Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - Η ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Στις 23 Νοεμβρίου είχα την τιμή να συμμετάσχω στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και να εισηγηθώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής επί του Σ/Ν του Υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο "Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις".
Είχε προηγηθεί διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων με τηλεδιάσκεψη κατά την οποία πολλοί συνάδελφοι δήμαρχοι νησιών εξέφρασαν τις απόψεις τους επί του Σ/Ν καθώς και επί ειδικότερων ζητημάτων νησιωτικής πολιτικής.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα υιοθετώντας τις προτάσεις μας. Μέσα σε αυτές, αποδέχθηκε την πρότασή μου σχετικά με την αναγκαιότητα επίλυσης του τεράστιου προβλήματος που έχουν δημιουργήσει στη διαδικασία νομιμοποίησης των λιμανιών οι δασικοί χάρτες, που έγιναν κυριολεκτικά "στο πόδι", χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη παλαιότερες αποφάσεις της Διοίκησης, χωρίς καμία κοινή λογική. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε μάλλον «τιμωρητικά» χωρίς κανένας να ξέρει το γιατί. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι δασικοί χάρτες εμφανίζουν με τον χαρακτηρισμό "ΔΔ" (ανέκαθεν δασικού χαρακτήρα) δημόσιες και κοινωφελείς υποδομές όπως λιμάνια, δρόμους, υποδομές ύδρευσης (δεξαμενές, αντλιοστάσια κ.λπ.) και διαχείρισης λυμάτων κ.λπ. δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλους τους Δήμους της Χώρας.
Ματαίως προσπαθούσαμε επί χρόνια να πείσουμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Φάμελο ότι οι υποδομές δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα έπρεπε να εξαιρεθούν της ανάρτησης. Εκείνος όπως και όλη η τότε Διοίκηση μας αντιμετώπιζαν με καχυποψία, επειδή – άκουσον άκουσον – ζητούσαμε να αποχαρακτηριστεί το λιμάνι Διακοφτίου από δασικό ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία νομιμοποίησης!
Θα επανέλθω στο θέμα με πάρα πολλά στοιχεία που θα εκθέσουν "εχθρούς και φίλους".








Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου