Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΎΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Την Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Κατασκευή Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Αγίας Πελαγίας Κυθήρων» υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Το έργο, προϋπολογισμού 3.100.000 € με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και θα δημοπρατηθεί από τον Δήμο Κυθήρων με τη συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Νήσων.
Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας έργο για τον οικισμό της Αγίας Πελαγίας, που λόγω της ταχύτατης οικιστικής του ανάπτυξης και της μεγάλης συγκέντρωσης τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων, απαιτεί νέες σύγχρονες υποδομές με στόχο, όχι μόνο τις παρούσες ανάγκες, αλλά κυρίως τις μελλοντικές. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια πολυετή εκκρεμότητα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης του υπεγράφη στις 15/3/2002 ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρεία και τον τότε πρώτο Δήμαρχο Κυθήρων Αρτέμιο Καλλίγερο. Ουσιαστικά οι μελέτες παρέμειναν ανενεργές επί σχεδόν 15 χρόνια, ενώ το 2014 η τότε Δημοτική Αρχή τις υπέβαλε για χρηματοδότηση στο ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α., ωστόσο η πρόταση υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και συνεπώς απορρίφθηκε. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το έργο αυτό απασχόλησε την τελευταία δεκαπενταετία την τοπική κοινωνία καθώς αποτελούσε διαχρονική υπόσχεση τόσο των Δημοτικών όσο και των Περιφερειακών Αρχών, χωρίς όμως να υλοποιείται.
Η Περιφέρεια Αττικής, συνεργαζόμενη στενά με τον Δήμο Κυθήρων, έθεσαν το έργο ως μία από τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιού και πλέον το έργο παίρνει τον δρόμο της δημοπράτησης αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η ουσιαστική και χωρίς παρωπίδες συνεργασία οδηγεί σε απτά αποτελέσματα. Προβλέπεται η κατασκευή 4 νέων δεξαμενών 600 συνολικά κυβικών, νέων αγωγών, 177 φρεατίων ομαλής λειτουργίας και απομόνωσης, 16 φρεατίων καθαρισμού, 54 πυροσβεστικών κρουνών και όλες οι απαραίτητες συνοδευτικές εργασίες. Η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης θα ακολουθήσει τις ρυμοτομικές γραμμές του εγκεκριμένου σχεδίου του οικισμού της Αγίας Πελαγίας. Με το έργο αυτό έχει υπολογιστεί η πλήρης κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών του οικισμού μέχρι το 2050.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι υδροδοτικές δυνατότητες της Αγίας Πελαγίας, του πλέον επιβαρυμένου τουριστικά οικισμού των Κυθήρων, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο καθώς η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους (1.300.000 €) την προμήθεια και εγκατάσταση 2 μονάδων αφαλάτωσης στα Κύθηρα (μία στην Αγία Πελαγία και μία στο Διακόφτι), η μελέτη των οποίων ωριμάζει με δαπάνες του Δήμου Κυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών. Η βελτίωση των υποδομών της καθημερινότητας και κύρια του κρίσιμου τομέα της ύδρευσης αποτελεί καίρια αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής.

Πηγή: renadourou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου