Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Ο ΞΑΦΝΙΚΟΣ ''ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ'' ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ

Οι εικόνες του ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ να χτυπιέται απ' την κακοκαιρία στο λιμάνι της Νεάπολης, την περασμένη Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, προκάλεσαν σοκ και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία των Κυθήρων. Το ποιός ευθύνεται για το περιστατικό και για τις ζημιές που έπαθε το πλοίο, είναι καταλλητότεροι και πρέπει να το ερευνήσουν οι λιμενικές αρχές και η εταιρεία.
Εμείς θα σταθούμε στο γεγονός πως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ξαφνικά θα βρεθούν σχεδόν αποκομένα από την κοντινή τους στεριά, για τουλάχιστον δυόμιση εβδομάδες, αυτό προκύπτει απ' το Δελτίο Τύπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που μας ενημέρωσε πως το πλοίο καλώς εχόντων των πραγματων θα επιστρέψει στα δρομολόγια στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα δεν έκανε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη αντικατάσταση του πλοίου γι' αυτό το διάστημα.
Η σύνδεση με την Πελοπόννησο είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας και στο κομμάτι της τροφοδοσίας/εμπορίου και στο κομμάτι της προσβασιμότητας και κυρίως στο κομμάτι της ασφάλειας των μόνιμων κατοίκων. Και παλαιότερα έχουμε ανεφερθεί στην προβληματική κατάσταση που δημιουργείται κατά τη διαρκεια του Χειμώνα, οταν διακόπτεται εντελώς για δυο μήνες η σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τη Νεάπολη (βλ. ΕΔΩ) και πως το ένα επιδοτουμενο δρομολόγιο από και προς το Γύθειο, δεν αρκεί.
Εξ' αφορμής αυτού του δυσάρεστου γεγονότος, ήρθε η στιγμή ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να κάνει πράξη το αυτονόητο, να εγκρίνει άμεσα και δεύτερο επιδοτούμενο δρομολόγιο από και προς το Γύθειο, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που ήδη έχουν αιτηθεί άλλωστε με αποφάσεις τους τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Κυθήρων και Ανατολικής Μάνης (βλ. ΕΔΩ). Παράλληλα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο για τους δύο μήνες που το τοπικό πλοίο βγαίνει στην ετήσια ακινησία του τα νησιά μας να μην αποκόπτονται εντελώς από την Νεάπολη, κάτι που μπορεί να γίνει με την δρομολόγηση πλοίου αντικατάστασης, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (αυτό αντίστοιχα πρέπει να ισχύει και για την κάλυψη των περιφερειακών γραμμων από Πειραιά - Κρήτη - Γύθειο).
Τώρα είναι η στιγμή που οι Βουλευτές της Περιφέρειάς μας, η Αντιπεριφέρεια Νήσων, ο Δήμος Κυθήρων αλλά και όλοι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι, πρέπει να πιέσουμε πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες και να διεκδικήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση που μας αξίζει.

Παναγιώτης Μπαχτής
TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου