Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ

Την εβδομάδα που πέρασε κυριάρχησε η επίσκεψή μας στην Κίσαμο, μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ, τον Πρόεδρο της Εγχωρίου Βαγγέλη Βενάρδο, τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Κατσανεβάκη και τον Επίτροπο της Μυρτιδιώτισσας Γιώργο Καλλίγερο. Η επίσκεψή μας αυτή είχε ουσιαστικό πνευματικό περιεχόμενο, αφού μεταφέραμε το αρχαιότερο έκτυπο της Ιεράς Εικόνος της Μυρτιδιώτισσας, που εξήλθε από τα Κύθηρα για πρώτη φορά. Όπως έγραψε ο θεολόγος και φιλήστωρ Γιώργος Λουράντος «πρόκειται για το πιστό αντίγραφο της ιστορικής και θαυματουργού εικόνας της Μυρτιδιωτίσσης, το οποίο παραμένει μονίμως στα Μυρτίδια, στον παλαιό ναό της Ευρέσεως, γνωστό ως Καθολικό, και αντικαθιστά την πρωτότυπη εικόνα κατά την περίοδο της απουσίας της από τη Μονή. Η εν λόγω εικόνα, που εξέρχεται από το Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων για πρώτη φορά, είναι έργο του Θεοφίλη Σπιθάκη, είναι χωρίς χρονολογία και φέρει την επιγραφή "ΔΙΑ ΣΠΟΥΔΙΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΚΑΚΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΛΟΥΤΖΗ. ΠΟΙΗΜΑ ΘΕΟΦΙΛΗ ΣΠΙΘΑΚΗ". Από την αναφορά του ονόματος του Ηγουμένου Ακακίου μπορούμε να χρονολογήσουμε το αργυρούν ένδυμα του αντιγράφου μεταξύ των ετών 1776-1825» (με πληροφορίες από την Ελένη Χάρου).
Η Εικόνα εξήλθε μετά από αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, προκειμένου να λαμπρύνει τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλεως του Καστελίου Αγ. Σπυρίδωνος, στον ομώνυμο περίλαμπρο ιστορικό ναό του.
Τόσο η μεταφορά μας προς Κίσαμο όσο και η επιστροφή επιτεύχθηκαν χάρη στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, που διέθεσε προς τούτο υπερσύγχρονο σκάφος του ΛΣ (ΠΑΘ). Ο Κυβερνήτης και όλο το πλήρωμα ήταν εξαιρετικοί και μας διηγήθηκαν πολλά περιστατικά με μετανάστες στο Αιγαίο, αλλά και από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπου τα άξια στελέχη του ΛΣ κινδυνεύουν καθημερινά για την διαφύλαξη της νομιμότητας στις θάλασσές μας. Ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη τους!
Η υποδοχή μας στην Κίσαμο ήταν παραπάνω από συγκινητική. Λίγο πριν το λιμάνι μας ανέμεναν δεκάδες σκάφη και πλοιάρια που μας συνόδευσαν με αναμμένα καπνογόνα αποδίδοντας τιμές στην Παναγία. Στο Λιμάνι σύσσωμες οι αρχές, ο Μητροπολίτης Κισάμου, ο Δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης με όλους τους συνεργάτες του, ο Αρχηγός του ΛΣ, δεκάδες ιερείς και πλήθος πιστών.
Αρχικά η Εικόνα μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος (σχεδόν μέσα στο Καστέλι), όπου οι μοναχές τη στόλισαν κατάλληλα για την περίσταση και η επίσημη υποδοχή έγινε πανδήμως στις 5 το απόγευμα (Κυριακή 10-12) στην Πλατεία Τζανακάκη. Εκεί σχηματίστηκε μεγάλη λιτανευτική πομπή, με δεκάδες ιερείς, σωματεία, συλλόγους, βρακοφόρους κρητικούς και εκατοντάδες λαού και η Εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγ. Σπυρίδωνος, όπου παρέμεινε μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 13-12. Καθημερινά σχηματίζονταν ουρές προσκυνητών από όλη την Κρήτη, μέχρι και από τη Σητεία και τον Άγ. Νικόλαο, απόσταση σχεδόν 300χλμ! Εξάλλου, το θεομητορικό προσωνύμιο της Μυρτιδιώτισσας είναι πασίγνωστο στην Κρήτη, αφού στο όνομά Της υπάρχουν πολλοί ναοί, ενοριακοί ή παρεκκλήσια. Μαζί με την Ιερά Εικόνα μεταφέραμε και λείψανα των Αγίων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου που εορτάζουν στις 13-12 και ανήμερα της εορτής τους τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας (τα Ιερά Λείψανα δώρισε σε εμένα το 2014 ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης).
Η φιλοξενία που μας παρείχαν η Μητρόπολη Κισάμου και ο αδελφός Δήμος ήταν υπεραβραμιαία! Αλίμονο βέβαια, η κρητική φιλοξενία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Συναντήσαμε επίσης τον Μητροπολίτη Κυδωνίας (Χανίων) κ. Δαμασκηνό, ένα λαμπρό Ιεράρχη που ένας πρόγονός του γεννήθηκε και χειροτονήθηκε ιερέας στα Κύθηρα, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή που αμφότεροι μας υποδέχθηκαν στα Χανιά σε μια άκρως βροχερή ημέρα.
Ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη μας και με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του επιχωρίου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου (η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, διαθέτει Αρχιεπίσκοπο που είναι ο Μητροπολίτης της πόλεως του Ηρακλείου και άλλους 8 ποιμνιούχους Μητροπολίτες), ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος. Μετά τη Θεία Λειτουργία του Αγ. Σπυρίδωνος είχαμε τη μεγάλη τιμή να παραστούμε στην τελετή ορκωμοσίας του επανεκλεγέντος Δημάρχου Κισάμου Γιώργου Μυλωνάκη και της Δημοτικής Αρχής, όπου παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Βουλευτής Χανίων της ΝΔ κα. Σέβη Βολουδάκη και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε αμέσως μετά, στον εντυπωσιακό πολυχώρο του «Τσατσαρωνάκειου Πολυκέντρου», είχα την ευκαιρία να τονίσω το βάθος των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων προτείνοντας τη διεξαγωγή ενός μεγάλου επιστημονικού συνεδρίου για το θέμα αυτό, στην ιστορική Μονή Αγκαράθου, η εικόνα και τα κειμήλια της οποίας φυλάχθηκαν στο Ενετικό Κάστρο των Κυθήρων για 300 χρόνια! Ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης δεσμεύθηκε δημόσια να στηρίξει οικονομικά την διεξαγωγή του συνεδρίου!
Πριν την αναχώρησή μας από την Κρήτη, μεταβήκαμε στην Πολυρρήνια (περίφημη αρχαία κρητική πόλη λίγο έξω από το Καστέλι), όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Μανώλη Χαρχαλάκη, εκπληρώνοντας ένα ιερό χρέος για τη μνήμη του επί σχεδόν 40 έτη Εκκλησιαστικού Επιτρόπου και Ιεροψάλτη του Αγ. Μύρωνος Αντικυθήρων, που τόσο ξαφνικά έφυγε από κοντά μας το 2022.
Όπως έχω πει, πιστεύω πολύ στο θεσμό των αδελφοποιήσεων. Όταν μια Δημοτική Αρχή αξιοποιεί σωστά τις αδελφοποιήσεις, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά, όχι μόνο στον τομέα των πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά ακόμα και στην τοπική οικονομία, εφόσον ανοίγονται νέοι δρόμοι ακόμα και για τον τουρισμό.
Παρακάτω δημοσιεύω την ομιλία μου στο «Τσατσαρωνάκειο» στις 12-12.
Σας θυμίζω ότι την προσεχή Πέμπτη 21-12 στις 19:30, θα γίνει η ορκωμοσία εμού και της νέας Δημοτικής μας Αρχής, στην αίθουσα «Δημήτριος Στάης» (Κυθηραϊκός Σύνδεσμος, Χώρα). Σας περιμένουμε!
Καλή Κυριακή!
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ – ΚΙΣΑΜΟΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
«Με αισθήματα ειλικρινούς χαράς ευρισκόμεθα σήμερα στην Κίσαμο, ημέρα κατά την οποία η Μητρόπολις και ο Δήμος της περιοχής, εορτάζουν πανδήμως τον πολιούχο, προστάτη και έφορό τους Άγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό. Η χαρά μας είναι βαθειά καθώς δεν ήρθαμε σε τόπο ξένο, αλλά σε τόπο οικείο, μιας και οι σχέσεις των Κυθήρων και Αντικυθήρων με την Κρήτη υπήρξαν διαχρονικά στενές και εξόχως αδελφικές.
Οι 2 Μητροπόλεις, Κισάμου και Κυθήρων, είναι εκ των αρχαιοτέρων του ελλαδικού χώρου και το 662 υπήχθησαν στη δικαιοδοσία της Ρώμης με διάταγμα του Κώνσταντος Β΄.
Στους πολλούς αιώνες της Ενετικής Κατάκτησης της Κρήτης, ο ορθόδοξος κλήρος της νήσου χειροτονούνταν από τον Αρχιεπίσκοπο Κυθήρων, αφού οι Ενετοί εξεδίωξαν όλους τους Ορθοδόξους Επισκόπους της Κρήτης και εγκατέστησαν Λατίνους. Από το 1313 η δικαιοδοσία του Αρχιεπισκόπου Κυθήρων περιελάμβανε ολόκληρη τη νήσο της Κρήτης, μέχρι την ανασύσταση της Επισκοπής Κισάμου το 1590.
Λίγο μετά την πτώση του Χάνδακα το 1669 με τον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο, δειλά δειλά οι κυνηγημένοι από τους Οθωμανούς κρητικοί, βρήκαν καταφύγιο στα ενετοκρατούμενα τότε Κύθηρα και Αντικύθηρα και έτσι – θείω φωτί οδηγηθέντες θα λέγαμε – πάνω στον μικρό βράχο των Αντικυθήρων βρήκαν θαυματουργικά την εικόνα του Αγίου Μύρωνος, όπου έκτισαν Μοναστήρι και μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Επαρχίας σας Άγιε Κισάμου, ευλαβούνται και τιμούν κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου τη μνήμη του Ιερομάρτυρος των πρώτων χριστιανικών αιώνων.
Είναι οι δικοί σας πρόγονοι Άγιε Κισάμου και φίλε Δήμαρχε, που αμέσως μετά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη, εποίκισαν μαζικά και οργανωμένα τα γειτονικά Αντικύθηρα και εξ εκείνων των εποίκων προέρχονται και οι σημερινοί Αντικυθήριοι, διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα κρητικά ήθη και έθιμα.
Δεν θα αναλύσω σήμερα όλες τις ιστορικές πτυχές των μακραίωνων ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών των περιοχών μας. Θα προτείνω, όμως, την από κοινού διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου με θέμα την αποτύπωση και ανάλυση των σχέσεων αυτών, μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων, ώστε να εκδοθεί και ένας σχετικός τόμος που θα αποτελεί την επισφράγιση της αδελφοποίησής μας. Και θεωρώ ως καταλληλότερο χώρο για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου αυτού, την ιστορική Μονή Αγκαράθου, η εφέστιος εικόνα της οποίας (μαζί με κειμήλια και έγγραφα) μεταφέρθηκε στα Κύθηρα πριν την πτώση του Χάνδακα, διαφυλάχθηκε στο Ενετικό Κάστρο για αιώνες και επέστρεψε στην Κρήτη μόλις το 1970, μετά από 300 και πλέον χρόνια.
Καθώς εορτάζουμε σήμερα τον μεγάλο αυτό Άγιο, που στέκει άφθαρτος ως απόρθητο τείχος στα βορειοδυτικά μας σύνορα, αποτρέποντας επί αιώνες τις εκ δυσμών επιχειρούμενες αλλοιωτικές προσμίξεις, ας θυμηθούμε το θαύμα που έκανε με το φίδι, μετατρέποντάς το σε χρυσό και ας ευχηθούμε ο Άγιος Σπυρίδων να μας προστατεύει από τις επιθέσεις των συγχρόνων όφεων, που προσπαθούν να αλλοιώσουν πίστη, παραδόσεις και ιστορία εν ονόματι μιας κακώς εννοουμένης πολυπολιτισμικότητας, που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα μετατρέποντας τα έθνη σε «κιμά» όπως είχε εύστοχα πει πριν μερικά χρόνια ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Οι ευχές του Αγ. Σπυρίδωνος ας είναι η άμυνά μας απέναντι στους όφεις της ηθικής, εθνικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ισοπέδωσης της εποχής μας.
Με τις σκέψεις αυτές, εξονόματος ολόκληρης της εκ Κυθήρων αποστολής, σας ευχαριστώ θερμότατα για την φιλοξενία και εύχομαι σύντομα να την ανταποδώσουμε και στο δικό μας Δήμο.
Και στον φίλο Δήμαρχο, τους συνεργάτες του και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, εύχομαι ολόψυχα καλή νέα δημοτική θητεία, παραγωγική και καρποφόρα επ΄ αγαθώ της κοινωνίας και όλων των πολιτών του Δήμου Κισάμου».

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου