Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΡΙΛΙΓΚΙΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 11/11


Αφορμή για την τοποθέτησή μου αυτή είναι η ανάρτηση του κ. Νώντα Σταμάτη σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη και κυρίως η εξής αναφορά του: «οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Διακοφτίου καμία ανταποδοτικότητα δεν απολαμβάνουν ανάλογη της οικονομικής τους επιβάρυνσης τόσο σε επίπεδο Υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο επενδύσεων από την ίδια κατηγορία».
Διευκρινίζω ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φριλιγκιανίκων στην οποία ανήκει και το Διακόφτι ότι η παραπάνω αναφορά αποτελεί ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ εκτίμηση του κ. Σταμάτη και δεν απηχεί τις απόψεις της Κοινότητας, εμού προσωπικά, άλλου φορέα ή και της πλειοψηφίας των κατοίκων στο Διακόφτι.
Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ήρθε πολύ περισσότερος κόσμος από ότι περιμέναμε και ο Δήμος ανταποκρίθηκε με αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις της σεζόν. Προσωπικά είχα καθημερινή επικοινωνία με όλους τους Αντιδημάρχους αλλά και με το Δήμαρχο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της περιόδου. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για την επάρκεια νερού, για την καθαριότητα και το φωτισμό.
Για το Διακόφτι έχει υπογραφεί η σύμβαση για την προσωρινή υποστύλωση της Γέφυρας (24.000€) και έχουν δεσμευτεί τα χρήματα για τις οριστικές μελέτες αποκατάστασης (75.000€). Μέσα στο μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση για την παιδική χαρά ενώ αναμένεται η μελέτη από την Περιφέρεια για τη δημοτική οδοποιία που έχει συμπεριλάβει ασφαλτοστρώσεις μέσα στον οικισμό. Το καλοκαίρι του 2021 το Διακόφτι θα διαθέτει πλέον και μηχάνημα Seatrack για την πρόσβαση των ΑμΕΑ στη θάλασσα. Για το 2021 προβλέπεται η αντικατάσταση του φωτισμού από το λιμάνι μέχρι τη γέφυρα με σύγχρονα φωτιστικά led. Το σημαντικότερο βέβαια για το Διακόφτι είναι η μονάδα αφαλάτωσης που θα δημοπρατηθεί στους επόμενους μήνες και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης ενός γρήγορα αναπτυσσόμενου οικισμού.
Ως Πρόεδρος της Κοινότητας από το 2019 έχω αντιληφθεί ότι είναι αδύνατον να γίνουν ταυτόχρονα έργα σε όλους τους οικισμούς του νησιού. Συνεργάζομαι στενά με τη Δημοτική Αρχή και είμαι ικανοποιημένος γιατί προχωράμε σημαντικά έργα που είναι απαραίτητα στον οικισμό, πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής και των πραγματικών δυνατοτήτων του δημοτικού προϋπολογισμού.

Βαγγέλης Νοταράς
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Φριλιγκιανίκων
Φωτογραφία αρχείου: Παναγιώτη Μπαχτή

Παρακάτω σας παραθέτουμε ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Σταμάτη στο facebook:
«Αγαπητοί φίλοι , με την ευκαιρία της λήψης της ετήσιας απόφασης καθορισμού των Δημοτικών Τελών από το Δημοτικό Συμβούλιο δηλ. της επιβάρυνσης των κατοίκων και των Επιχειρήσεων για τις ανταποδοτικές Υπηρεσίες ...Καθαριότητα ..Ηλεκτροφωτισμό κλπ και μετά από μια ενδιαφέρουσα και γενναία πρόταση μείωσης τους από τον Δημοτικό Σύμβολο κ. Νίκο Μαγουλά από τον Συνδυασμό ''ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ " και σύσσωμη την αντιπολίτευση ..Καταθέτω και εγώ την άποψη μου με δεδομένο ότι μεταξύ των άλλων οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Διακοφτίου καμία ανταποδοτικότητα δεν απολαμβάνουν ανάλογη της οικονομικής τους επιβάρυνσης τόσο σε επίπεδο Υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο επενδύσεων από την ίδια κατηγορία ...... Epaminondas Stamatis
Με ανησυχεί ιδιαίτερα η εμφανής δια γυμνού οφθαλμού
προχειρότητα και σύγχυση, μέσα σε ένα σύννεφο αοριστίας και γενικότητας που αντιμετωπίζεται το θέμα των Ανταποδοτικών Δημοτικών Τελών. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι επιτέλους έστω και έτσι ανοίγει μια συζήτηση που θα μας ανοίξει τα μάτια....Όχι τίποτα άλλο αλλά το που πηγαίνουν τα λεφτά μας και με βάσει ποιες αρχές γίνεται η κατανομή τους. Σε αυτό όμως θα επανέλθω...Έμαθα όμως ότι υπάρχει ένα νησί που λέγεται ....Κυθηρόσκιαθο με τα Έσοδα της Σκιάθου και τα Έξοδα των Κυθήρων και ότι δεν μπορεί να γίνει καμμιά σύγκριση.. Μέγα λάθος ...για τον απλούστατο λόγο ότι τα έσοδα και τα έξοδα πρέπει να είναι απολύτως Ισοσκελισμένα..Λες και το 1.000.000 !!!Τουρίστες της Σκιάθου δεν πετάνε σκουπίδια και δεν επιβαρύνουν συνολικά τις υποδομές του νησιού αναλογικά με την Παραμονή τους .... έτσι δίνουν τα λεφτά τους και εξαφανίζονται...... Απλά , για να γίνει κατανοητό ,τα έξοδα των ανταποδοτικών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις ανελαστικές δαπάνες ( Μισθοδοσία -καύσιμα ΄-συντήρηση οχημάτων κ.λ.π ) και στο επενδυτικό κομμάτι (αγορά αυτοκινήτων ,εξοπλισμού ...εγκαταστάσεις, ηλεκτροφωτισμού ..κλπ ) . Τι κάνουμε λοιπόν αυτή τη χρονιά ;;;;; στο μέτρο του δυνατού πάμε το επενδυτικό κομμάτι προς τα πίσω, αν δεν μπορούμε να βρούμε από αλλού λεφτά - για να διευκολύνουμε τον κόσμο
και τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις απανωτές κρίσεις...και βοηθάμε να βγούμε όλοι μαζί από ...την ΤΡΥΠΑ! Γιατί σας βεβαιώνω εκ πείρας ότι στα ανταποδοτικά μπορεί να κρύβεται ..η πιο .σκληρή και πολλαπλή φορολογία (προσθέτοντας ...προυπολογιζόμενες ...ανύπαρκτες και μη πραγματοποιούμενες δαπάνες ,μέσα στη χρήση αναφοράς).......αλλά και Ταξική συμπεριφορά....!!!!.Προτείνω με νηφαλιότητα και καλή διάθεση από όλους μας ..να ξαναδούμε το θέμα ..(Πάντως θα επανέλθω με λεπτομέρειες. Το θεωρώ υποχρέωση μου !!!)
''Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στο mega «για να ισοσκελιστούν οι απώλειες των Δήμων από τα δημοτικά τέλη που δεν θα εισπραχθούν, το ΥΠΕΣ έδωσε 60 εκατομμύρια έκτακτη επιχορήγηση στην Αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται στην ουσία για τη δεύτερη δόση της έκτακτης επιχορήγησης προς τους δήμους, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον ΥΠΕΣ τον περασμένο Αύγουστο. Όταν, δηλαδή, δεν υπήρχε στον ορίζοντα δεύτερο LOCK DOWN....''»

Diakofti.gr - facebook

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟΝ Κ. ΝΟΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΉ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΏΝ ΠΟΥ ΓΙΝΌΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΊΑ ΦΟΡΆ ΤΗΝ ΕΥΔΟΜΑΔΑ...ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΤΟΝ ΔΉΜΑΡΧΟ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΆΘΕ 10 ΜΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΒΛΈΠΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΤΕ ΠΆΝΤΑ ΒΛΈΠΕΤΕ ΤΑ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΊΣΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ.. ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ ΔΙΟΊΚΗΣΗ
    ΔΕΝ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΊΠΟΤΑ ΠΑΡΆ ΜΌΝΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΟΎΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΝ ΚΆΤΙ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ ΑΠΌ ΕΜΑΣ. ΜΠΡΆΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή