Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΒΑΖΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ» ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ! - ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Δώδεκα χρόνια μετά από την πρώτη φορά που «έσκασε» το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα, αυτό επανήλθε μόλις το μήνα που πέρασε και έδωσε πάλι αφορμή σε νέο γύρο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει τότε. (Η δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ. για το ίδιο θέμα έγινε στις 25 του μήνα και σε αυτήν αναπτύχθηκαν οι θέσεις του Δημάρχου και των συμβούλων, με συμμετοχή και του κοινού και με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Εδώ καταγράφεται το αναλυτικό θέμα που ετοίμασαν τα «Κ» για τις ανεμογεννήτριες).
Το Φεβρουάριο του 2008 είχε γίνει γνωστό ότι εταιρείες ζήτησαν έγκριση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Κύθηρα. Σημειώνουμε ότι τότε το καθεστώς αδειοδότησης ήταν διαφορετικό και υπήρχε απόλυτη απαγόρευση σε Ζώνες Προστασίας και  περιοχές Natura. Οι πρώτες κάλυπταν μεγάλη έκταση (από Μυλοπόταμο μέχρι Μουδάρι) και οι δεύτερες μικρή σχετικά έκταση σε Δραγονέρες, Αβλέμονα και όμορες περιοχές (είχαμε δημοσιεύσει σχετικούς χάρτες). Τότε είχαν ξεσπάσει ισχυρές αντιδράσεις και, είναι αλήθεια, υπήρχε και σοβαρό έλλειμμα  ενημέρωσης, το οποίο είχε επηρεάσει και τον τύπο. (Όσον μας αφορά έχουμε κάνει σχετική ….αυτοκριτική τον Ιούνιο 2017 και λίγο αργότερα). Τότε, πάντως, το θέμα δεν είχε προχωρήσει, όχι εξ αιτίας των όποιων αντιδράσεων, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Το παραγόμενο ρεύμα έπρεπε να διοχετευθεί στο δίκτυο και να «φθάσει» στους Μολάους, όμως μέχρις εκεί δεν υπήρχε ικανοποιητικό δίκτυο μεταφοράς με τις απαραίτητες προδιαγραφές και αυτό έπρεπε να γίνει και να το πληρώσει κάποιος. Οι εταιρείες δεν είχαν διάθεση για κάτι τέτοιο και η ΔΕΗ δεν είχε κονδύλια. Αυτά, τουλάχιστον, είχαν αναφερθεί τότε και επαναλαμβάνονται με κάθε επιφύλαξη. (Όσον αφορά όσους εμφανίζονται τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατηγορούν την τότε δημοτική αρχή για το χειρισμό της να πούμε ότι μπορεί να είχε πολλά, όμως στο θέμα αυτό δεν είχε προχωρήσει λάθος, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε). Τώρα, το θέμα επανήλθε μετά την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να διακόψει εντελώς την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη για περιβαλλοντικούς λόγους και να αυξήσει αυτήν από αιολική ενέργεια και γενικά από ΑΠΕ. Όμως, για να μην νομίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν ξαφνικά μόλις χθες, η χώρα μας είχε σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια προς αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όσον αφορά την αιολική ενέργεια μπορούμε να δούμε την πορεία αύξησής της εδώ. Από το 2007 που είχαμε 875 μεγαβάτ (ΜW) είχαμε (σε μεγαβάτ): (Πηγή: ΗWEA wind energy statistics)
2015                 2016                 2017                 2018                 2019
2.135                2.368                2.650                2.849                3.576
Σύμφωνα με την ΕΛΕΑΤΕΝ το καλλίτερο έτος για τη λειτουργία αιολικών πάρκων ήταν το 2017 όταν προστέθηκαν στο σύστημα 282MW 12% πάνω από το 2016, ενώ το 2019 είχαμε 727MW  επιπλέον και η συνολική συμμετοχή της αιολικής ενέργειας έφθασε το 14%. Για μία σύγκριση σε ανεμογεννήτριες, το 2018 προστέθηκαν 103 και το 2019 ακόμη περισσότερες, με τις εγκαταστάσεις μεγάλων αιολικών πάρκων σε Κρήτη, Καφηρέα κ.α., ενώ είχαμε και σε πολλά νησιά των Κυκλάδων πρόσφατες αδειοδοτήσεις ή εγκαταστάσεις από παλαιότερες άδειες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Πηγή: kythiraika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου