Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1821» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΘΗΝΩΝ 19/3

Ψυχή μεγάλη και γλυκιά, μετά χαράς στο λέω Θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ’ όνομά τους μνέω.» (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι , Διονύσιος Σολωμός) 

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), την ημέρα Παγκόσμιας ποίησης (21 Μαρτίου) & την ημέρα της Εθνεγερσίας των Ελλήνων (25 Μαρτίου), τίμησε τη γυναικεία μορφή του 1821, όπως αυτή αναδεικνύεται δραματικά μέσα από το δημοτικό τραγούδι (ιστορικό και κλέφτικο).
Παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο αφιέρωμα με εικόνες, αφηγήσεις και τραγούδια με τίτλο: «Γυναίκες στο Δημοτικό τραγούδι - πριν και μετά το 1821».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση πλήθος συμπατριωτών μας και φίλοι των Κυθήρων, καθώς και εκπρόσωποι των κυθηραϊκών & επτανησιακών σωματείων.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν, με εξαιρετική σκηνική παρουσία και ωραίες ερμηνείες, νέα παιδιά μέλη του Κυθηραϊκού Συνδέσμου και του χορευτικού τμήματος.
Επιμέλεια & Συντονισμός: Συγγραφή κειμένων - Επιλογή ποιημάτων - Έρευνα και Σύνθεση εικαστικού και οπτικού υλικού- Σύλληψη εκδήλωσης: Αγάθη Μαρκάτη, Πανεπιστημιακός.
Αφηγητές: Μαρία Καλλιγέρου, Ευγενία Πετροχείλου, Λένα Καστρή & Γιάννης Σπαρής.
Τραγούδησαν η Χαρούλα Βενιζέλου και ο Αριστοτέλης Σπαρής.
Στην κιθάρα και τα φωνητικά o Σάκης Κατσούλης.
Προβολή πλούσιου οπτικού υλικό με ηρωικές μορφές του 1821, από έργα διακεκριμένων ζωγράφων και φωτογράφων: Ντόρα Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικός. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν με τη ζεστή παρουσία τους και το θερμό τους χειροκρότημα.









Η Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Σαμίου                                              Μαίρη Καλλιγέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου