Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΕΡΕΩΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ 16/12

Πρωτόγνωρες ιερές στιγμές έλαβαν χώρα το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στα Αντικύθηρα, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνος, πολιούχου και προστάτου της νήσου, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ η εις τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Διονυσίου (κατά κόσμον Κωνσταντίνου) Μάλλιου. Είναι η πρώτη φορά που τελείται το μέγα μυστήριο της χειροτονίας, στο νησί των Αντικυθήρων, τουλάχιστον κατά τη νεότερη ιστορία του νησιού.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος, πέραν του χειροτονηθέντος, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Εσταυρωμένου Κυθήρων Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Φρουμέντιος Δημητρίου, ο εφημέριος των Αντικυθήρων π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης και ο νέος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Κωνσταντίνος Μπιθιγκότζης. Παρόντες στη χειροτονία ήταν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας του νησιού κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης, η Αντιπρόεδρος κα. Αγγελική Λιγοψυχάκη καθώς και ο Πρόεδρος της ΜΚΟ "Θεόφιλος" για τις πολύτεκνες οικογένειες κ. Ιωάννης Ναυπλιώτης.
Κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας εορτάζει τους Αγίους Μόδεστο και Θεοφανώ, παλαιότατη ιερά ασημένια εικόνα των οποίων ευρίσκεται στο Ναό του Αγίου Μύρωνος, καθώς κατά το παλαιό έθος πραγματοποιούνταν λαμπρός εορτασμός του Αγίου Μοδέστου στο νησί, ως προστάτου των οικοσίτων ζώων.
Ο χειροτονηθείς θα αναλάβει σταδιακά ιερατική διακονία στα Αντικύθηρα, από κοινού με τον επί 35 έτη σεβάσμιο ιερέα του νησιού π. Αντώνιο, ενώ προοδευτικά θα διαβιεί στο Μοναστήρι του Αγίου Μύρωνος, με την προοπτική επάνδρωσής του ως Ιεράς Μονής, κάτι που θα ζωογονήσει το μικρό νησί, που φθίνει πληθυσμιακά.
Το μικρό νησί με τη μεγάλη ιστορία, παγκοσμίως ξακουστό λόγω των ευρημάτων του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων, αποτελούσε μια ανθούσα κοινωνία μέχρι πριν λίγες δεκαετίες. Διέθετε αξιόλογη αγροτική παραγωγή, ελαιοτριβείο, 7 ανεμόμυλους και ένα νερόμυλο, κτηνοτροφία και μελισσοκομία και σχεδόν 300-400 μόνιμους κατοίκους. Στην απογραφή που διενεργήθηκε το έτος 1848 και φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων καταγράφονται ως μόνιμοι κάτοικοι της νήσου, μεταξύ άλλων, και έξι (6) Ιερείς:
1.      Γεώργιος Ανδρόνικος του Ιωάννου, ετών 80
2.      Εμμανουήλ Κυνηγαλάκης, ετών 71
3.      Γεώργιος Πλουμίδης, ετών 50 (με την ένδειξη Αρχιερατικός Επίτροπος)
4.      Ηλίας Γαλανάκης του Γεωργίου, ετών 54
5.      Σταυριανός Βενεράκης του Εμμανουήλ, ετών 72
6.      Νικόλαος Βενεράκης του Σταυριανού, ετών 30 (υιός του ανωτέρω)
Επίσης, στην ίδια απογραφή αναφέρεται και μια μοναχή στη νήσο υπό τα εξής στοιχεία:
Ζαμπία, ετών 80, καλογραία.
Το μοναδικό γεγονός της χειροτονίας Ιερέως στα Αντικύθηρα αποτελεί αναμφίβολα ένδειξη της Θείας Πρόνοιας για το νησί αυτό και Θείο Μήνυμα για την ανάσχεση της πληθυσμιακής του συρρίκνωσης, και όπως τόνισε και ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων στην ομιλία του προς το νέο Ιερέα π. Διονύσιο, αποδεικνύει τη διαρκή φροντίδα του Ιερομάρτυρος Αγίου Μύρωνος για τον τόπο του.









Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτό: Ανδρέας Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου