Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» 13/3

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), τη Δευτέρα 13/03/2023 πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση του ΕΑΑ με τον Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων, με θέμα «Η Επιστήμη της Αστρονομίας διαμέσου των αιώνων», για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου του νησιού. Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα «Δημήτριος Στάης» - Κυθηραϊκός Σύνδεσμος (Χώρα), συμμετείχαν πάνω από 70 μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, καθώς και τοπικοί φορείς.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές των Κυθήρων για σημαντικούς χρονικούς σταθμούς στην ιστορία της Αστρονομίας ξεκινώντας από τα αρχαία αστρονομικά όργανα (Μηχανισμός Αντικυθήρων), στην επανάσταση του τηλεσκοπίου με τον Γαλιλαίο έως την σύγχρονη αστρονομία με τα μεγάλα επίγεια και δορυφορικά τηλεσκόπια που έχουν αποκαλύψει εκπληκτικά φυσικά φαινόμενα στο Σύμπαν. Υπήρξαν επιπλέον δύο ομιλίες, για τη νέα εμβληματική υποδομή «Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα – ΠΑΓΓΑΙΑ», που συστήνεται από το ΕΑΑ με τη στήριξη του Δήμου Κυθήρων – Αντικυθήρων, και για τις υποδομές τηλεσκοπίων του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν και καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων, κ. Στράτος Χαρχαλάκης και ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι εξής παρουσιάσεις από διακεκριμένους καλεσμένους ομιλητές:
- «Η Αστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα όπως αναδεικνύεται μέσω του Μηχανισμού των Αντικυθήρων», Θύμιος Νικολαΐδης (Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Τομέας Νεοελληνικών ερευνών, ΕΙΕ).
- «Ο Γαλιλαίος και η επανάσταση του τηλεσκοπίου», Κώστας Γαβρόγλου (Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας των Επιστημών, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών, ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός Παιδείας).
- «Η Αστρονομία στην εποχή της κατάκτησης του διαστήματος», Μανώλης Πλειώνης (Καθηγητής Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΕΑΑ).
- Το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων – «ΠΑΓΓΑΙΑ», Καθ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.
- Τα τηλεσκόπια του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.
Οι μαθητές συνομιλώντας με τους ομιλητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά και για την υποδομή ΠΑΓΓΑΙΑ που αναπτύσσεται στον τόπο τους ενώ ορισμένοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τις θετικές επιστήμες.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Αθηνά Δήμου (συντονίστρια εκδηλώσεων 180 χρόνια ΕΑΑ).







Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου