Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28.11.2014

Με τη δυναμικότερη συμμετοχή των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε η παρουσία του Δήμου Κυθήρων στην 30ή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης PHILOXENIA 2014. 
Ο Δήμος εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο καθώς παρών σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης ήταν ο κ. Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ.κ. Κορώνης και Κασιμάτη, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Τραβασάρου Ειρήνη, ο αρμόδιος υπάλληλος κ. Παν. Γιαννιώτης αλλά και πολλοί Κυθήριοι που είτε κατοικούν στη Θεσσαλονίκη είτε βρέθηκαν στην έκθεση επί τούτου. Ο κ. Δήμαρχος βρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης όπου είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Ορφανό, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη και συναδέλφους του Δημάρχους από όλη την Ελλάδα.
Πριν τα εγκαίνια υποδέχθηκε στο περίπτερο του Δήμου την Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χρήστο Πάλλη και σειρά εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και του τουρισμού. Έγιναν πολλές επαφές με παράγοντες του τουρισμού και tour operators, συζητήθηκαν οι δυνατότητες πραγματοποίησης fam trips στο νησί από Ευρωπαίους δημοσιογράφους και λήφθηκε επιλεγμένο υλικό προβολής άλλων προορισμών προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καλή πρακτική για το νέο τουριστικό υλικό του Δήμου μας.
 
Ο κ. Δήμαρχος είχε σειρά επαφών με Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδας σχετικά με την ανάπτυξη του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού προς τα Κύθηρα, διαπιστώνοντας έντονο ενδιαφέρον. Επιπλέον έγιναν συναντήσεις με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα με τους οποίους συζητήθηκαν δυνατότητες αύξησης του ενδιαφέροντος του βορειοελλαδίτικου κοινού για επίσκεψη στο νησί μας και συμφωνήθηκε καταρχήν η πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης τον προσεχή Μάιο. Επίσης έγινε εκτεταμένη σύσκεψη με τους υπευθύνους της ASTRA AIRLINES και του HERODOTUS TRAVEL που συνεργάζονται για την πώληση πακέτων διακοπών από τη Θεσσαλονίκη προς τα Κύθηρα με κύριο αίτημα του κ. Δημάρχου την επέκταση της περιόδου των απευθείας πτήσεων από Θεσσαλονίκη κατά τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο, κάτι που η διοίκηση της ASTRA δήλωσε ότι θα εξετάσει με προσοχή. 
Εκτεταμένη ήταν η συνεργασία που έγινε με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χρήστο Πάλλη, τον οποίο ο κ. Δήμαρχος γνωρίζει από ετών όταν ο κ. Πάλλης ήταν Δήμαρχος Μεθάνων. Ο κ. Πάλλης παρότρυνε το Δήμο μας για διοργάνωση fam trip (ταξίδι δημοσιογράφων για τη γνωριμία με νέους τουριστικούς προορισμούς), για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις υπό τον ΕΟΤ και παρείχε σειρά συμβουλών πάνω σε ειδικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την τουριστική πολιτική του Δήμου μας. 
Στο πλαίσιο της Έκθεσης ο Δήμος μας ήταν ο μόνος συμμετέχων Δήμος που διοργάνωσε για πρώτη φορά ειδική εκδήλωση – event με θέμα το Ναυάγιο και το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Η εκδήλωση έτυχε θερμής αποδοχής και προσείλκυσε δεκάδες κόσμου, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα της ΔΕΘ. Στο πάνελ προήδρευσε ο κ. Δήμαρχος και μίλησαν: α) ο Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, β) ο Καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Σειραδάκης, γ) ο Καθηγητής Μηχανολογίας του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Ευσταθίου και δ) ο Καταδυόμενος Αρχαιολόγος κ. Αλέξανδρος Τούρτας. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν εμφανές, έγινε μεγάλη συζήτηση και προβλήθηκαν σχετικά βίντεο. Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποίησε κατά τις ημέρες της Έκθεσης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην οποία ο κ. Δήμαρχος προσκλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό. 
Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί φιλοξένησαν δηλώσεις του κ. Δημάρχου και αναφέρθηκαν στη δυναμική συμμετοχή του Δήμου μας στην Έκθεση. 
Πριν επιστρέψει στην Αθήνα, ο κ. Δήμαρχος βρέθηκε στην Αμφίπολη όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνο Μελίτο και συζήτησαν τρόπους προβολής και οργάνωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Δημαρχείο Αμφίπολης στο Ροδολίβος υπέγραψαν κοινή δήλωση που αναφέρεται στην ανάγκη των τοπικών κοινωνιών να ωφελούνται πραγματικά από τέτοιου βεληνεκούς αρχαιολογικές έρευνες όπως είναι η έρευνα στον Τύμβο Καστά και η ενάλια έρευνα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Οι δύο Δήμαρχοι επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και προέβησαν σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ μπροστά στον Τύμβο Καστά, δηλώσεις που προβλήθηκαν από όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και από πολλά ραδιόφωνα και ιστοσελίδες.

 
Το συμπέρασμα από τη φετινή παρουσία του Δήμου μας στη Θεσσαλονίκη είναι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπήρξε οργάνωση και μεθοδικότητα, έγιναν κινήσεις στοχευμένες και προγραμματισμένες και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις όλων σχεδόν των συμμετεχόντων Δήμων, που αναγνώρισαν στη φετινή μας παρουσία την καλλίτερη των τελευταίων ετών. 
Σχεδόν όλοι όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερό μας, μας έκαναν κοινωνούς των δύο σημαντικότερων προβλημάτων του νησιού, της απουσίας εσωτερικής συγκοινωνίας και της ανάγκης περαιτέρω βελτίωσης της ακτοπλοϊκής, αλλά και περιστατικών υψηλών τιμολογήσεων (δυσανάλογων της παρεχόμενης υπηρεσίας) που πρέπει να εξαλειφθούν. Άπαντες ωστόσο συμφώνησαν ότι τα Κύθηρα είναι ένας σταθερά ποιοτικός προορισμός, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για επίσκεψη στα Αντικύθηρα κυρίως λόγω της μεγάλης προβολής για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. 
Στην προσεχή 1η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης θα γίνει αναλυτικότερη αναφορά για τα αποτελέσματα της παρουσίας μας στη Θεσσαλονίκη και θα τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου για τα επόμενα έτη. 
Ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά (που συμμετείχε στην αποστολή της Θεσσαλονίκης με δικά του έξοδα) ευχαριστούν θερμότατα όλους όσοι βρέθηκαν στο περίπτερό μας και βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο καθώς και τους επαγγελματίες για τα τσιριγώτικα προϊόντα που κόσμησαν το περίπτερο και απέσπασαν για ακόμη μία φορά θετικότατα σχόλια.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου