Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 4/9 ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ...!

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη, συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα με τη διοίκηση των "Φίλων των Μουσείων Κυθήρων", ενός συλλόγου που συνέβαλε τα μέγιστα στην εκπόνηση των μελετών για το Αρχαιολογικό μας Μουσείο αλλά και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τεχνικές και λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν την εκπόνηση των μελετών αξιοποίησης του κτηρίου και του οικοπέδου του παλαιού Δ.Σ. Αγίας Πελαγίας, το οποίο είναι αναξιοποίητο και βρίσκεται στη μέση του δομημένου οικισμού, σε κομβικό σημείο. Μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του Δημάρχου μας και χάρη στην εμπιστοσύνη και την εξαιρετική συνεργασία που διέπει τη σχέση του Δήμου μας με τους "Φίλους των Μουσείων" και τους ομογενείς, οι ΦτΜ αναλαμβάνουν πλήρως την εκπόνηση των μελετών δημιουργίας στο χώρο αυτό ενός πρότυπου Ιστορικού Μουσείου για τη Μετανάστευση (Migration History Museum), το οποίο θα συμπεριλάβει όχι μόνο την ιστορία της κυθηραϊκής μετανάστευσης προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό (Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Χιλή, Αργεντινή, Η.Π.Α., Αυστραλία, Αθήνα κ.λπ.) αλλά και τη σύγχρονη μετανάστευση προς τα Κύθηρα από υπηκόους Βαλκανικών και Ευρωπαϊκών Χωρών. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το νησί μας, από αποστολέας μεταναστών πριν κάποιες δεκαετίες, έγινε πλέον υποδοχέας.
Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει στην Αγία Πελαγία ένα σημείο αναφοράς για όλο το νησί και θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την περαιτέρω προβολή της.
Οι μελέτες θα συμπεριλάβουν την πλήρη ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου, την προσθήκη νέων αιθουσών, τη δημιουργία γραφείων όπου θα στεγαστούν οι ΦτΜ και ο Σύλλογος της Αγίας Πελαγίας και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου. Η παράδοση ολοκληρωμένων μελετών στο Δήμο, θα μας επιτρέψει την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την εξαιρετική συνεργασία με τους ΦτΜ και αναμένουμε σύντομα να την επισημοποιήσουμε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας - Κατανόησης (MoU).

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου