοικοι της Χώρας μας, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που με τόση ευχέρεια χρησιμοποιεί.

Τον προτρέπω τέλος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε όσες προσωπικές αναφορές και κατηγορίες εξαπολύει συχνά δημοσίως εναντίον μου, και μάλιστα σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που παρακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι, καθώς η δημόσια συκοφαντική δυσφήμηση συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα και εγείρει και αστικές αποζημιώσεις.

Αυτά και ΔΕΝ επανέρχομαι.


Στράτος Χαρχαλάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου