Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ''ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ'' ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-VIDEO)

 «Και αι μικραί πόλεις έχουν μεγάλας ημέρας»*
Το πρώτο μουσείο στον Ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, είναι γεγονός. Σε μια λαμπρή τελετή έγιναν σήμερα τα εγκαίνια του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερνστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.
Το Μουσείο περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων μπορεί να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν συνέβαλαν οι Δήμοι Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, οι οικογένεια Koizumi και οι Genki Miyagi, Τάκης Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν στη Λευκάδα, μπορεί να αποτελέσει ένα μονοπάτι παραγωγής πολιτισμού που θα οδηγεί τη Λευκάδα στο μέλλον.











Στην τελετή παραβρεθήκαν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, ο μορφωτικός ακόλουθος της Ιρλανδικής πρεσβείας, ο δισέγγονος του Λευκάδιου χερν, Μπόν Κοϊζούμι και η σύζυγος του Σόκο, ο διευθυντής του Αμερικάνικου Κολλεγίου, ο διεθνούς φήμης γλύπτης Masaaki Noda, το γλυπτό του οποίου ο σήμερα θα κοσμεί το χώρο του Πνευματικού κέντρου. Για τη σπουδαιότητα του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν μίλησαν ο Δήμαρχος Κώστας Αραβανής, ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γαζής, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Σολδάτος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής, ο Ιάπωνας πρέσβης και ο Μπόν Κοϊζούμι. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη συμβολή του κυρίου Τάκη Ευσταθίου, που μετά λόγου γνώσεως, χωρίς τη δική του επιμονή και προσπάθεια το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν θα παρέμενε ένα όνειρο. Επίσης τη συνεισφορά της μεγάλης καλλιτέχνιδας Μαρίας Γενιτσαρίου η οποία στην κυριολεξία «έστησε» το Μουσείο. Η Φιλαρμονική «έντυσε» μουσικά την εκδήλωση, παίζοντας τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.





και το video των εγκαινίων:

Πηγή: Βιολέττα Σάντα - aromalefkadas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου