Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κας. Βάσως Μπόγρη, του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και των Διοικητών των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών του νησιού έλαβε χώρα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα Κύθηρα, με πιστή τήρηση των ειδικών μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού. Στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου, όσο και στην επακολουθήσασα Επιμνημόσυνη Δέηση στην Πλατεία Στάη Χώρας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ τους μαθητές του νησιού εκπροσώπησαν οι Σημαιοφόροι με τους Διευθυντές των Σχολείων.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων, εξεφώνησε εντός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, τον ακόλουθο πανηγυρικό λόγο:
Γιορτάζουμε σήμερα μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δυστυχώς χωρίς τις καθιερωμένες τιμητικές εκδηλώσεις, τις παρελάσεις και τη συμμετοχή των πολιτών.
80 χρόνια πέρασαν από εκείνο το μοναδικό ιστορικό ορόσημο, όταν ένας μικρός λαός στην άκρη της Βαλκανικής τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του στον Άξονα και να κάνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου να μιλούν για αυτόν με λόγια διθυραμβικά.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που γιορτάζει την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου, που γιορτάζει τον πόλεμο και όχι την απελευθέρωσή της, ακριβώς επειδή ούτε για μια στιγμή δε λύγισε μπροστά στην ιταλική απειλή και την αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή των στρατευμάτων κατοχής. Γι΄ αυτό το νόημα του 40 στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων ήταν πάντα μοναδικό και καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή μας που οι αξίες δοκιμάζονται και χλευάζονται.
Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό νόημα του 40 σήμερα, 80 χρόνια μετά; Το πρώτο και κύριο ότι είναι η αγάπη προς την πατρίδα είναι τιμή και όχι ψόγος όπως κάποιοι επιθυμούν. Ότι ο σεβασμός στα εθνικά σύμβολα είναι υποχρέωση και όχι αναχρονισμός. Ότι όποιος τιμά και σέβεται την πατρίδα και τα ιδανικά του έθνους μας δεν είναι εθνικιστής αλλά πατριώτης. Ότι η βεβήλωση εθνικών συμβόλων δεν αποτελεί δικαίωμα γιατί τέτοια δικαιώματα στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν.
Δυστυχώς σήμερα έχει φουντώσει το κίνημα του ισοπεδωτικού διεθνισμού. Της άποψης δηλαδή ότι πρέπει όλα να γίνουν ένα, ιστορία, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, εθνικές αρχές και αξίες, να ξεχαστούν και να σβήσουν με το αστήρικτο επιχείρημα ότι καλλιεργούν τις εντάσεις ανάμεσα στους λαούς. Κίνημα αντίστοιχο με τον θρησκευτικό οικουμενισμό, αμφότερα αποτελούν τους σύγχρονους οδοστρωτήρες που έρχονται να εξαλείψουν τα ιστορικά γεγονότα και την συλλογική μνήμη. Λαός χωρίς μνήμη, όμως, είναι λαός χαμένος. Και είναι δικό μας χρέος να υψώσουμε ανάστημα απέναντι σε όσους προσπαθούν να ποτίσουν την ελληνική κοινωνία με την άποψη ότι όποιος μιλάει για έθνος, πατρίδα και θρησκεία, όποιος τιμά τη Σημαία και ίσταται ακίνητος στον Εθνικό Ύμνο είναι – άκουσον άκουσον – αναχρονιστής, ντεμοντέ ή ακόμα και φασίστας. Τους πραγματικούς φασίστες, αυτούς που εισέβαλαν σαν σήμερα πριν 80 χρόνια στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τους κατατρόπωσαν όμως άνθρωποι που πίστευαν σε αρχές, αξίες και ιδανικά που εμείς σήμερα ξεχνάμε. Αυτή είναι η απάντηση σε όλους όσοι ταυτίζουν τον πατριωτισμό με την ακρότητα.
80 χρόνια μετά το 40 και λίγους μήνες πριν γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, λέμε ένα μεγάλο και βροντερό ΟΧΙ σε όποιον επιχειρεί την υπέρβαση των κόκκινων εθνικών μας γραμμών σε κάθε επίπεδο: ιδεολογικό, πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ισοπέδωση και την κονιορτοποίηση των εθνικών μας ιδανικών που κάποιοι επιχειρούν. Μόνο με αυτή τη στάση τιμούμε πραγματικά τους χιλιάδες ήρωες του 1940. Στα εθνικά θέματα, στις εθνικές γραμμές, στις εθνικές αξίες και ιδανικά, στην τιμή της ιστορίας και των ηρώων μας δεν υπάρχουν μισόλογα, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχουν «ναι μεν αλλά». Υπάρχει μόνο μία υπεύθυνη πατριωτική στάση, αυτή του καθημερινού αγώνα απέναντι σε φασιστικές ισοπεδωτικές πρακτικές από όπου και αν προέρχονται.
Και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον ολόκληρη η Ευρώπη, με μπροστάρη τη Γαλλία, έχει πλέον αντιληφθεί ότι πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις εθνικές ιδιαιτερότητες των Κρατών της αν θέλει να μην ισοπεδωθεί πλήρως από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Πόσο επίκαιρα λοιπόν τα μηνύματα των Ελλήνων ηρώων του 40, σήμερα, για όλη την Ευρώπη!
Ας ευχηθούμε το παράδειγμα των ηρώων του 40 να μην σβήσει ποτέ, κυρίως από τη συνείδηση της νέας γενιάς, στην οποία πρέπει επιτέλους να διδάξουμε σωστά την ιστορία, να διδάξουμε σωστά την τιμή προς την πατρίδα και να τους δώσουμε τα εφόδια να αντιμετωπίζουν πάντα στη ζωή τους τους σύγχρονους φασισμούς που μας πολιορκούν ένθεν, κακείθεν και άνωθεν.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!
ΖΗΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!
ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!




Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου