Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ ΚΥΘΗΡΩΝ

Αντιπαρερχόμενος την ξεκάθαρη διάθεση καυστικότητας και ειρωνειών για το θέμα της πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων στο Καψάλι, διευκρινίζω τα εξής:
1. Η ράμπα ΑμΕΑ στην παραλία Καψαλίου τοποθετήθηκε με δαπάνες της Περιφέρειας Αττικής το καλοκαίρι του 2015 και κόστισε περίπου 50.000€ με το Φ.Π.Α. Το σύστημα επιτρέπει στα αμαξίδια ΑμΕΑ την πρόσβαση στη θάλασσα, αίροντας φυσικούς και λοιπούς περιορισμούς που καθιστούν απαγορευτικό το θαλάσσιο μπάνιο για τους συμπολίτες μας που πάσχουν από κινητικά προβλήματα και αναπηρία. Το σύστημα αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί παγκόσμια ελληνική πατέντα. Αντίστοιχη διάταξη έχει εγκριθεί και για την Αγία Πελαγία, όμως ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια έχει καθυστερήσει. 
2. Μετά την αρχική του τοποθέτηση που έγινε με δαπάνες της Περιφέρειας Αττικής, το σύστημα και όλη η διάταξη, απομακρύνεται, φυλάσσεται και επανατοποθετείται κάθε καλοκαίρι με δαπάνες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυθήρων και με προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου του και Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη. Ανατίθεται στην εταιρεία κατασκευής του μηχανήματος (ΤΟΒΕΑ) που έχει την απόλυτη εξειδίκευση στα θέματα αυτά, σε πανελλαδικό επίπεδο. 
3. Η διάταξη και το σύστημα λειτουργούν φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά και μέχρι την ανάρτηση της κας. Θεοδωρακάκη δεν έχει υπάρξει ούτε ΜΙΑ αναφορά ή διαμαρτυρία στο Δήμο ή το Λιμενικό Ταμείο για κακή λειτουργία, ελλειπή σήμανση ή κακής ποιότητος υποδομές στο σημείο. Μάλιστα, το 2016, η όλη διάταξη και υποδομή συνέβαλε στην απόδοση Γαλάζιας Σημαίας στην παραλία του Καψαλίου, η οποία απονεμήθηκε και το καλοκαίρι του 2017. ΚΑΝΕΝΑ παράπονο μέχρι σήμερα, ούτε προφορικά ούτε γραπτά!
4. WC ΑμΕΑ ΥΠΑΡΧΕΙ! Είναι το WC του καταστήματος "Λεμόνι" (ΘΕΡΜΑ ευχαριστώ τον ιδιοκτήτη για την γνωστή ευαισθησία του στο θέμα!) και υπάρχει σχετική πινακίδα που κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο, καθώς και διάταξη επί του σχεδιαγράμματος που έχει αναρτηθεί στον σχετικό πίνακα. Στην είσοδο της διάταξης υπάρχει σχετική πινακίδα ακριβώς όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί. Σε περίπτωση που η είσοδος αυτή αποκλειστεί από κάποιο όχημα (γεγονός όχι ασυνήθιστο για την κουλτούρα της Χώρας μας) οφείλουν όσοι οχλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Αστυνομία. Το να δεις ένα αμάξι που εμποδίζει την πρόσβαση ή τη στάθμευση οχήματος ΑμΕΑ και να το γράφεις στο facebook αντί να ειδοποιείς την αρμόδια Αρχή επιβολής του προστίμου και της νομιμότητος, δεν προσφέρει απολύτως τίποτε.

Είναι σαφές - δεν το έκρυψε ποτέ κανείς - ότι η παραλία Καψαλίου διαθέτει μόνο τις ΒΑΣΙΚΕΣ υποδομές πρόσβασης ΑμΕΑ και όχι τα μέγιστα που θα επιθυμούσαμε όλοι. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης του λιμανιού θα μας επιτρέψει να ανακατασκευάσουμε πλήρως τα δημοτικά WC στο λιμάνι δημιουργώντας και εκεί υποδομές ΑμΕΑ που τώρα δνε υπάρχουν.
Εκείνο όμως που με ενόχλησε αρκετά - έως πολύ - είναι η πρακτική του φεϊσμπουκικού κραξίματος που κατά την άποψη ορισμένων (ειδημόνων και μη) μπορεί να υποκαταστήσει τις θεσμικές διαδικασίες. Η κα. Θεοδωρακάκη θα μπορούσε να μας ενημερώσει είτε εγγράφως είτε προφορικά για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετώπισε, αντί να επιλέξει την οδό της καυστικής (μήπως και ειρωνικής;) πένας μέσω του facebook, επιτρέποντας μάλιστα να γράφονται άκριτα στο προφίλ της (κάτω από την ανάρτησή της) σχόλια ειρωνικά και υβριστικά για τους αιρετούς κυρίως από ανθρώπους που ενδέχεται και να αγνοούν πλήρως την πραγματικότητα ή την άλλη άποψη. Αυτό πραγματικά με ξεπερνά. Η ανάρτηση αυτή πέρασε την άποψη ότι η πρόσβαση και η διάταξη ΑμΕΑ στο Καψάλι υπάρχει "για τα μάτια του κόσμου", ενώ μόνο έτσι δεν είναι. Ας ερωτηθούν οι καταστηματάρχες και οι Καψαλιώτες που επί 3 χρόνια παρακολουθούν το πόσο πολύ έχει δουλέψει και εξυπηρετήσει η διάταξη αυτή. Ας ρωτήσουν το γνωστό ζευγάρι φιλοκυθήριων Ελβετών που έρχονται στο νησί 20 χρόνια το πόσο συγκινημένοι ήταν όταν είδαν και χρησιμοποίησαν τη ράμπα ΑμΕΑ στο Καψάλι (ο Ελβετός κινείται με αμαξίδιο εδώ και δεκαετίες) και μάλιστα επισκέφθηκαν επί τούτου την Έκθεση Τουρισμού της Βέρνης τον Γενάρη του 2016 καθώς και το Δημαρχείο Κυθήρων για να συγχαρούν το Δήμαρχο για τη σωστή λειτουργία της ράμπας.
Ακόμα και στην πιο καλή και σωστή κίνηση, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτιώσεων και ανάπτυξης. Ιδίως στο συγκεκριμένο θέμα θα περιμέναμε αντί για φεϊσμπουκικά κραξίματα άμεσης κατανάλωσης, μια αναλυτική γραπτή πρόταση στο Δήμο, ώστε να δούμε αν και τί μπορούμε να βελτιώσουμε, μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά και γραφειοκρατικά δεδομένα που βιώνουμε.
Συνεργαζόμαστε πάντως ήδη με τον κ. Ιγνάτιο Φωτίου, CEO της Εταιρείας TOBEA A.E. (www.tobea.gr) προκειμένου να μας υποδειχθούν - προταθούν συγκεκριμένες ενέργειες προσβασιμότητας ΑμΕΑ σε παραλίες και δημόσιες υποδομές, κυρίως στο πλαίσιο της εκπόνησης των μελετών, που ως Δήμος και Περιφέρεια αδυνατούμε να εκπονήσουμε.
Είτε με είτε χωρίς φεϊσμπουκικές παντογνωσίες, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Ας ελπίσουμε όμως, το σύστημα παιδείας μας, να χτίσει την σχετική κουλτούρα που απαιτείται και στα θέματα αυτά.





Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)
Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου