Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ: CANYONING ΣΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο κυκλοφόρησε με θέμα την κατάβαση των φαραγγιών των Κυθήρων, το οποίο αποτελεί παράλληλα και ένα ‘εργαλείο’ ανάπτυξης της δραστηριότητας αυτής στα Κύθηρα. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γιάννης Μπρομοιράκης, εκπαιδευτής και ιδρυτής του Π.Ο.Ε.Φ. (Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης & Εξερεύνησης Φαραγγιών), με βαθιά γνώση του αντικειμένου και ανάλογες εκδόσεις για τα φαράγγια της Κρήτης.
Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) υποστήριξε την έκδοση του βιβλίου στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Φαραγγιών. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν Τεχνικό Οδηγό κατάβασης φαραγγιών (canyoning) για τα Κύθηρα με περιγραφές, χάρτες, τεχνικά στοιχεία και εκπληκτικές φωτογραφίες για 7 διαδρομές: Μυλοπόταμος Ι, Μυλοπόταμος ΙΙ, Κάκκαβος, Περιστεριώνας, Κακιά Λαγκάδα, Ρόζωνες και Βαθύ Λαγκάδι.
Για το συγγραφέα, με 1500 καταβάσεις στο βιογραφικό του και αποστολές σε πάνω από 20 χώρες, τα Κύθηρα, αν και μικρό νησί, μπορούν να γίνουν προορισμός canyoning. «Τα Κύθηρα είναι ένας τόπος μαγικός» και οι 7 καταβάσεις φαραγγιών που περιέχει το βιβλίο είναι «μικρά διαμαντάκια»  που θα κάνουν γνωστά τα Κύθηρα στο κοινό της διάσχισης φαραγγιών και στους επαγγελματίες που διοργανώνουν ομάδες και ταξίδια τέτοιου είδους.
Το βιβλίο αυτό, μπορεί να απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις του αθλήματος, που είναι εκπαιδευμένοι στις τεχνικές κατάβασης και διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό, αλλά προσφέρει και στους υπόλοιπους αναγνώστες μαγευτικές εικόνες από τα άγνωστα άγρια τοπία των Κυθήρων. Τα Κύθηρα, είναι ένα ήπια ανεπτυγμένο νησί, όπου σύμφωνα με τον κ. Μπρομοιράκη «η φύση είναι παντού και τα κτίρια είναι ενταγμένα αρμονικά στο περιβάλλον». Το γεγονός αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, που, εν αντιθέσει με τον μαζικό τουρισμό, δίνει αξία στον τόπο και την κληρονομιά του αλλά και στηρίζει περισσότερο την τοπική οικονομία.
Το ΚΙΠΑ εργάζεται για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Κύθηρα, πέρα από τα στενά όρια του Ιουλίου και του Αυγούστου, που να μην αλλοιώνει τον χαρακτήρα του νησιού. Στόχος είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου των Κυθήρων αλλά και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους στο νησί. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση & τον Άνθρωπο (MedINA), τοπικές επιχειρήσεις και φορείς και σε συνδυασμό με το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μονοπατιών Kythera Trails και το πρώτο αναρριχητικό μονοπάτι Via Ferrata, το ίδρυμα αναδεικνύει το νησί ως έναν προορισμό βιωματικού τουρισμού.
Το βιβλίο διατίθεται στα Κύθηρα από το ΚΙΠΑ και θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία του νησιού.



Πηγή: Ρήγας Ζαφειρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου