Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2020, στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο, υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους αρμοδίους Έλληνες Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα (Υπ. Οικονομικών) και Χρίστο Δήμα (Υφυπ. Ανάπτυξης) η σύμβαση χρηματοδότησης για την ίδρυση της εθνικής ερευνητικής δομής «Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ – PANGEA» στο νησί των Αντικυθήρων και σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί το «ΠΑΓΓΑΙΑ» με 22,6 εκατομμύρια Ευρώ.
Στη σεμνή τελετή, ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή Δημάρχου κ. Χαράλαμπο Σούγιαννη, ο οποίος προσκάλεσε τους αρμοδίους Υπουργούς και τα στελέχη της ΕΤΕ να επισκεφθούν τα Αντικύθηρα.
Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο που ξεκίνησε να καταρτίζεται πριν 3 περίπου χρόνια και υποστηρίχθηκε από το Δήμο μας και την τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή. Προβλέπεται η κατασκευή επιστημονικών υποδομών και εγκαταστάσεων που θα μελετούν και θα αναλύουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σε όλες του τις εκφάνσεις αλλά και τις γεωεπιστήμες συνολικά. Το μόνιμο προσωπικό που θα υπάρχει στο «ΠΑΓΓΑΙΑ» θα αλλάξει ριζικά την σημερινή φθίνουσα πληθυσμιακή εικόνα του μικρού νησιού.
Το ΕΑΑ θα αποκτήσει μόνιμη βάση και στο νησί των Κυθήρων, συνεργαζόμενο στενά με το Δήμο μας.
Είμαι ευτυχής και συγκινημένος που το εθνικής σημασίας αυτό εγχείρημα λαμβάνει χώρα στο νησί μου και επί δημαρχίας μου. Κυρίως γιατί θεωρώ ότι το Ελληνικό Κράτος «χρωστάει» στα νησιά όπως τα Αντικύθηρα και κυρίως στους ακρίτες κατοίκους τους.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημόσια τον Πρόεδρο του ΕΑΑ, Καθηγητή κ. Μανώλη Πλειώνη και τον ερευνητή του ΕΑΑ Βασίλη Αμοιρίδη για την τεράστια προσωπική τους συμβολή σε αυτήν την επιτυχία, όπως και όλο το προσωπικό και τους ερευνητές του ΕΑΑ.
Καλή αρχή!




Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου